ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρή κριτική από τον Οζερσαϊ για την Τριμερή

«Υπάρχει μια σωρός, κανείς δεν τολμά να την σηκώσει», δηλώνει ο «ΥΠΕΞ» σχετικά με το αποτέλεσμα της τριμερούς

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Υπάρχει μια σωρός, κανείς δεν τολμά να την σηκώσει». Με αυτήν την χαρακτηριστική ατάκα έδωσε την δική του, ιδιαίτερη ερμηνεία ο «Υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσαϊ για το αποτέλεσμα της τριμερούς διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Οζερσαϊ άσκησε κριτική στο ανακοινωθέν της διάσκεψης με το σκεπτικό ότι συμβάλλει στην διαιώνιση του status quo. Ο «ΥΠΕΞ» άφησε να εννοηθεί ότι το ανακοινωθέν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο των δυνάμεων που εκμεταλλεύονται πολιτικά την δυναμική της ομοσπονδιακής λύσης όσο και των κύκλων που θεωρούν ότι το status quo παρέχει σχετική σταθερότητα.

Το περιβόητο «τρένο» της λύσης

«Μέχρι σήμερα το ίδιο τρένο έκανε πως κινείται στις ίδιες ράγιες, στην ίδια πορεία. Σε περίπτωση που κανείς δεν τολμήσει να αμφισβητήσει αυτήν την ανωμαλία δυστυχώς και πάλι (το τρένο) δεν θα φτάσει πουθενά», τόνισε ο κ. Όζερσαϊ αντιδρώντας σε προηγούμενη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την επιδιόρθωση της πορείας του «τρένου» που εκτροχιάστηκε στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντάνα.

Επισημαίνοντας ότι οι συγκλίσεις, το κοινό ανακοινωθέν, το πλαίσιο Γκουτέρες και η πολιτική ισότητα, ζητήματα που ήρθαν στο προσκήνιο της διάσκεψης του Βερολίνου, δεν συνιστούν καινοτομίες, ο κ. Όζερσαϊ τόνισε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές διαφωνούν ως προς την έννοια (το περιεχόμενο) αυτών των στοιχείων της λύσης. Με αυτό τον τρόπο δεν αναδύεται «κοινό όραμα», με βάση το οποίο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Οι πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ότι κατανοούν την ομοσπονδία, την διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα και τη συζήτηση για τη διαιώνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης, με πολύ διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Όζερσαϊ.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Σε ότι αφορά την πολιτική ισότητα, ο κ. Όζερσαϊ ισχυρίζεται ότι την παρούσα στιγμή δεν ικανοποιείται η τ/κ πλευρά αφού δεν κατοχυρώνεται το αίτημα περί μιας θετικής ψήφου. Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα εξακολουθήσει να επισκιάζει αυτήν την αρχή-αίτημα.

Την ίδια στιγμή προκύπτει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Όζερσαϊ, και ένα άλλο ζήτημα: «Εξαφανίζεται σταδιακά ο ορισμός της διζωνικότητας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε παράμετρο του ΟΗΕ και η όλη διαδικασία υποβαθμίζεται στην συζήτηση για την πολιτική ισότητα και τις εγγυήσεις. Θα είναι πολύ κρίμα για εμάς να παραμείνουμε στους ορισμούς για το περιουσιακό που εμπεριέχει το έγγραφο Γκουτέρες. Στα έγγραφα του ΟΗΕ η διζωνικότητα ορίζεται ως ξεκάθαρη πλειοψηφία περιουσίας και πληθυσμού της κάθε κοινότητας, στο δικό του ιδρυτικό κράτος. Ωστόσο, το έγγραφο του Γκουτέρες δεν εμπεριέχει κάτι τέτοιο και η ε/κ πλευρά δεν προτίθεται να αποδεχθεί αυτήν την παράμετρο».

Επαναλαμβάνοντας ότι στο Βερολίνο οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να επαναλάβουν τα ήδη γνωστά ζητήματα, ο κ. Όζερσαϊ αφήνει να εννοηθεί ότι από τώρα και στο εξής η ε/κ πλευρά θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο στο Κυπριακό απαιτώντας καλή προετοιμασία για την πενταμερή διάσκεψη.

Κριτική στον Ακιντζί

Ο κ. Όζερσαϊ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον κ. Ακιντζί τονίζοντας ότι στο Βερολίνο δεν συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα, στο οποίο εστίαζε προηγουμένως η τ/κ ηγεσία.

Τέλος, ο κ. Όζερσαϊ, επεσήμανε το εξής: «Αρχικά στερηθήκαμε μια διαδικασία που δεν μας οδηγούσε πουθενά από το 1968 μέχρι σήμερα. Χθες το βράδυ καταλήξαμε στην ίδια αναποτελεσματική (αδιέξοδο) διαδικασία. Να την χαίρονται όσοι αισθάνονται ικανοποίηση από αυτήν την εξέλιξη».

Κριτική και από το «κυβερνών» κόμμα

Για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου τοποθετήθηκε και το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Ο «βουλευτής» και εκπρόσωπος του κόμματος, Ογουζχάν Χασίπογλου άσκησε κριτική στο αποτέλεσμα της διάσκεψης και εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Χασίπογλου, στόχος του κ. Ακιντζί είναι ο τερματισμός της διαδικασίας λύσης μετά τις «προεδρικές».

Ο εκπρόσωπος του ΚΕΕ δεν συμφωνεί με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ακιντζί και δηλώνει ότι η διαιώνιση του status quo εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ