ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Πιστεύω θα λάβουμε καλά νέα από Πορθητή και Γιαβούζ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης του Γιαβούζ που το στέλνουν ανοικτά της Καρπασίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η τελετή αναχώρησης του γεωτρύπανου Γιαβούζ για την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί την πιο σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτό του μήνυμά του για την τελετή αναχώρησης του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία, η οποία είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο έχει αυτό ως πρωταρχικό της στόχο. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα και των Τ/κ στην περιοχή όπως πάντα μαζί. Η τελετή που πραγματοποιήσαμε για να αποχαιρετίσουμε το πλοίο μας το Γιαβούζ αποτελεί την πιο απτή και σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Πρώτα ο Αλλάχ πιστεύω ότι θα λάβουμε καλά νέα το συντομότερο και από την περιοχή που βρίσκεται τώρα ο Πορθητής μας και από το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι στο πλοίο μας Γιαβούζ επιτυχία. Μακάρι ο δρόμος του να είναι ανοιχτός», ανέφερε.

Νωρίτερα. οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, προέβησαν σε δηλώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της τουρκικής πλευράς στα ανοιχτά της Κύπρου, σε μια στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο περιθώριο της Συνόδου των G20, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι αυτήν την στιγμή συνεχίζεται η γεώτρηση του Φατίχ στο «οικόπεδο Φοίνικες (Finiki) 1». Πρόκειται για μια περιοχή που έχει βάθος 2.300 μέτρων.

Ο κ. Ντονμέζ δήλωσε τα εξής: «Αυτήν την στιγμή η γεώτρηση μας ξεπέρασε τα 3.000 μέτρα. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το επίπεδο των 5.000-5.500 μέτρων. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα εργασίας περίπου 100-120 ημερών. Προς τα τέλη του Ιουλίου θα φτάσουμε στο προκαθορισμένο σημείο. Φυσικά έχουμε δηλώσει εξαρχής το εξής. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις σε αυτήν την δουλειά. Πριν την γεώτρηση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το τι υπάρχει και δεν υπάρχει. Φυσικά εκεί έχουμε ελπίδες. Όσοι επιχειρούν να αφήσουν έξω την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση, γνωρίζουν ότι μια λύση δίχως την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστική, αλλά δεν μπορούν να το δηλώσουν».

Το Γιαβούζ

Τονίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» και ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης κατανομής κερδών από το φυσικό αέριο, ο κ. Ντονμέζ ανακοίνωσε την αναχώρηση του σκάφους Γιαβούζ, με προορισμό τα «οικόπεδα» της «ΤΔΒΚ». Οι εργασίες αυτού του σκάφους θα ξεκινήσουν στις αρχές του Ιουλίου.

Ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ακόμη ότι, τα δυο σκάφη της Τουρκίας είναι από τα πιο αναπτυγμένα 15-16 σκάφη του πλανήτη. Αναφέρθηκε και στο Μπαρμπαρός, το οποίο διεξάγει σεισμικές έρευνες στα νότια παράλια της Κύπρου.

Την είδηση ότι στις αρχές του Ιουλίου στα ανοιχτά της Κύπρου θα ξεκινήσει εργασίες επιβεβαίωσε και ο Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρίας Πετρελαίων, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν. Ο ίδιος πραγματοποίησε δηλώσεις κατά την αναχώρηση του Γιαβούζ από την Τουρκία.

Ο κ. Μιλγκίν δήλωσε ότι το 53% προσωπικό του Γιαβούζ είναι πολίτες της Τουρκίας. Συνολικά το πλήρωμα του σκάφους απαρτίζεται από 150 άτομα. Κατά την διάρκεια της γεώτρησης αυτός ο αριθμός θα φτάσει τους 180.

Από δικές της πηγές στην Άγκυρα, η «Κ» εξασφάλισε την πληροφορία ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΤΡΑΟ, κατά την αναχώρηση του Γιαβούζ από την Τουρκία προέβη επίσης, στην εξής δήλωση, η οποία αφορά την τοποθεσία όπου θα διεξάγει το νέο τουρκικό σκάφος εργασίες, κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μπιλγκίν λοιπόν, προέβη και στην εξής δήλωση: «Έχουμε μια περιοχή στην Καρπασία. Ωστόσο, η ακριβής περιοχή των επόμενων εργασιών θα καθοριστεί με βάση τα αποτελέσματα των γεωλογικών και γεωφυσικών εργασιών. Οι εργασίες της γεώτρησης θα ξεκινήσουν στις αρχές του Ιουλίου».

Οι κινήσεις της Κύπρου

Σε ότι αφορά τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπιλγκίν ανέφερε ότι μέχρι στιγμής στην τουρκική πλευρά δεν έχει φτάσει καμία πληροφορία σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X