ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Οι όροι αναφοράς είναι τα σημεία που θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις»

Σε αναμονή ολοκλήρωσης των συναντήσεων Λουτ οι πολιτικοί αρχηγοί - Τέταρτος γύρος συναντήσεων την Τετάρτη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δύο ώρες διήρκησε η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση της 9ης Αυγούστου καθώς επίσης και για το τι διαμείφθηκε στις συναντήσεις με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως υπήρξε παραγωγική συνεργασία με αντικείμενο την διατύπωση του κειμένου των όρων αναφοράς, σημειώνοντας πως η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Τετάρτη το πρωί. 

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου που είχε με τον Τ/κ ηγέτη αλλά και για τις συναντήσεις με την κ. Λουτ που έχουν ως στόχο την συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Άκουσε σκέψεις των πολιτικών αρχηγών ανέφερε ο κ. Προδρόμου τις οποίες ο Πρόεδρος λαμβάνει σοβαρά υπόψη του.

Αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση Γκουτέρες του 2017 υπογραμμίζοντας την μη βιωσιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης. Όπως είπε για το πλαίσιο Γκουτέρες, «υπάρχουν 6 παραμέτροι. Θα πρέπει να συζητηθούν και οι 6 και αυτό συζητείται αυτή τη στιγμή».

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άτυπο έγγραφο σε αντίθεση με ό,τι κυκλοφορεί. Οι όροι αναφοράς, όπως είπε, είναι τα σημεία στα οποία θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις. Καταληκτικά δήλωσε πως «είμαστε πολύ κοντά και θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Εθνικό

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ήταν εξαιρετικό. «Έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο και για την συνάντηση της 9ης Αυγούστου και για τις συναντήσεις με την κ. Λουτ». Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως είναι μονόδρομος το να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. «Είναι εθνική προτεραιότητα και αναγκαιότητα». δήλωσε προσθέτοντας πως υπάρχει στήριξη προς τον Πρόεδρο. «Θα πρέπει να αναμένουμε την ενδεχόμενη Τριμερή συνάντηση για να δούμε το τελικό περιεχόμενο μετά τη γρνική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

Τις ανησυχίες τους για το πλαίσιο Γκουτέρες εξέφρασαν πολιτικοί αρχηγοί, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που συμπεριλαμβάνεται στους όρους αναφοράς τότε ξεκινούμε αρνητικά

Έκκληση και στους δύο ηγέτες να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξερχόμενος του Προεδρικού. «Αν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα στην επανέναρξη των συνομιλιών και θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού. Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες των Ε/κ υπογραμμίζοντας πως θα ήταν παράλογο να συνεχίζουν οι τουρκικές προκλήσεις με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Επαναλάβαμε στον Πρόεδρο ότι συμφωνούμε με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά διαφωνούμε με το πλαίσιο Γκουτέρες οτι θα συμπεριληφθεί στους όρους αναφοράς», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Έψεξε το πλαίσιο Γκουτέρες σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στο εδαφικό στους χάρτες. Αν αυτή είναι η βάση των διαπραγματεύσεων ξεκινούμε με μία πολύ κακή βάση σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. «Θα πρέπει να αναμένουμε το ακριβές κείμενο των όρων αναφοράς», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως αν συμπεριλαμβάνεται το πλαίσιο Γκουτέρες ξεκινούμε πολύ αρνητικά.

Από την σημερινή συνεδρία για την ΕΔΕΚ προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος. Στους όρους αναφοράς δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατάληξη ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς. Όπως είπε, είναι ασαφή κάποια ζητήματα σημειώνοντας πως από τα 6 σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες η ΕΔΕΚ διαφωνεί με τα 5. Τοποθετήθηκε και για το κοινό ανακοινωθέν του 14 που όπως είπε μπορεί να οδηγήσει σε δύο κράτη.

«Υπάρχουν ζητήματα με βάση το πλαίσιο και τους όρους αναφοράς και το τι αναμένουμε από την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Διερωτήθηκε κατά πόσο αρκούν οι όροι αναφοράς και αν αλλάζουν τα δεδομένα από το Κραν Μοντανά και μέτα. Η δική μας άποψη είναι πως όχι, ανέφερε ο κ Λιλλήκας. Υιοθετώντας τα ίδια συστατικά επί Κραν Μοντανά όπως είπε ο κ. Λιλλήκας δεν μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ενδεχόμενο ναυάγιο.

Οι όροι αναφοράς αν συνομολογηθούν δεν θα ανακοινωθούν πριν την Τριμερή συνάντηση ανέφερε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. «Εύχομαι να στηρίξουν όλοι τον Πρόεδρο στην απόφασή του να μην προχωρήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών αν δεν σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις».

Εποικοδομητική ασάφεια στους όρους αναφοράς βλέπει ο Γιώργος Περδίκης, η οποία, όπως είπε, επικρατεί τα τελευταία 15 χρόνια. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε διευκρίνιση πως στους όρους αναφοράς συμπεριλαμβάνεται το Πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο αφού υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. «Πάμε σε ένα πλαίσιο ασαφές», ανέφερε ο κ. Περδίκης εκφράζοντας την ανησυχία οτι όλη αυτή η διαδικασία δεν θα καταλήξει κάπου.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη ανέφερε πως ως κόμμα συμφωνούν με την προσέγγιση του Προέδρου ότι δε μπορεί να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις για τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, ανέφερε πως «είμαστε σε ένα στάδιο που τα πράγματα κινούνται και κανείς δεν ξέρει την κατάληξη των επαφών των δύο ηγετών με την κ. Λουτ». Εξέφρασε την άποψη πως η στασιμότητα ενέχει πολλούς κινδύνους. Είναι μία κρίσιμη φάση του Κυπριακού ανέφερε ο κ. Καρογιάν σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία. Όσα λιγότερα λέμε τόσο περισσότερο βοηθούμε τον Πρόεδρο σημείωσε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως όλοι έχουν τις ανησυχίες τους άλλοι περισσότερες άλλοι λιγότερες. «Χρειάζεται υπομονή σωστοί χειρισμοί». Αν είναι αυτά που έχουμε ακούσει είναι ένα πλαίσιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σημείωσε ο κ. Καρογιάν κληθείς να εκφράσει άποψη για το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Παρατείνεται η παρουσία της Λουτ στο νησί

Λίγο μετά τις 10:00 έλαβε τέλος η τρίτη κατά σειρά συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. 

Η κ. Λουτ θα πραγματοποιήσει τέταρτη συνάντηση το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τα όσα δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 09:15 στο Προεδρικό, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει καταρτιστεί ολιγοσέλιδο έγγραφο με τους όρους αναφοράς, αναφέροντας ότι το περιεχόμενό του θα ανακοινωθεί μετά την Τριμερή της Νέας Υόρκης. Όσον αφορά το περιεχόμενο του εγγράφου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πρόκειται για επικεφαλίδες. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X