ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε περιπέτειες η αποβάθρα στη Γάζα (βίντεο)

Ζημιές στο σύστημα JLOTS των Αμερικανών στη Γάζα αναβάλλουν την αποστολή κάθε βοήθειας στην περιοχή

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στις 28 Μαίου οι καιρικές συνθήκες, όπως διαφαίνεται σε διάφορα βίντεο από ανοικτές πηγές, δημιούργησαν ζημιές στην αποβάθρα που έστησε το αμερικανικό πολιτικό ναυτικό (US Navy) στη Γάζα -πτυχή που ενεργοποιούσε και την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή το σύστημα JLOTS των Αμερικανών δημιουργεί και ένα debate για την αποτελεσματικότητα του δεδομένου πως μέχρι στιγμής μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχει άρει την τεράστια επισιτιστική κρίση των Παλαιστινίων στη Γάζα -εν μέσω μάλιστα της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με επίκεντρο τη Ράφα γιατί είτε δεν έχει παραδοθεί είτε διότι έχει χαθεί κατά την διάρκεια της μεταφοράς του.

Ο δημοφιλής θαλάσσιος ιστορικός και YouTuber Sal Mercogliano επεξηγεί το πως δουλεύει το αμερικανικό σύστημα της προσωρινής πλατφόρμας στη Γάζα και τι προβλήματα υπάρχουν σε τέτοιες κατασκευές -σαν κι αυτό που συνέβη στις 28 Μαίου λόγω καιρικών συνθηκών

Mεγάλης αξίας πλατφόρμα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσημα τα θέματα που υπάρχουν με την αμερικανική πλατφόρμα και την διάθεση που υπάρχει για μεταφορά της στο Ασντόντ. Αιτία των στατικών προβλημάτων ήταν οι καιρικές συνθήκες. Οι εκτιμήσεις του Πενταγώνου ανέφεραν ότι ο καιρός θα επηρέαζε την λειτουργία της αποβάθρας μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως ο καιρός επιδεινώθηκε.

«Αυτό το τμήμα που αποσυναρμολογήθηκε θα πρέπει να επανασυνδεθεί. Η αποβάθρα απομακρύνθηκε από τις ακτές της Γάζας για να μεταφερθεί στο Ασντόντ, στο νότιο Ισραήλ, για επισκευές» ανέφερε η Aναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ. Η κ. Σινγκ αναφέθηκε επίσης στην αξία του έργου αναφέροντας ότι «το γεγονός ότι η αποβάθρα, η οποία κόστισε 320 εκατομμύρια δολάρια, μπόρεσε να μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας στη Γάζα προτού υποστεί ζημιά, δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση