ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στήριξε τη συμβιβαστική πρόταση για τις εκπομπές οχημάτων στο Συμβουλιο η Κύπρος

Ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας υπογράμμισε πως οι νέοι κανόνες θα πρέπει να προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας

ΚΥΠΕ

Υπέρ της συμβιβαστικής πρότασης της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ όσον αφορά την πρόταση για τον κανονισμό Euro 7 τάχθηκε η Κύπρος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Μάριο Παναγίδη να υπογραμμίζει πως οι νέοι κανόνες θα πρέπει να προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που προωθήθηκε μέσω του ΓΤΠ, κατά τη συζήτηση των 27 τονίστηκε ότι η πρόταση κανονισμού Euro 7 για τις εκπομπές ρύπων και την μακροβιότητα της μπαταρίας των μηχανοκίνητων οχημάτων θα συμβάλει στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς με τη θέσπιση καταλληλότερων, αποδοτικότερων και διαχρονικότερων κανόνων για τις εκπομπές των οχημάτων, διασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας.

Ο κ. Παναγίδης, σημειώνεται στην ανακοίνωση τάχθηκε υπέρ της συμβιβαστικής πρότασης της Προεδρίας, και σημείωσε ότι με την υιοθέτηση των νέων κανόνων πρέπει από τη μια να προστατευθούν η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, και από την άλλη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και πως οι τιμές των οχημάτων θα είναι προσιτές για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, ο Ισπανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πασκουάλ Ναβάρο Ρίος ανέφερε εκ μέρους της Ισπανικής Προεδρίας πως ακόμα και οι Υπουργοί που στήριξαν τη συμβιβαστική πρόταση σημείωσαν πως θα έπρεπε να ήταν πιο φιλόδοξη, και πως η θέση που συμφωνήθηκε έπρεπε να ισορροπεί μεταξύ των φιλοδοξιών και των προβληματισμών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν υπενθύμισε πως η πρόταση της Κομισιόν είχε ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα παράλληλα με την προώθηση της δυνατότητας της ΕΕ να εξάγει τα πιο καθαρά οχήματα στον κόσμο, εν μέσω ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ και την Ασία.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβανόταν επίσης η αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα βιομηχανικά σχέδια και υποδείγματα, ο ρόλος των ελέγχων ανταγωνιστικότητας στη διατύπωση νομοθετικών προτάσεων, καθώς και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ από την σκοπιά της βιομηχανίας και της ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα βιομηχανικά σχέδια και Υποδείγματα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΤΠ, οι «27» υπογράμμισαν ότι οι νέοι αναθεωρημένοι κανόνες θα εκσυγχρονίσουν την ισχύουσα νομοθεσία και θα καθιερώσουν ένα πιο προσιτό, οικονομικό και αποτελεσματικό σύστημα για τις επιχειρήσεις και ιδιαιτέρως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τους μεμονωμένους σχεδιαστές. Τονίστηκε ότι αυτό θα συμβάλει επιπλέον, στη στήριξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Παναγίδης καλωσόρισε τα συμβιβαστικά κείμενα και τάχθηκε υπέρ της ταχείας υιοθέτησης των νέων κανόνων. Σημείωσε ότι αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για την καινοτομία των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και κατ’ επέκταση στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας στην εσωτερική αγορά.

Όσον αφορά το ζήτημα των ελέγχων ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έγιναν πρόσφατα από την επιτροπή με αντικείμενο τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ μετά από 30 χρόνια ενιαίας αγοράς, οι 27 έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη μείωσης του διοικητικού άχθους, καθώς και της διενέργειας ελέγχων ανταγωνιστικότητας ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Παναγίδης, υποστήριξε μακροπρόθεσμη στρατηγική για διασφάλιση ευκαιριών για επενδύσεις και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία των ελέγχων ανταγωνιστικότητας. Χαιρέτισε, επίσης, το «πακέτο ανακούφισης για τις ΜμΕ», που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, Αυστρία και Γερμανία έθεσαν το ζήτημα προστασίας της βιομηχανίας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στο πλαίσιο της υπό συζήτηση αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Ο κ. Παναγίδης τόνισε ότι προτεραιότητα στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης πρέπει να παραμείνει η ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών της ΕΕ στα φάρμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση