ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σωρεία αντιδράσεων για κλείσιμο των οδοφραγμάτων

Πολιτικά κόμματα κι όχι μόνο εξέφρασαν την ενόχληση τους για το συγκεκριμένο μέτρο κατά του κορωνοϊού

Newsroom K

Έντονες αντιδράσεις στα πολιτικά κόμματα κι όχι μόνο έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων για επτά μέρες ως μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε, το Σάββατο (29/02) όταν πολίτης χτύπησε εθνοφρουρό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας Ε/κ και Τ/κ στο οδόφραγμα Λήδρας. Ο 55χρονος οδηγήθηκε την Κυριακή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα διήμερης κράτησής του.

Ο άνδρας συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου, με δικαστικό ένταλμα και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση επίθεσης. Ο 55χρονος αφού ανακρίθηκε γραπτώς, στη συνέχεια επανασυνελήφθη βάσει νέου δικαστικού εντάλματος για το αδίκημα της παράνομης συνάθροισης και οχλαγωγίας.

ΑΚΕΛ: Ζητά εξηγήσεις από την Κυβέρνηση

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του, ζητά εξηγήσεις σε επιστημονική βάση, με ποιον τρόπο το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων συνιστά μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊου.

Το περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος κληρωτού στρατιώτη κατά τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Όπως απαράδεκτη και καταδικαστέα είναι η βία από αστυνομικό σε βάρος διαδηλωτή, που επίσης καταγράφεται σε βίντεο.

Ανεξαρτήτως, όμως, αυτών των συμβάντων, παραμένει η ουσία του ζητήματος: Η κυβέρνηση ακόμα να εξηγήσει, σε επιστημονική βάση, με ποιον τρόπο το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων συνιστά μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊου.

Το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών απέκλειε το ενδεχόμενο κλεισίματος των οδοφραγμάτων και ακόμη και το ίδιο το κυβερνών κόμμα δήλωνε χθες πλήρη άγνοια και αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης, είναι ενδεικτικό.

Ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αντέχουν σε κανένα έλεγχο ως προς την επιστημονική τους τεκμηρίωση, ήταν προβλεπτό ότι για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα θα προέκυπταν πολιτικές προεκτάσεις. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μετατρέψει ένα θέμα δημόσιας υγείας -τα μέτρα για τον κορονοϊό- σε αφορμή για έξαρση ενός διχαστικού, τοξικού κλίματος όχι μόνο ανάμεσα στις δύο κοινότητες αλλά και μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ο σωβινισμός-φανατισμός βρήκε δε την χρυσή ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει σε βάρος της προοπτικής απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας.

Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι κλείσιμο οδοφραγμάτων, αλλά ενίσχυση των υγειονομικών ελέγχων πρωτίστως στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και συνεργασία στο πλαίσιο της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής για τα αναγκαία μέτρα στα σημεία διέλευσης ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές.

Δεν σχολιάζει την απόφαση το ΔΗΣΥ

Με ανκοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχει πληροφόρηση και συνεπώς δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων.

Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι η πολιτεία οφείλει να έχει ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο, που να βασίζεται σε ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα, για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων από τον κορωνοϊό, χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς εφησυχασμό.

ΔΗΚΟ: Καταδικάζει την επίθεση κατά του εθνοφρουρού

Ενώπιον της δικαιοσύνης, όσοι παραβίασαν νόμους στα επεισόδια της Οδού Λήδρας, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει με ένταση την επίθεση κατά εθνοφρουρού και τα επεισόδια, που προκάλεσε ομάδα πολιτών στο οδόφραγμα της Οδού Λήδρας.

Η αισχρή επίθεση κατά του εθνοφρουρού, που το καθήκον τον έταξε να είναι εκείνη τη στιγμή στο οδόφραγμα, η παραβίαση των αποφάσεων της ευνομούμενης πολιτείας και η απαράδεκτη οχλαγωγία, πρέπει να τιμωρηθούν.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στις ενδεδειγμένες ενέργειες για διερεύνηση των γεγονότων και να φέρει, αυτούς που παραβίασαν νόμους, ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΕΔΕΚ: Kαταδικαστέα τα επεισόδια

Με ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ καταδικάζει τα επεισόδια στο Οδόφραγμα της Λήδρας και την επίθεση κατά Εθνοφρουρού από πολίτη.

Μετά τα χθεσινά θλιβερά και συνάμα καταδικαστέα επεισόδια στο Οδόφραγμα της Λήδρας και την επίθεση κατά Εθνοφρουρού από πολίτη που διαμαρτυρόταν μαζί με άλλους για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων -απόφαση που λήφθηκε ως μέτρο προστασίας και ελέγχου μετά την ραγδαία εξάπλωση του Κορωνοιου- αντιπροσωπεία του Κ.Σ.ΕΔΕΚ μετέβησαν το πρωί στην περιοχή ως ένδειξη συμπαράστασης σε αστυνομικούς και Εθνοφρουρούς οι οποίοι βρίσκονται εκεί νυχθημερόν επιτηρώντας την γραμμή κατάπαυσης του πυρός προστατεύοντας την Κ.Δ και την νομιμότητα.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ διαμηνύει πως τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και επιβάλλεται η αστυνομία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αυτούς που συμμετείχαν στα επεισόδια αλλά και για τους ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων.

Συμμαχία: Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν αποτελεί μέτρο

Το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο προστασίας από τον COVID-19, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.

Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή ενός αυστηρού πρωτοκόλλου ελέγχου των διερχομένων και στα οδοφράγματα. Ενδεχομένως το πρωτόκολλο αυτό να είναι μεγαλύτερης διάρκειας αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχει καλύτερη απόδοση από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα.

Επίσης, οι διαδικασίες σωστότερου ελέγχου με καλύτερη απόδοση δεν αφορά μόνο τα οδοφράγματα αλλά πρέπει να εφαρμόζεται και στα λιμάνια και αεροδρόμια της Δημοκρατίας.

Τεράστια σημασία έχει και η σωστή ενημέρωση όλων των πολίτων για τα μετρά προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης, ως επίσης τα άτομα που έχουν κάποια ένδειξη ότι ενδεχομένως να έχουν καταστεί φορείς του ιού χρειάζεται να ξέρουν πως ακριβώς χειρίζονται την κατάστασή τους.

Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η δημιουργία πανικού στην κοινή γνώμη, την ίδια ώρα όμως που το κράτος οφείλει να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι κλείνοντας σημεία διέλευσης αλλά εφαρμόζοντας αποδοτικότερους ελέγχους.

Κίνημα Οικολόγων: Υπερβολική η απόφαση

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται υπερβολική η απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών αντιλαμβάνεται τη σημασία της λήψης μέτρων για ασφάλεια της δημοσίας υγείας από την επιδημία του κορωνοϊού.

Δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επιστημονικά την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πάντως να είναι υπερβολική και να χρειάζεται να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Επειδή η απόφαση αυτή έχει και πολιτικές προεκτάσεις αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξηγήσει στο Εθνικό Συμβούλιο τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Πάντως οφείλουμε να καταδικάσουμε την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της κατάστασης από το ψευδοκράτος αλλά και από κάποια κυπριακά κόμματα.

Τέλος αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προωθήσει σοβαρά μέτρα πρόληψης για αντιμετώπιση της εξάπλωση του ιού.

Ακιντζί: «Λάθος το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διορθωθεί «το λάθος με το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων» ενώ, σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο.

Όπως έγραψε o κ. Ακιντζί στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ανέφερε ότι η «χαοτική» κατάσταση που δημιουργήθηκε στο οδόφραγμα ισοδυναμεί με «βασανιστήρια» και δεν έχει καμία σχέση με την μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Μάλιστα, ανέφερα ότι ο ιός εμφυτεύεται στις δύο κοινότητες και ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό» συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα, ο κ. Ακιντζί έγγραψε σε νέα ανάρτησή του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του τηλεφώνησε λίγο μετά τη συνομιλία τους και ανακοίνωσε ότι σταματούν άμεσα οι έλεγχοι ταυτοτήτων όσων επιστρέφουν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.

«Αυτό βεβαίως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και η διόρθωση του λάθους σε αυτό το θέμα θα ήταν μια καλή εξέλιξη. Ελπίζω το λάθος με το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων να διορθωθεί επίσης» καταλήγει ο Τ/κ ηγέτης.

Αρχιεπίσκοπος: Απαράδεχτη η στάση των αντιδρούντων

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ την στάση εκείνων που ήθελαν να μπουν χτες στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα της Λήδρας και να συμπεριφερθούν απρεπώς στα όργανα της τάξεως.

Μιλώντας μετά το πέρας του εθνικού μνημοσύνου των ηρώων των κοινοτήτων Τάλας και Κισσόνεργας, Χρίστου Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεωργίου Μιχαήλ, και Χαράλαμπου Καραγιάννη που τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό της του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως «οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες διατάχθηκαν από την κυβέρνηση, και όποιοι θα έμπαιναν στα κατεχόμενα ή έβγαιναν από τα κατεχόμενα, θα έπρεπε να ερευνηθούν, να εξεταστούν» και αυτό θα έπρεπε να το σεβαστούμε.

Πρέπει να αντιληφθούμε, είπε ο Μακαριώτατος, ότι εδώ υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν νόμοι και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει.

Συνεχάρη την Αστυνομία και τον στρατό που επέδειξαν αυτοσυγκράτηση, υπομονή και κάκισε αυτούς, όπως είπε, που επέδειξαν απρεπή συμπεριφορά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να φανεί αυστηρή αλλά και η δικαιοσύνη να φανεί αυστηρή όταν θα τους παρουσιάσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Διερωτήθηκε δε, που ήθελαν να παν οι αντιδρούντες. «Να πάνε στα καζίνα, να πάνε να βάλουν πιο φθηνή βενζίνη ή οτιδήποτε άλλο, ντροπή τους», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Kατά το ΑΚΕΛ: "Το περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος κληρωτού στρατιώτη κατά τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Όπως απαράδεκτη και καταδικαστέα είναι η βία από αστυνομικό σε βάρος διαδηλωτή, που επίσης καταγράφεται σε βίντεο".

Κάποιος νούσιμος να πει στο παντοτινά αντιπολιτευόμενο κομμουνιστικό κόμμα κάποιες πραγματικότητες με την ελπίδα ότι θα παν ως πάνω ψηλά στον Γ.Γ. του.

Η βιαιοπραγία κατά του κληρωτού στρατιώτη επιφέρει ποινή, όμως αστυνομικός εξουσιοδοτημένος να τηρεί την τάξη δικαιούται μέσα στα πλαίσια αυτών των καθηκόντων του να τιμωρήσει τον κάθε ένα που παραβιάζει τον νόμο.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση