ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:56
 

Στήνεται διπλωματική ασπίδα στην κυπριακή ΑΟΖ

Δυτικά της Πάφου μεταφέρει την ένταση η Τουρκία εν μέσω έντονων αντιδράσεων Ε.Ε και κρατών της περιοχής και παρέμβασης της Ρωσίας

Newsroom K

Η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου με την ονομασία «Πορθητής», 36 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό γεωτρύπανο από τις 6 το πρωί Σαββάτου, εισήλθε εντός της ΑΟΖ και σε περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αδειοδότηση τεμάχια. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στη Λευκωσία θέλουν το γεωτρύπανο να προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην περιοχή προς αναζήτηση υδρογονανθράκων. Ενέργειες που έχουν προκαλέσει συναγερμό σε διπλωματικό επίπεδο, με την έντονη παρέμβαση της Ε.Ε, της Αιγύπτου, της Ρωσίας αλλά και της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά άρχισε και πάλι τις επιλεκτικές διαρροές για την δραστηριότητα του γεωτρύπανου στην περιοχή. Δέκα ώρες μετά την παρουσία του γεωτρύπανου αφηνόταν να διαρρεύσει πως ξεκίνησε η γεώτρηση κάτι που διέψευσαν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία. Ωστόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται να έχει ετοιμαστεί πακέτο μέτρων αντίδρασης, στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή εντός της ΑΟΖ. Μέτρα τα οποία θα εκδηλώνονται ανάλογα με τις κινήσεις των Τούρκων και κινούνται σε διπλωματικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα η Λευκωσία μέσω των τριμερών συνεργασιών έχει τη στήριξη κρατών της περιοχής. Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η αντίδραση της Ε.Ε αλλά και της Ρωσίας.

Τα αντίμετρα της Λευκωσίας

Στα διπλωματικά δώματα, οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου παρακολουθούνται στενά από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, όταν ξεκίνησε για την ΑΟΖ. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στη Λευκωσία λένε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εργασίες σε θάλασσες με την ιδιομορφία της Ανατολικής Μεσογείου και ότι η εδώ παρουσία του να σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας ή και την δοκιμασία των συνεργασιών και συμμαχιών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως λένε διπλωματικές πηγές εντάσσεται στην πάγια τακτική των Τούρκων να δοκιμάζουν αντοχές και αντιδράσεις. Επίσης οι ίδιες πηγές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το προσωπικό του γεωτρύπανου είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας γεώτρησης, ειδικά σε νερά όπως της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πνεύμα αυτό, υποστηρίζεται πως η πρώτη γεώτρηση ανοιχτά της Αττάλειας ουσιαστικά αποτελούσε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης του τούρκικου προσωπικού του γεωτρύπανου. Ένα σημείο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τη Λευκωσία και αποτελεί το νομικό κομμάτι των μέτρων αντίδρασης που έχουν ετοιμασθεί, αφορά το επιστημονικό προσωπικό του γεωτρύπανου. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν να ήταν Νορβηγοί οι οποίο φαίνεται να είχαν αρνηθεί να προσφέρουν υπηρεσίες σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητούσε. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να ξεπέρασε το θέμα αυτό με την πρόσληψη Αζέρων. Στην περίπτωση που το γεωτρύπανο ξεκινήσει εργασίες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας που έχει συνάψει συμβόλαιο εργασίας με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ιδιοκτήτη του γεωτρύπανου. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2014 όταν εταιρεία, χώρας της βόρειας Ευρώπης συμμετείχε στις παράνομες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Διπλωματικά μέτρα

Με την είσοδο του γεωτρύπανου στην ΑΟΖ, σε εφαρμογή τέθηκαν τα διπλωματικά αντίμετρα με πιο έντονα αυτά της Ε.Ε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι Ύπατη Εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής προκάλεσε αίσθηση για το ύφος της. Στη Λευκωσία γινόταν λόγος για ανακοίνωση με αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία αλλά ξεκάθαρη τοποθέτηση πως η Ε.Ε. «θα απαντήσει κατάλληλα και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο». Αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών η οποία μεταφράζεται ως υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια περίοδο, μάλιστα που οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας βρίσκονται σε περίοδο άνοιξης. Άμεση ήταν και η αντίδραση της Αιγυπτιακής διπλωματίας στην παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου στην ΑΟΖ, με το ΥΠΕΞ της αραβικής χώρας να κάνει λόγο για προκλητική δράση της Τουρκίας η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την κάθοδο του γεωτρύπανου στην περιοχή χαιρετίζοντας συνάμα την «ψύχραιμη» και «νηφάλια» στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο διπλωματικό πλαίσιο που έχει στηθεί συγκαταλέγεται και η τελευταία συνεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του τουρκικού γεωτρύπανου με κοινή διαπίστωση ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το πολιτικό ζήτημα. Επίσης την ερχόμενη Τρίτη ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι στο Παρίσι ο οποίος θα έχει, μεταξύ άλλων, συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, και τον Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της TOTAL, Στεφάν Μισιέλ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X