ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε δύο ζώνες θα επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία

Αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνεται ανά δύο εβδομάδες δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Newsroom K

Ανά δύο εβδομάδες θα γίνεται χαλάρωση μέτρων, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης 22 Απριλίου στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως είπε, πλέον, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, καθώς είναι δύσκολο να εκριζωθεί πλήρως από την κοινότητα, αλλά θα συνεχίσει να τηρείται η μέθοδος της εντατικής ιχνηλάτησης επαφών. Σε σχέση με την πλήρη επαναλειτουργία των νοσοκομείων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα γίνει σταδιακά και πλέον τα δημόσια νοσηλευτήρια θα χωριστούν σε ζώνες και έτσι θα λειτουργούν, ενώ στο προσεχές διάστημα, βάσει διατάγματος που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, θα επιτραπεί ξανά η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Γι’ αυτά και διάφορα άλλα θέματα, πραγματοποιείται από τις 09:30 σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με την συμβουλευτική ομάδα των επιστημόνων.

Η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο έχει τον χαρακτήρα της ενημέρωσης εκ μέρους των επιστημόνων που αποτελούν την συμβουλευτική ομάδα, ως προς το ποια κριτήρια πρέπει να υπάρχουν, για να καταστεί δυνατή η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. Όπως είπε, οι ειδικοί αναμένεται να θέσουν τις δικές τους απόψεις για το πότε και το πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση των αυστηρών μέτρων. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι η επιστημονική ομάδα του έχει ήδη δώσει ένα σχεδόν τελικό προσχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση. Ο ίδιος ζήτησε, όπως είπε, να γίνει μια ανάλυση των παραμέτρων βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η στρατηγική εξόδου. Στην ανάλυση αυτή σημαντικό είναι να καταγράφεται και ο εκτιμώμενος ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, ο οποίος έχει μειωθεί αρκετά και πλέον ανέρχεται στο 1:1,1, ανέφερε ο Υπουργός. Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι μειώνεται και ο αριθμός των νέων περιστατικών που προκύπτουν από ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, τόνισε στην συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας, καθώς δεν θα φύγει από την κοινότητα, χωρίς την ύπαρξη ενός εμβολίου. Παρά το ότι είμαστε νησί, είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν απίθανο, τόνισε, να τον εκριζώσουμε εντελώς. Η προσπάθεια που γίνεται με το σχέδιο των 20 χιλιάδων ελέγχων είναι να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες εστίες μετάδοσης, εξήγησε. Ωστόσο, υπογράμμισε, υπάρχει το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να σημειωθούν ακόμα και μηδενικά κρούσματα, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι το τέλος.

Πρέπει να περνούν τουλάχιστον δύο βδομάδες από την μια χαλάρωση μέτρων στην άλλη, έτσι ώστε να αξιολογούνται οι επιπτώσεις

Χαλάρωση ανά δύο βδομάδες

Δεν θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, όπως την γνωρίζαμε, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Υγείας. Πρέπει να περνούν τουλάχιστον δύο βδομάδες από την μια χαλάρωση μέτρων στην άλλη, έτσι ώστε να αξιολογούνται οι επιπτώσεις, ελπίζοντας ότι δεν θα είναι αρνητικές, αν και αναμένεται ότι σε κάθε χαλάρωση, θα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Όπως είπε, όμως, έχουν τεθεί οι δείκτες και σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή καθορίστηκαν οι αριθμοί των κρουσμάτων που θα σηματοδοτούν την επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Οδικός χάρτης ΕΕ

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, απαραίτητη προϋπόθεση η οποία τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ύπαρξη ενός συστήματος ιχνηλάτησης επαφών για έγκαιρο εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων και εντός εικοσιτεσσάρων ωρών να εντοπίζονται οι επαφές τους. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η τυχαία δειγματοληψία η οποία θα γίνει σε 850 άτομα μέσα στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου και αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί εντός των ημερών, για να ξεκαθαρίσει ποιο κλινικό εργαστήριο θα την αναλάβει. Μάλιστα, για να διευκολυνθούν και τα εργαστήρια, τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν παγκύπρια δειγματοληπτικά κέντρα, αποφασίστηκε όπως κάποιες δειγματοληψίες γίνουν στα ιατρεία δημόσιας υγείας που υπάρχουν σε κάθε επαρχία και τα δείγματα να σταλούν στο εργαστήριο που θα επιλεγεί, όπου θα εξεταστούν και θα εξαχθούν τα αποτελέσματα.

Όσον αφορά την δειγματοληψία από 20 χιλιάδες εργαζόμενους, ο Υπουργός είπε ότι έχουν γίνει πάνω από τις μισές εξετάσεις.

Επανεκκίνηση νοσοκομείων

Προϋπόθεση για την πλήρη επαναλειτουργία των νοσοκομείων είναι ο χωρισμός τους σε δύο ζώνες, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. Η μία ζώνη θα χειρίζεται περιστατικά κορωνοϊού και η άλλη θα είναι η «καθαρή» ζώνη. Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί νέο διάταγμα βάσει του οποίου θα επιτρέπονται τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται σταδιακά και οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση