ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιζόπουλος: Να διεκδικήσουμε μετακίνηση της βάσης των συνομιλιών

Το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη φάση ενόψει της διερευνητικής πρωτοβουλίας της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη φάση, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τη μετακίνηση της διαδικασίας και της βάσης των συνομιλιών σε μια πιο θετική κατεύθυνση.

Το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη φάση ενόψει της διερευνητικής πρωτοβουλίας της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, των όρων αναφοράς που μέχρι στιγμής δεν έχουν κωδικοποιηθεί και των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν, εάν η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι επανάληψη της προηγούμενης, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Σε ομιλία του κατά την κοπή της Βασιλόπιτας της κεντρικής ηγεσίας και των επαρχιακών επιτροπών Λευκωσίας και Κερύνειας της ΕΔΕΚ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κύπρος τη νέα χρονιά και η ΕΔΕΚ ως κόμμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι τόσο στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο ίδιος επιμένει ότι είναι η ευκαιρία «να διεκδικήσουμε τη μετακίνηση της διαδικασίας και της βάσης των συνομιλιών σε μια πιο θετική κατεύθυνση».

Για την ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, πιο θετική κατεύθυνση είναι η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, όπως είναι και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα συζητήσει κατά προτεραιότητα την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων Ε/κ και Τ/κ σε συνθήκες ασφάλειας στις εστίες τους και την κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης και της συνθήκης συμμαχίας

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που διεκδικεί και την κατάργηση της συνθήκης συμμαχίας επειδή όπως είπε όσο η συνθήκη συμμαχίας παραμένει η Κύπρος δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής με τη μεγάλη αύξηση στα ενοίκια να οδηγεί ανθρώπους στην οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε να υπάρξουν στοχευμένα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα προς όφελος των ομάδων αυτών.

Είπε ακόμα ότι για αυτό το λόγο η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε τα 45 εκατομμύρια για τη μείωση στην τιμή των καυσίμων, «αφού δεν στοχεύει σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, καθώς θα αξιοποιήσουν τη μείωση και αυτοί που δεν έχουν πραγματική ανάγκη».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις εισηγήσεις του κόμματος του για στήριξη των ομάδων αυτών, που αφορούν μέτρα τα οποία θα τους παρέχουν τη δυνατότητα να έχουν στέγη με χαμηλό ενοίκιο ή να αποκτήσουν στέγη με χαμηλό κόστος και τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας των αστέγων μέχρι να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τη στεγαστική τους κατάσταση.

Διευκρίνισε πως αυτά τα κέντρα δεν θα γκετοποιούν τους άστεγους, αλλά θα είναι κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σχετικά με το τρίτο μεγάλο ζήτημα- πρόκληση που τίθεται ενώπιον της κοινωνίας, ανέφερε την εφαρμογή του ΓεΣΥ και σημείωσε ότι δεν είναι για να παρέχει περίθαλψη σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν είτε από μόνοι τους, είτε μέσω ασφαλιστικής κάλυψης.

Εκανε λόγο για «προχειρότητα» με την οποία η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι «η ανικανότητα αυτών που ανέλαβαν την ευθύνη να προωθήσουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και σοβαρούς κινδύνους κατάρρευσης του συστήματος».

Αν το ΓεΣΥ καταρρεύσει, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες, καθώς δεν θα πρόκειται για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ούτε για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, είπε αναφέροντας περαιτέρω ότι τις τεράστιες συνέπειες θα επωμιστούν οι πολίτες που προέρχονται από τις χαμηλότερες οικονομικές τάξεις.

«Επιμένουμε ότι το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί κατά τρόπο συγκροτημένο, δομημένο και ορθό ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει το στόχο του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στην κομματική πρόκληση των ευρωεκλογών που καλείται να διαχειριστεί η ΕΔΕΚ και έστειλε το «σαφέστατο μήνυμα», ότι η ΕΔΕΚ διαθέτει την αυτοπεποίθηση, τη δυνατότητα και τις μεθόδους για να εκλέξει τον Ευρωβουλευτή της».

Αυτός, είπε, είναι ο αμετάθετος στόχος τους και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του, όπως και όλους όσοι πιστεύουν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να απουσιάζει από τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξουν την προσπάθεια της ΕΔΕΚ για την εκλογή Ευρωβουλευτή.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ακόμα ότι πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν η ΕΔΕΚ να απουσιάζει από το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο και «γνωρίζουμε ότι γίνονται διάφορες διεργασίες με στόχο να αποτραπεί η εκλογή σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή», σημειώνοντας «ότι θα αποτύχουν στις προσπάθειες τους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση