ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο κλαμπ των κορυφαίων ασκήσεων η Εθνική Φρουρά

Μετά την «Ονήσιλος-Γεδεών» η ΕΦ θα είναι παρούσα στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι εποχές όπου η εσωστρέφεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στις σχέσεις της Εθνικής Φρουράς με άλλους στρατιωτικούς σχηματισμούς ξένων χωρών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε μια δύναμη με πολύπλευρή δραστηριότητα εντός και εκτός Κύπρου. Από τα πέτρινα χρόνια της απομόνωσης η Εθνική Φρουρά στις ημέρες μας έχει μετεξελιχθεί σε μια μοντέρνα δύναμη που της επιτρέπει να αναπτύσσει συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις με τους κορυφαίους στρατιωτικούς σχηματισμούς της περιοχής αλλά και με χώρες προηγμένες στα στρατιωτικό πεδίο. Η συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών μέσων της Εθνικής Φρουράς σε κορυφαίες στρατιωτικές ασκήσεις έχουν αναβαθμίσει το στάτους της δύναμης κάτι που φαίνεται και από τις συμμετοχές που έχει κάθε χρόνο στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Η ΕΦ είναι παρούσα κάθε χρόνο στην πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ» που διεξάγεται προς την πλευρά της Αιγύπτου. Η άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ ήταν το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας της ΕΦ στον στρατιωτικό τομέα με τη Γαλλία την Ιταλία και φυσικά με την Ελλάδα. Προς την πλευρά του Ισραήλ το ετήσιο συναπάντημα αποτυπώνεται στην άσκηση «ΟΝΗΣΥΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ» που ωστόσο δεν είναι η μοναδική.

"ΗΝΙΟΧΟΣ" 2019

«ΗΝΙΟΧΟΣ» 21

Την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΦ θα είναι παρούσα σε μια από τις πλέον ανταγωνιστικές ασκήσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο. Την άσκηση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας «ΗΝΙΟΧΟΣ». Μια άσκηση με υψηλό επίπεδο και απαιτήσεις κάτι που φαίνεται και από τις συμμετοχές. Στην άσκηση που θα ξεκινήσει στις 12 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου θα συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Η άσκηση

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» 21 θα έχει ως σημείο αναφοράς την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και θα πραγματοποιηθεί σε τρείς φάσεις.

• Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 5-7 Απριλίου 2021

• Φάση 2: Φάση Εκτέλεσης: 12-22 Απριλίου 2021

• Φάση 3: Φάση Αναδίπλωσης: 23 Απριλίου 2021

Τα μέσα που θα συμμετέχουν στην πολυεθνική φάση θα εκτελέσουν το σύνολο των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία:

-Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης.

-Αμυντικές Επιχειρήσεις.

-Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και --Θαλάσσιες Επιχειρήσεις.

-Αποστολές Αναγνώρισης.

-Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης.

-Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων.

-Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης.

-Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης.

-Επιχειρήσεις Υποστήριξης.

"ΗΝΙΟΧΟΣ" 2019

Οι συμμετοχές

Το υψηλό επίπεδο της πολυεθνικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» φαίνεται και από τις φετινές συμμετοχές

• Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Μ-2000D

• ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16, MQ-9 και KC-135

• Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αεροσκάφη F-16

• Ισπανία με αεροσκάφη F/A-18 Hornet

• Ισραήλ με αεροσκάφη F-15 και F-16

• Κύπρος με ελικόπτερο AW139

Επί του εδάφους

Εκτός από τις κοινές συνέργειες στην θάλασσα και τον αέρα ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς έχει καταστεί ρουτίνα η συμμετοχή τους σε κοινές ασκήσεις προς τον ελλαδικό χώρο. Πρόσφατη άσκηση 2η συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - Κύπρου - ΗΠΑ σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στην Σούδα. Παρόμοιες δραστηριότητες αναπτύσσουν οι ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και σε άλλες ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή της αν. Μεσογείου με τη συμμετοχή δυνάμεων από Γαλλία ΗΠΑ Ισραήλ και Αίγυπτο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση