ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Βουλή η δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων

Θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

ΚΥΠΕ

Το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων βρέθηκε την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, μετά από θέμα που ενέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας λέχθηκε ότι στην παρούσα φάση πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργήσει Εθνική Υπηρεσία Ασθενοφόρων, υπό την εποπτεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ενώ σημειώθηκε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα γίνει επαναξιολόγηση του συστήματος.

Επίσης, αναφέρθηκε πως θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πως το αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα ετοιμαστεί στη βάση της διαβούλευσης, που θα γίνει.

Εξάλλου, οι εμπλεκόμενοι φορείς που βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Εθνικού Φορέα Ασθενοφόρων που θα καλύπτει τόσο δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης, ώστε να έρθει ενώπιον της Επιτροπής ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα διέπει όλο αυτό το σύστημα, με στόχο πάντοτε τη παροχή της καλύτερης περίθαλψης για όλους τους ασθενείς.

Όπως είπε το Υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε σήμερα ξεκάθαρα, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση πρόθεσή του είναι να δημιουργηθεί μια Εθνική Αρχή, η οποία θα είναι Υπηρεσία ασθενοφόρων στα πλαίσια του ΟΚΥπΥ σε μεταβατικό στάδιο και θα μπορεί μεταγενέστερα να γίνει αξιολόγηση του όλου συστήματος, για να δούμε αν μπορεί να γίνει μια ενιαία Εθνική Αρχή.

Είπε πως έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επί του θέματος, ενώ σημείωσε πως έντονη έκκληση από πολλούς ήταν να ενταχθούν στα πλαίσια αυτής της Εθνικής Υπηρεσίας και τα ιδιωτικά ασθενοφόρα.

«Εμείς αυτό που ζητήσαμε ως ΔΗΣΥ είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης, για να έχουμε ενώπιον μας ένα νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει όλο αυτό το σύστημα με στόχο πάντοτε τη παροχή της καλύτερης περίθαλψης για όλους τους ασθενείς», είπε.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, η Βουλευτής Μαρίνα Νικολάου επισήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαβούλευση του Υπουργείου Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς και να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό το αναθεωρημένο νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Όπως είπε «είναι ανάγκη για ένα κράτος, το οποίο θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του σύγχρονο, να διαθέτει μια Εθνική Υπηρεσία Ασθενοφόρων, η οποία να είναι αφοσιωμένη στο ρόλο που της αναλογεί».

«Μια υπηρεσία, που δεν θα εξαρτάται από τα κέρδη και άλλα συμφέροντα», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι το κόμμα του αναμένει από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το διάλογο με τους αρμοδίους φορείς και να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο, το οποίο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας παροχής επείγουσας φροντίδας.

Σημείωσε πως το κόμμα του έχει γίνει δέκτης καταγγελιών ότι ενώ έχουν κληθεί ασθενοφόρα για σοβαρά περιστατικά υπήρξε γύρω στη 40λετη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ζωές.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μιχάλης Γιακουμή, είπε πως το συγκεκριμένο θέμα χρήζει προτεραιότητα, σημειώνοντας πως για το κόμμα του «η παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής και κατάλληλης φροντίδας υγείας και η μεταφορά στο κοντινότερο και καταλληλότερο ιατρικό κέντρο είναι καθοριστικής σημασίας και παράγοντας αν θα χαθεί ή θα σωθεί μια ανθρώπινη ζωή».

Εξέφρασε τη θέση για άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Υγείας προς διαβούλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση