ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη Γενεύη για την Πενταμερή ο Νίκος Δένδιας

Το πρόγραμμα των επαφών του Έλληνα Υπ. Εξωτερικών

ΚΥΠΕ

Για τη Γενεύη αναχωρεί σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου. Παράλληλα, θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του κ. Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας της Συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Γκέιρ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ (28 Απριλίου).

Τον Νίκο Δένδια θα συνοδεύσουν στην Πενταμερή ο Θεμιστοκλής Δεμίρης (Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών) και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας (Διευθυντής Α2 Διεύθυνσης Κύπρου).

Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη συμμετοχή του στην Πενταμερή, τόνισε: «Αύριο είναι μια δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο».

Παράλληλα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τα περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Πενταμερούς είναι στενά, λόγω των δημόσιων τοποθετήσεων της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να είναι αισιόδοξος ότι στη Γενεύη μπορεί να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής, προκειμένου να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου σταμάτησαν το 2017. «Αλλά είμαι πραγματιστής. Δυστυχώς η τουρκική στάση, καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μοναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση