ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ολομέλεια η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Τα κόμματα ψηφίζουν για μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του κράτους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από το απόγευμα Πέμπτης η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα καταστεί νόμος του κράτους.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί το νομοθετικό πακέτο το οποίο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου. Τα νομοσχέδια που ετοιμάσθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς τα τελευταία 5 χρόνια επηρεάζουν το δεύτερο και τρίτο στάδιο δικαιοσύνης στην Κύπρο ενώ αφήνουν εκτός του πρώτο βαθμό δικαιοσύνης. Μια εξέλιξη θετική παρά τις έντονες ενστάσεις που καταγράφηκαν κατά την διαδικασία συζήτησης του πακέτου νομοσχεδίων.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές που προωθούνται μέσω των κυβερνητικών νομοσχεδίων κωδικοποιούνται ως εξής:

- Παραμένει το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι η σύνθεσή του να μειωθεί στους πέντε δικαστές και παίρνει τις δικαιοδοσίες του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το 2022 από τους 13 σημερινούς δικαστές, οι οκτώ θα έχουν αφυπηρετήσει και οι πέντε θα γίνουν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

- Επανασυγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τροποποίηση στον νόμο περί απονομής της δικαιοσύνης.

- Συγκρότηση νέου Εφετείου. Από τα πέντε τμήματα που θα απαρτίζεται τα τρία θα είναι αστικά μαζί με τις ειδικές δικαιοδοσίες. Το τέταρτο τμήμα θα είναι το ποινικό και το πέμπτο το διοικητικό.

- Τροποποιείται και η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που σήμερα απαρτίζεται μόνο από δικαστές του Ανωτάτου και με τη μεταρρύθμιση, θα απαρτίζεται από δικαστές του Ανώτατου Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, του Επαρχιακού Δικαστηρίου, του Διοικητικού Δικαστηρίου της Ένωσης Δικαστών, από μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και τον Γενικό Εισαγγελέα.

- Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα είναι και τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας.

- Γίνεται μια μελέτη για τα κριτήρια πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγής δικαστών, όπως αυτά καθορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την GRECO.

- Δημιουργείται Σχολή Δικαστών. Η Σχολή Δικαστών θα παρέχει μαθήματα τόσο κατά την είσοδο σε αυτή όσο και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

- Συστήνεται Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο.

- Ειδική διαδικασία εκδίκασης χρηματοπιστωτικές διαφορές.

- Δικαιοδοσία επίλυσης μικρών διαφορών.

- Δημιουργείται Δικαστική Υπηρεσία. Δηλαδή η διοίκηση των δικαστηρίων δεν θα γίνεται πια από τους δικαστές. Βρίσκεται στο στάδιο μελέτης το νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίσει ότι όλοι πλην των δικαστών θα υπάγονται στη Δικαστική Υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί δυνάμει νόμου, θα έχει γενικό διευθυντή, ενώ θα προΐσταται ένα Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται οι δικαστές και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση