ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

Στη σημασία της προώθησης της αραβοφωνίας στην Κύπρο αναφέρθηκε ο ΠτΒ

Ο ΠτΒ είπε ότι η εκμάθηση αραβικών από Κύπριους θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην περαιτέρω αλληλοκατανόηση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στη σημασία της προώθηση της αραβοφωνίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη Υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία», που διοργανώθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Δήμου Λευκωσίας.
 
Όπως είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η εκμάθηση αραβικών από Κύπριους θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην περαιτέρω αλληλοκατανόηση και σύσφιξη των μακραίωνων παραδοσιακών δεσμών Κύπρου και Αραβικού κόσμου σε πολλούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το εμπόριο και η οικονομία γενικότερα.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό παιδιά αραβικής καταγωγής να έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται στην Κύπρο τη γλώσσα τους και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υπάρχει στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

«O πρωτοποριακός χαρακτήρας του προγράμματός σας έγκειται στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή που προσφέρονται τα μαθήματα στα παιδιά, διεξάγονται μαθήματα γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για τους γονείς. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχω αναλάβει  πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο την προώθηση της αραβοφωνίας στην Κύπρο. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί όχι μόνο στη διδασκαλία της αραβικής σε άτομα αραβικής καταγωγής, αλλά και στη διδασκαλία σε Κύπριους», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι εγκαινίασε ήδη εδώ και αρκετούς μήνες διάλογο με τους Πρέσβεις των Αραβικών χωρών στην Κύπρο για τους τρόπους που αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.
 
«Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τους φίλους Πρέσβεις που βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας για την όλη μας συνεργασία επί του συγκεκριμένου και όχι μόνο», σημείωσε.
 
Σε συνάρτηση, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, με την εν λόγω πρωτοβουλία, είναι και η προώθηση της δημιουργίας Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής.

«Βασικοί σκοποί του Κέντρου θα είναι κυρίως η προαγωγή και διάδοση γνώσεων, ιδεών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε τομείς, όπως η έρευνα, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, αλλά και η ενθάρρυνση και προώθηση δράσεων και συνεργειών στους τομείς αυτούς. Αναμένω ότι θα εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή Κοινοβουλίων, ερευνητών, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών από χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι αναμφισβήτητα, η εκπαίδευση αποτελεί καταλύτη στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και Αραβικού κόσμου.
 
«Ενδεικτικό της σημασίας που η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδίδει στη συνεργασία αυτή είναι το γεγονός ότι ο τομέας της εκπαίδευσης και του πολιτισμού βρέθηκε στην ατζέντα τόσο της 1ης Τριμερούς Συνάντησης των Πρόεδρων των Κοινοβουλίων, Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Λευκωσία, όσο και κατά την 1η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, στη Νεκρά Θάλασσα φέτος τον Απρίλιο», σημείωσε.
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, το έργο που επιτελείται στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου της Πρωτεύουσας είναι πολύ σημαντικό και σίγουρα χρειάζεται την ενίσχυση και συνδρομή όλων.
 
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι πόρτες του Γραφείου μου και της Βουλής των Αντιπροσώπων γενικότερα είναι ανοιχτές. Η δράση του Κέντρου σας στον τομέα της εκμάθησης των αραβικών βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με την πρωτοβουλία της Βουλής για την προώθηση της αραβοφωνίας στην Κύπρο.  Γι’ αυτό, η συνεργασία μας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εύχομαι καλή επιτυχία για τη νέα περίοδο προγραμμάτων που θα ξεκινήσει με το πέρας των θερινών διακοπών και η επόμενη χρονιά να βρει το πρόγραμμά σας ακόμη πιο ενισχυμένο και ποιοτικά και αριθμητικά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X