ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνα σε δυο δικηγορικά για Pandora

Τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στην Επιτροπή Θεσμών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τις αρχικές τοποθετήσεις του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Θεσμών ξεκίνησε η συζήτηση για τα Pandora Papers στον απόηχο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου ανάφερε πως η σημερινή συνεδρία είναι η πρώτη και θα ακολουθήσει και δεύτερη. Κατά την διάρκεια της συζήτησης και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι θέσεις των μελών για το ζητούμενο της Επιτροπής η συζήτηση επικεντρώθηκε σε άλλα θέματα κυρίως συνταγματικά και στις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς στιγμή υπήρξε ζωηρή συζήτηση όταν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει να είμαστε υποκριτές. Ο πρόεδρος έχει αυτοκρατορικές εξουσίες στην Κύπρο. Οι θεσμοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και όχι να φοβούνται να μιλήσουν. Αυτό τα θέματα έχουν επιλυθεί στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας παίρνοντας το λόγο συμπλήρωσε πως στην Κύπρο αυτοκρατορικές εξουσίες δεν έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας επικρίνοντας τον διορισμό δυο υπουργών της κυβέρνησης (Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη) στη Νομική Υπηρεσία. Προηγουμένως ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδης, που παρακολουθεί τη συνεδρία της Επιτροπής, μεταξύ άλλων ανάφερε πως «εάν πολιτικοποιηθεί το θέμα το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Πρέπει να σταματήσουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες όσων έχουν πολιτειακά αξιώματα».

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση περί αυτοκρατορικών εξουσιών ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου υπέδειξε το άτοπο της συζήτησης σημειώνοντας πως οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας πηγάζουν από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σχετίζονται με την αποχώρηση των Τ/κ από τα κρατικά αξιώματα.

Άγρια κόντρα ΜΟΚΑΣ με Χαραλαμπίδου

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών για τα Pandora Papers μεταξύ της Ειρήνης Χαραλαμπίδου και της επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύας Παπακυριακού. Αφορμή υπήρξε οι έντονες αναφορές της κ.Χαραλαμπίδου για το ρόλο της ΜΟΚΑΣ σε παλιότερες υποθέσεις όπως αυτή με τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Η κ. Χαραλαμπίδου σε έντονο ύφος σημείωσε πως η ΜΟΚΑΣ την περίοδο εκείνη υποστήριζε πως δεν έχει δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη υπόθεση ενώ στη συνέχεια ο Ντίνος Μιχαηλίδης κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για έσοδα από εμπόριο όπλων. Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κας. Παπακυριακού τονίζοντας πως «Ως υπηρεσία δεν είμαστε αναμεμιγμένοι με πολιτικά παιχνίδια, ως ένα σχόλια για κάποιες τοποθετήσεις που έγιναν από μέλη της Επιτροπής. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με βάση το νόμο. Η ΜΟΚΑΣ δεν έχει αρμοδιότητες αναγνώρισης πραγματικών ιδιοκτητών. Η ΜΟΚΑΣ ενεργεί στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου». Λόγω της έντασης που υπήρξε ο πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε με διακοπή της συνεδρίας της Επιτροπής.

ΠΔΣ: Έρευνα σε δυο δικηγορικά για Pandora

Την επομένη των δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο για τα Pandora Papers ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ξεκίνησε έρευνα σε δυο δικηγορικά γραφεία τα οποία εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή ανάφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο Χρίστος Κληρίδης. Όπως πρόσθεσε στο ένα γραφείο η έρευνα ολοκληρώθηκε ενώ στο άλλο συνεχίζεται. Ο πρόεδρος του ΠΔΣ ανάφερε πως στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται θα ζητηθούν στοιχεία από τον Παναμά για το ρόλο συγκεκριμένου προσώπου που πολιτογραφήθηκε στην Κύπρο το 2011. Πρόκειται για τον Λεονίντ Λεμπέντεφ το όνομα του οποίου φαίνεται να έχει εντοπισθεί από την δημοσιογραφική έρευνα. Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε απασχολήσει και στο παρελθόν και ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει φάκελος στην Νομική Υπηρεσία. Η εκπρόσωπος της Νομικής είπε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει φάκελος ενώ ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας επιβεβαίωσε πως στο παρελθόν έγινε έρευνα για το συγκεκριμένο πρόσωπο και τα στοιχεία που εντοπίσθηκαν διαβιβάσθηκαν στην Ιντερπόλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση