ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σιζόπουλος: Απαντά στη φημολογία σύμπλευσης με ΔΗΣΥ το 23

Αν αποσύρουν τις καταγγελίες να προσέλθουμε σε διάλογο λέει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατά την εξαγγελία του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απαντήσεις στα περί φλερτ με τον Δημοκρατικό Συναγερμό με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2023, έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε καμία συνάντηση. Ο ίδιος απάντησε για το ζήτημα των δικαστικών διαταγμάτων και αν πρόκειται να μπει σε διάλογο με τον ανθυποψήφιό του Γιώργο Βαρνάβα.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να υπάρχει συναινετική διαδικασία στην εξεύρεση ακριβώς λύσης. Παρά το γεγονός ότι έχουμε ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη και καθώς υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση όσον αφορά το μητρώο, ότι το μητρώο του κόμματος στην βάση της νέας νομοθεσίας και των υποδείξεων της Επιτρόπου Προσωπικών δεδομένων σε συνεργασία με τις Επαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Αυτή λοιπόν η ολοκλήρωση της επικαιροποίησης του μητρώου ουσιαστικά αποτελεί την βάση πάνω στην οποία συνεχίζει το μητρώο του κόμματος, με προσθήκες νέων μελών μετά από τον Νοέμβριο του 17, με αφαίρεση μελών που ενδεχομένως έχουν αποβιώσει, έχουν αποχωρήσει ή ενδεχομένως και λόγω της αντικομματικής τους συμπεριφοράς με βάση το καταστατικό καθίσταται αυτόματη η διαγραφή τους» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Παρόλα αυτά λόγω ακριβώς των διαφανών διαδικασιών που έχουν καθιερώσει στην ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια, αυτό το μητρώο έχει παραχωρηθεί στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων η οποία έχει την ευθύνη να εξετάσει οποιεσδήποτε ενστάσεις ενδεχομένως είτε απουσίας ονομάτων είτε παρουσίας ονομάτων στο μητρώο. Ως εκ τούτου λοιπόν η δική μας ευθύνη από την στιγμή που παραχωρήθηκε το συγκεκριμένο Μητρώο στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων έχει σταματήσει. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ευθύνη, το χειρίζεται η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων. Και είναι πραγματικά με λύπη που το αναφέρω αντί προηγουμένως να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση στα συλλογικά όργανα του Κόμματος , επιχειρείται μία ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου στην παρουσία αυτών που σήμερα αμφισβητούν το Μητρώο, οι οποίοι ψήφισαν στις 30 του Ιούνη την επικαιροποίηση του Μητρώο και να παραδοθεί στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων να καταφεύγουν είτε στην αστυνομία είτε στα δικαστήρια χωρίς προηγουμένως στοιχειωδώς να ενημερώνουν την Ηγεσία του Κόμματος ή τα Συλλογικά Όργανα του Κόμματος. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτές είναι διαδικασίες οι οποίες πλήττουν την αξιοπιστία του Κόμματος, είναι διαδικασίες που υπονομεύουν την προοπτική του Κόμματος και δεν είμαι αυτός ο οποίος θα δώσει εξηγήσεις για την συμπεριφορά συναγωνιστών. Τις εξηγήσεις θα πρέπει να τις δώσουν οι ίδιοι».

Απαντώντας για το αν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Γιώργο Βαρνάβα για ομαλή πορεία στο συνέδριο σημείωσε πως από την στιγμή που δεν ζητήθηκε αυτή η συνάντηση αλλά καταφύγαν απευθείας στην δικαιοσύνη και στην αστυνομία, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει πια λόγος.

«Εκτός και αν οι ίδιοι αποσύρουν τις καταγγελίες τους και θελήσουν να έρθουν για να γίνει μία πλήρης ενημέρωση. Επίσης είχαν την δυνατότητα στις 30 Ιουνίου όταν είχαν παρευρεθεί στην Κεντρική Επιτροπή να εκφράσουν τις όποιες επιφυλάξεις τους. Αντίθετα ψήφισαν, συμφώνησαν στην διαδικασία αλλά θυμήθηκαν 2,5 μήνες να αμφισβητήσουν το μητρώο. Ε αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι ενέχει ενδεχομένως και στοιχεία σκοπιμότητας» ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει για τα περί φλερτ με τον ΔΗΣΥ ανέφερε πως δεν έχει γίνει καμία συμφωνία. «Δεν έχει γίνει καμία συνάντηση για αυτά τα ζητήματα. Είναι πάρα πολύ πρόωρα να συζητούμε τέτοια θέματα. Αυτό που αναμένουμε είναι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές μας διαδικασίες. Να εκλεγεί η καινούργια ηγεσία του κόμματος η οποία θα αποφασίσει και θα καθορίσει την πορεία του κόμματος για τις προσεχείς εκλογές. Και θα ήθελα να θέσω ακόμα ένα ζήτημα. Αυτά όλα έχουν την ίδια τύχη που είχαν εάν θυμάστε καλά και όλα τα πηγαδάκια και όλες οι φημολογίες και πληροφορίες ότι τάχα ψηφίσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 γιατί ο Σιζόπουλος θα ψηφιζόταν Πρόεδρος της Βουλής. Βλέπετε ότι όλα αυτά είναι προσπάθειες, σκόπιμες από κέντρα εκτός του κόμματος και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις υιοθετούνται και από στελέχη εντός του κόμματος για να πλήξουν ακριβώς την αξιοπιστία της ΕΔΕΚ, αλλά και για να υπονομεύσουν τις επιτυχίες που είχαμε σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής τα τελευταία χρόνιας».

Σχολιάζοντας την επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ σημείωσε πως «έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε στην ηγεσία του κόμματος, και δεν μιλώ μόνο για τον εαυτό μου, αλλά όλα τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, τα οποία δεν επιχειρήσαμε με οποιοδήποτε τρόπο να αποστασιοποιηθούν στελέχη ή να απομακρυνθούν στελέχη από το κόμμα. Αν μάλιστα κάμετε μια λεπτομερή ανασκόπηση, θα διαπιστώσετε ότι όσοι ήταν ανθυποψήφιοί μας σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όλοι έχουν αξιοποιηθεί σε καίριες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος. Από εκεί και πέρα όμως ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του στην πράξη των δικών του ενεργειών και πράξεων. Όπως και εμείς αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες. Δεν ισχυριζόμαστε ότι σε αυτή τη δύσκολη πορεία που είχαμε να διαχειριστούμε αυτά τα τελευταία χρόνια μετά από τον τρόπο με τον οποίο εγκατέλειψε το κόμμα ο τέως Πρόεδρος του κόμματος, ότι δεν διαπράξαμε λάθη, ότι δεν διαπράξαμε παραλήψεις. Αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Άλλο τα λάθη στην προσπάθεια να διορθώσεις τα κακώς κείμενα και να βελτιώσεις μια κατάσταση που υπάρχει και να την βελτιώσεις και αν την διαχειριστείς και άλλο τα λάθη σκοπιμότητας. Εδώ ακριβώς είμαστε, με ανοικτές διαδικασίες να συζητήσουμε, και εάν και εφόσον διαπιστώσουμε ότι υπήρχαν λάθη σκοπιμότητας, ναι τότε να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα και να υπάρξουν και οι ανάλογες τιμωρίες. Αλλά τα λάθη και οι παραλήψεις γίνονται από αυτούς που εργάζονται. Όχι από αυτούς που ήταν απόντες την ώρα που το κόμμα έδινε σκληρές μάχες για να επιβιώσει, πολιτικές και όχι μόνο. Και επειδή κάποιοι ενοχλούνται, πραγματικά θα υπενθυμίσω διάφορα ζητήματα. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι παραλάβαμε ένα κόμμα με 1,2 εκατομμύρια χρέη, με 7 αγωγές στα δικαστήρια από οφειλές που είχαμε από προμηθευτές και άλλους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2016, σημαντικά στελέχη του κόμματος όχι μόνο δεν συνέλαβαν στην διαδικασία της στήριξης του κόμματος αλλά πολέμησαν το κόμμα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με εξαίρεση την συναγωνίστρια την Ρούλλα Μαυρονικόλα όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος εκείνη την περίοδο ήταν αδρανοποιημένοι ως αρνητικοί απέναντι στο κόμμα. Δεν ήταν τυχαίος ο πόλεμος που δεχτήκαμε στις Ευρωεκλογές, όπως δυστυχώς και ο πόλεμος που δεχτήκαμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Γιατί; Ποιους ήθελαν να τιμωρήσουν, με τον να τιμωρήσουν την σημερινή ηγεσία του κόμματος; Δικαιωνόντουσαν αυτοί που απείχαν από το κόμμα, αυτοί που πολέμησαν το κόμμα;» σημείωσε χαρακτηριστικά

«Δυστυχώς» σημείωσε «κάποιοί από αυτούς που πολέμησαν το κόμμα θυμήθηκαν σήμερα να έρθουν ξανά και να επιστρέψουν στο κόμμα, δήθεν για να προσφέρουν υπηρεσίες. Είναι καλοδεχούμενοι όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να κάνουν και την αυτοκριτική τους. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να παρουσιάσουν και το όραμα τους για το αύριο του κόμματος και να δικαιολογήσουν την μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή και το τονίζω και το έχω δηλώσει πολλές φορές σε ένα δημοκρατικό και ανοικτό δημόσιο διάλογο με οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος διαφωνεί και γνωρίζεται πάρα πολύ καλά ότι όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα στηρίζουμε σε αποδείξεις οι οποίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και για τα οικονομικά και για την διαχείριση και για την πολιτική και για τα θέματα της κοινωνικής και οικονομικής τακτικής την οποία ακολούθησε το κόμμα για να στηρίξει τους πολίτες. Αυτή είναι η διαφάνεια, αυτή θα είναι η ΕΔΕΚ. Και τουλάχιστον όσο θα βρίσκονται στην ηγεσία του κόμματος αυτοί που στελέχωσαν την ηγεσία τα τελευταία χρόνια, εμείς θα κινηθούμε στην ίδια πορεία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Είμαστε έτοιμοι να το πάρουμε αυτό το τίμημα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την ίδρυσης της η ΕΔΕΚ, πάντοτε πλήρωνε η ηγεσία της ένα βαρύ τίμημα λόγω ακριβώς της ευθύτητας του πολιτικού της λόγου, λόγω ακριβώς των διεκδικήσεων της τόσο στο κυπριακό όσο και στα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Άρα εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο που χάραξε ο Βάσος Λυσσαρίδης με οποιοδήποτε και αν χρειαστεί να καταβάλλουμε τίμημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση