ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε επικίνδυνα μονοπάτια η μεταρρύθμιση της Τ. Αυτοδιοίκησης

Την επόμενη εβδομάδα η προεδρική αναπομπή στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Προτού στεγνώσει η μελάνι από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοθετικού πακέτου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον νόμο δημιουργεί νέα δεδομένα που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο ένα φιλόδοξο εγχείρημα πολλών ετών. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές αντιδράσεις του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, μετά τη ψήφιση των τριών νομοσχεδίων από τη Βουλή, η αναπομπή του νομοθετικού πλαισίου μόνο έκπληξη προκαλεί. Με βάση το σκεπτικό της αναπομπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από την Βουλή να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που αφορούν δυο νέα συμπλέγματα δήμων της Επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει την αλλαγή σύνθεσης δυο δήμων, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς και τη δημιουργία ενός νέου συμπλέγματος που θα αποτελείται από κοινότητες του Ακάμα. Αλλαγές που έρχονται να ικανοποιήσουν κοινοτικές αρχές της περιοχής που είχαν αντιδράσει στην τελική σύνθεση των νέων συμπλεγμάτων της Επαρχίας Πάφου.

Η Βουλή

Η προεδρική αναπομπή έγινε δεκτή με αρκετές επιφυλάξεις από την αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ενώπιον της οποία κλείδωσε η συντριπτική πλειοψηφία της μεταρρύθμισης προτού οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Κ» πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, η αναπομπή του νόμου θα εξεταστεί αρχές της επόμενης εβδομάδας σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών. Σε μια πρώτη τοποθέτηση ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως «προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτή τη στιγμή. Αντί τούτου προκαλείται αχρείαστη ένταση και αβεβαιότητα». Ρωτήσαμε τον κ. Δαμιανού εάν εντοπίζει κινδύνους για το σύνολο της μεταρρύθμισης από την προεδρική αναπομπή και αν αυτή καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Ελπίζω ότι δεν θα πάει ως εκεί» ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών.

Οι κοινότητες

Η αναπομπή του νόμου για τη μεταρρύθμιση βρίσκει πλήρως ικανοποιημένες τις κοινότητες ΑΚΑΜΑ -ΛΑΟΝΑΣ οι κοινοτάρχες των οποίων μετά την απόφαση της Βουλής προειδοποιούσαν με μαζικές παραιτήσεις. Σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρούν πως η δημιουργία ενός νέου συμπλέγματος κοινοτήτων του ΑΚΑΜΑ συνάδει με την αρχική πρόταση της κυβέρνηση και ουσιαστικά ήλθε να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που δημιούργησε η απόφαση της Βουλής. Η αναπομπή για τους κοινοτάρχες αποτελεί ένα πρώτο βήμα ωστόσο οι ίδιοι, όπως είπαν στην «Κ», θα αναμένουν την έκβαση του ζητήματος στην Βουλή. Όπως τονίζουν στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει στο νόμο που ψήφισε θα αναμένουν να δουν την αντίδραση της κυβέρνησης. Στην περίπτωση που δεν σταλεί ο νόμος στο Ανώτατο ξεκαθαρίζουν πως θα το πράξουν οι ίδιοι υποστηρίζοντας πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία δικαιώνει τη θέση τους.

Η αναπομπή

Η Ολομέλεια της Βουλής στις 3ης Μαρτίου 2022 δίνοντας την τελική μορφή του νέου χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης είχε αποφασίσει μεταξύ άλλων. Την δημιουργία ενός δήμου Δυτικής Πάφου τον οποίο αποτελούν η Πέγεια, η Ακουρσός, η Ινια, ο Κάθηκας, Πάνω και Κάτω Αρόδες και η Κισσόνεργα. Επίσης τη δημιουργία του δήμου Πόλης Χρυσοχούς με τις κοινότητες Αγία Μαρίνα, Ανδρολίκου, Αργάκα, Γιαλιά, Δρούσια, Κρήτου Τέρα, Μακούντα, Νέα Χωριό, Νέα Δήματα, Πελαθούσα, Πωμός, Χρυσοχούς και Τέρα. Με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνεται η αλλαγή στη σύνθεση του δήμου Δυτικής Πάφου στον οποίο θα ενταχθούν η Πέγεια, η Ακουρσού, η Κισσόνεργα, η Χλώρακα η Έμπα και Λέμπα. Συνάμα προτείνεται όπως ένας αριθμός κοινοτήτων του Ακάμα αφαιρεθούν από τον νέο δήμο Πόλης Χρυσοχούς. Πρόκειται για τις κοινότητες Δρούσειας, Νέου Χωρίου και Ανδρολύκου. Η αναπομπή προτείνει τέλος τη δημιουργία ενός ενιαίου συμπλέγματος Κοινοτήτων στο οποίο θα ενταχθούν: Κάτω Αρόδες και Πάνω Αρόδες, Δρούσεια, Ανδρολύκου, Κάθηκας, Ίννια, Νέο Χωριό Πάφου και Φασλί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση