ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε συνέδριο στο Ισραήλ ο Αρχηγός της ΕΦ

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων

ΚΥΠΕ

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και Οργανισμών Αμυντικής Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Αξιωματικών, συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης από τον ομόλογο του, Αντιστράτηγο Aviv Kohavi, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Καινοτομίας για Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ) και Οργανισμούς Αμυντικής Καινοτομίας, στο Ισραήλ.

Σκοπός του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ή εκπρόσωποι τους από 22 συνολικά χώρες, ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ της ανώτατης ηγεσίας των ΕΔ και της διεθνούς κοινότητας Έρευνας και Καινοτομίας στον Τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας και ειδικότερα, η υποβοήθηση ανάπτυξης στο μέλλον, διεθνών συνεργασιών που αφορούν στην καινοτομία στις ΕΔ.

Οπως αναφέρεται, η πρώτη ημέρα του συνεδρίου περιελάμβανε εισηγήσεις από τον Αρχηγό των IDF και άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και ακαδημαϊκούς από διάφορες χώρες, καθώς και στελέχη της Ισραηλινής Αμυντικής Βιομηχανίας, οι οποίοι ανέπτυξαν διάφορα επί μέρους θέματα όπως η έρευνα, η εκπαίδευση, η επιτάχυνση της αμυντικής και επιχειρησιακής καινοτομίας, η πολυδιάστατη άμυνα, το ψηφιακό πεδίο μάχης, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, τα αυτόνομα συστήματα και η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι εισηγήσεις, καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε, κατέδειξαν ότι ο εμπλουτισμός των παραδοσιακών στρατιωτικών τεχνικών με σύγχρονες - βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις αποτελούν πυξίδα για τις ΕΔ παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά στη μελλοντική μετεξέλιξη τους, προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι επισημάνθηκε ότι η υιοθέτηση των αλλαγών, πρέπει να κλιμακώνεται σταδιακά, ώστε να εξασφαλίζεται αφομοίωση, ορθή προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας, ολοκληρώθηκαν με τον κύριο ομιλητή του Συνεδρίου, Στρατηγό Mark Milley, ΑΕΔ των ΗΠΑ, o οποίος στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην διαχρονική εξέλιξη του πολέμου και των πολεμικών επιχειρήσεων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος Isaac Herzog, παρέθεσε δεξίωση στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο στα Ιεροσόλυμα, με συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας Bentzamin Gantz.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, περιελάμβανε μετάβαση σε Στρατιωτική βάση στο Νότιο Ισραήλ, όπου αρχικά οι συμμετέχοντες έτυχαν ενημέρωσης και επίδειξης στατικής έκθεσης οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων. Στη συνέχεια, στη παρουσία του Υπουργού Άμυνας Gantz, παρακολούθησαν διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας με πραγματικά πυρά, που σκοπό είχε την προβολή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που προσδίδουν στις IDF, οι σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις που αναπτύσσει η Ισραηλινή Αμυντική Βιομηχανία.

Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν ο Αρχηγός των IDF, Αντγος Kohavi και ο Υπουργός Gantz. Ο Αρχηγός, σε αντιφώνηση του κατά την τελετή λήξης, αναφέρθηκε αρχικά στην σημασία της καινοτομίας στις ΕΔ και επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία επίτευξης συνεργειών. Συνεχάρη δε τις IDF για την εξαιρετική διοργάνωση του Συνεδρίου το οποίο αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών σε ότι αφορά στο μελλοντικό πεδίο διεξαγωγής επιχειρήσεων, όπου η απειλή μεταλλάσσεται διαρκώς. Τέλος, ανέδειξε τη σημασία των συνεργασιών και την ανάπτυξη στενών δεσμών μεταξύ των ΕΔ φίλων και συμμαχικών κρατών, καθότι αυτή συνδράμει στην ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας και παράλληλα, αποτελεί την καλύτερη λύση για την αποτελεσματική διαχείριση των διαρκώς εξελισσόμενων απειλών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αρχηγού με τον ομόλογο του Αντγο Kohavi. Σε αυτήν, έγινε ανασκόπηση της εξαιρετικά αναβαθμισμένης και πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ των ΕΔ Κύπρου - Ισραήλ, ενώ έγινε αναφορά στην άσκηση αεράμυνας «ΙΑΣΩΝ» η οποία πραγματοποιείτο στην Κύπρο παράλληλα με το Συνέδριο, καθώς και στη μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ» που προηγήθηκε τον Μάιο. Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις, σχετικά με τις διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας και καταγράφηκε η κοινή πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Αρχηγός είχε την ευκαιρία σύντομης συνομιλίας με τον Αρχηγό ΕΔ των ΗΠΑ Στρατηγό Mark Milley, τον οποίο ενημέρωσε συνοπτικά για την παρούσα κατάσταση, τις μελλοντικές δράσεις και τις προοπτικές που διανοίγονται σε ότι αφορά στη στρατιωτική συνεργασία της ΚΔ με τις ΗΠΑ. Πραγματοποίησε επίσης διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του και επικεφαλής αντιπροσωπειών των συμμετεχουσών χωρών.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Ισραήλ, ο Αρχηγός, είχε συνάντηση και με την Πρέσβειρα κα. Θεοδώρα Κωνσταντινίδου στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο, πλέον των εξαιρετικών σχέσεων με τις ισραηλινές ΕΔ, του μακροπρόθεσμου στόχου για πρόσκτηση και ανάπτυξη σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας, καινοτόμων και εφαρμόσιμων λύσεων και κυρίως την πρακτική εφαρμογή και καθολική υιοθέτηση τους από την Εθνική Φρουρά, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Άμυνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση