ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι πλευρές θα συζητούν από την καραντίνα

Η ε/κ πλευρά προσέρχεται στις συναντήσεις επενδύοντας στην βάση λύσης της ΔΔΟ, το Πλαίσιο Γκουτέρες και το κοινό ανακοινωθέν του Νοεμβρίου του 2019

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Μια σύνοδος με αρκετές ιδιαιτερότητες για τους συμμετέχοντες αλλά και για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ξεκινά την Τρίτη στο Παλάτι των Εθνών, την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, καθώς κάθε αντιπροσωπεία βρίσκεται σε καραντίνα στο δικό της ξενοδοχείο, έχοντας έρθει στην Ελβετία από χώρες και περιοχές οι οποίες είναι ακόμα «κόκκινες» στον χάρτη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ε/κ πλευρά προσέρχεται στις συναντήσεις επενδύοντας στην βάση λύσης της ΔΔΟ, το Πλαίσιο Γκουτέρες και το κοινό ανακοινωθέν του Νοεμβρίου του 2019 μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Γκουτέρες στο Βερολίνο, αποφεύγοντας προς το παρόν να μπει σε λεπτομέρειες σε σχέση με ιδέες όπως η αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Μερικά μόνο άτομα από την κάθε ομάδα θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τους ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων στις συναντήσεις που θα έχουν στο Παλάτι των Εθνών, οι δύο ηγέτες θα ενημερώνουν τους κομματικούς αρχηγούς στα ξενοδοχεία τους από τα οποία δεν μπορούν να βγουν, ενώ οι αποστολές θα τηρούν ενήμερους τους δημοσιογράφους που θα περιμένουν για νεότερα στα ξενοδοχεία στα οποία βρίσκονται, χωρίς δυνατότητα εξόδου.

Μεταξύ άλλων τη Δευτέρα ο Ε/Κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, με την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για τις συναντήσεις των επόμενων ημερών.

Τα διαδικαστικά σαφώς αγγίζουν και την ουσία, καθώς από τις αρχικές τοποθετήσεις των πλευρών την Τρίτη και τις διαδοχικές διμερείς, τριμερείς συναντήσεις της Τετάρτης, θα διαμορφωθεί και η άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ για το κατά πόσο υπάρχει προοπτική έναρξης διαδικασίας των συνομιλιών.

Κάτι που, όπως επιμένει παρασκηνιακά η ε/κ πλευρά, είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρεί πως οι συζητήσεις που μπορούν να γίνουν στη Γενεύη είναι μόνο γενικές και αφορούν το ευρύτερο πλάνο του πώς θα λυθεί το Κυπριακό, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες ενδεχομένων νέων ιδεών (όπως η αποκεντρωμένη ομοσπονδία).

Την Τρίτη μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει τις πρώτες του κατ’ ιδίαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ, ενώ ο κ. Αναστασιάδης θα δει αμέσως μετά τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν θα διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.

Ένα γενικό Εθνικό

Η προπαρασκευή της ε/κ πλευράς για την άτυπη πενταμερή έκλεισε με συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς το βράδυ της Δευτέρας στο ξενοδοχείο Intercontinental της Γενεύης όπου βρίσκεται η ε/κ αντιπροσωπεία (πλην των δημοσιογράφων).

Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν ανέδειξε κάτι νεότερο πέρα από την ενημέρωση για τα διαδικαστικά των επόμενων ημερών και την ευκαιρία στα κόμματα να τοποθετηθούν. Όπως ακούστηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν αποκλείεται να ανέμεναν να ολοκληρωθεί το ποδοσφαιρικό παιχνίδι Ομόνοιας - ΑΕΛ προτού ξεκινήσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Η συνάντηση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή από τους πολιτικούς αρχηγούς εις μνήμην του πρώην προέδρου της Βουλής και ιδρυτής της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, που απεβίωσε νωρίτερα τη Δευτέρα.

Η ε/κ αντιπροσωπεία, με την ομάδα του Προέδρου Αναστασιάδη, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους δημοσιογράφους έφτασε στη Γενεύη το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ η τ/κ αντιπροσωπεία έφτασε αργότερα το απόγευμα. Οι Τ/Κ δημοσιογράφοι βρίσκονται με την αντιπροσωπεία στο ξενοδοχείο President Wilson.

Την Τρίτη φτάνει στη Γενεύη και η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, που αναμένεται το μεσημέρι, όπως αύριο αναμένεται και η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει να ακούσει ο ίδιος τις θέσεις των πλευρών, τις οποίες γνωρίζει μετά από τις εντατικές επαφές της Τζειν Χολ Λουτ τους τελευταίους μήνες, θέλοντας να διαγνώσει αν υπάρχει περιθώριο να συμφωνηθεί ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Κύπρου.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, με την ε/κ πλευρά να υπογραμμίζει την ανάγκη της διάσωσης του Πλαισίου Γκουτέρες και να ζητά την επιστροφή στη συζήτηση που έμεινε στη μέση το 2017 για λύση ομοσπονδίας, με την τ/κ πλευρά να κάνει ανοιχτά δηλώσεις για λύση δύο κρατών και την τουρκική πλευρά να σιγοντάρει με αναφορές σε κυριαρχική ισότητα που μπορεί να οδηγήσει και σε συζητήσεις περί συνομοσπονδίας.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως η ε/κ πλευρά στηρίζει τη θέση της στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις στο Κρανς Μοντανά, αλλά και τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Γκουτέρες στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019. Σύμφωνα με την οπτική κυβερνητικών πηγών, εκεί οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να θέσουν σε σωστότερη βάση τη συζήτηση γύρω από το πραγματικό περιεχόμενο του Πλαισίου Γκουτέρες.

Πέντε χωρίς Τσιελεπή

Όπως πληροφορείται η «Κ», αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για συνοδεία του Προέδρου από έξι άτομα στη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, αριθμός που περιορίστηκε στους πέντε λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Οι πέντε που θα συμμετάσχουν θα είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Κυριάκος Κούρος, ο Παντελής Παντελίδης και ο συνεργάτης του κ. Μαυρογιάννη, Ανδριανός Κυριακίδης.

Από τα διαδικαστικά ένα στοιχείο που προκύπτει είναι πως το στέλεχος του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, δεν θα βρίσκεται μεταξύ των προσώπων που θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Κυβερνητική πηγή που κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να διευκρινίσει τι προέκυψε, σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει λάβει υπόψη όλες τις απόψεις και προσεγγίσεις στο Κυπριακό πριν την διαμόρφωση των θέσεων του.

Το πρόγραμμα

Η άτυπη πενταμερής (5+1) με τη συμμετοχή της ε/κ πλευράς, της τ/κ πλευράς, των ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων και του ΟΗΕ ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Η ΕΕ δεν θα συμμετάσχει, ωστόσο ανώτεροι διπλωμάτες με εμπειρία στο Κυπριακό θα βρίσκονται στη διάθεση του ΟΗΕ στο Παλάτι των Εθνών.

Την Τρίτη οι συναντήσεις ξεκινούν με διμερείς επαφές των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ αργότερα ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραθέσει δεξίωση με συμμετοχή 1 συν 2 από κάθε πλευρά.

Την Τετάρτη το πρόγραμμα αρχίζει με συνάντηση όλων των συμμετεχόντων, και με τις πλευρές να καταθέτουν τις θέσεις τους. Θα ακολουθήσουν εντατικές διμερείς και τριμερείς συναντήσεις. Ο κ. Γκουτέρες θα συναντήσει τον ξεχωριστά τον κ. Τσαβούσογλου, τον κ. Δένδια, τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ, τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η Τετάρτη θα κλείσει με συνάντηση όλων των μερών που θα καταλήξει σε δείπνο.

Την Πέμπτη ο κ. Γκουτέρες θα έχει ξανά διμερείς με τον κ. Τατάρ και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη συνέχεια κοινή συνάντηση και με τους δύο και τέλος νέα ολομέλεια με συμμετοχή 1 συν 5. Την Πέμπτη είναι που θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις, είτε μέσω μιας γραπτής δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ είτε μέσω διάσκεψης Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ