ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον Έρχιουρμαν η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης»

Στόχος να σχηματίσει μια πολυκομματική «κυβέρνηση» ή όχι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μετά την αποτυχία του μεταβατικού ηγέτη της τουρκοκυπριακής δεξιάς, ο Ερσίν Τατάρ παρέδωσε στον αρχηγό της τουρκοκυπριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τουφάν Έρχιουρμαν την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης».

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ερσίν Σανέρ επέστρεψε στον κ. Τατάρ την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης». Ο κ. Σανέρ, το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφερε να έρθει σε συνεννόηση με τα τρία κόμματα της τ/κ Δεξιάς που εκπροσωπούνται στην «βουλή» για την δημιουργία ενός νέου, «κυβερνητικού» σχήματος.

Μετά την αποτυχία του κ. Σανέρ, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), πλέον έχει στην διάθεση του περιορισμένο χρονικό διάστημα για να επιχειρήσει να δημιουργήσει την νέα «κυβέρνηση».

Η «μπάλα στο γήπεδο» της τ/κ Αριστεράς

Μετά την συνάντηση του με τον κ. Τατάρ, ο κ. Έρχιουρμαν δήλωσε ότι δεν προτίθεται να εξαντλήσει ολόκληρο το χρονικό περιθώριο που του έχει δοθεί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Έρχιουρμαν θα επιχειρήσει να διαπιστώσει για το αν είναι σε θέση να σχηματίσει μια πολυκομματική «κυβέρνηση» ή όχι.

Σήμερα, συνεδριάζει το κεντρικό όργανο του ΡΤΚ για να καθορίσει έναν οδικό χάρτη για την προσπάθεια σχηματισμού νέας «κυβέρνησης». Μετά από αυτήν την συνάντηση, ο κ. Έρχιουρμαν αναμένεται να ξεκινήσει επαφές με τους αρχηγούς των τ/κ πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην «βουλή».

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιογραφικές πηγές ο κ. Έρχιουρμαν αναμένεται να εστιάσει σε μοντέλο τετρακομματικής «κυβέρνησης», δηλαδή σε αυτό που βρέθηκε στο τιμόνι της τ/κ κοινότητας πριν από λίγα χρόνια. Για να πετύχει αυτό το μοντέλο το ΡΤΚ θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το Κόμμα του Λαού (ΚΛ), το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ).

Οι τελευταίες πληροφορίες

Σε περίπτωση που αποτύχει το εγχείρημα του κ. Έρχιουρμαν, ο κ. Τατάρ θα αναλάβει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτήν την περίπτωση ο τ/κ ηγέτης είτε θα παραδώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» σε ένα άλλο πρόσωπο είτε θα οδηγήσει την κοινότητα του σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Ας σημειωθεί ότι στα κατεχόμενα ένα μοντέλο, στο οποίο εστιάζουν οι αναλυτές τις τελευταίες ώρες είναι αυτό της «κυβέρνησης» των τεχνοκρατών, ειδικού σκοπού και με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Το συγκεκριμένο σχήμα που θα μπορούσε να φέρει την υποστήριξη διάφορων κομμάτων θα επιμεληθεί το ζήτημα του προϋπολογισμού του νέου έτους, θα διαχειριστεί για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα την πανδημία και θα οδηγήσει σε προκαθορισμένη χρονική στιγμή την τ/κ κοινότητα εκ νέου στην «κάλπη».

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι την παρούσα στιγμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα παρακολουθεί με εκνευρισμό η Άγκυρα. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την τουρκική πλευρά να μην επιθυμεί την άμεση διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Επίσης, προτεραιότητα της Τουρκίας παραμένει η συνεργασία των κομμάτων της τ/κ Δεξιάς, με τα οποία διατηρεί στενές επαφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι

«Πούτιν και Ερντογάν, ίδιο πιτσίμι! »
ΑΚΑ  |  12:28

«Είχαμε σχέση, δεν ήταν βιασμός»

«Ένας γάδαρος βιαστής μίλησε. Κανονίστε τον!!!»
ΑΚΑ  |  12:27

Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin το τελευταίο 15νθήμερο

«Φίλος, γνώστης των οικονομικών είπε προ 3 ετών ότι οι `ανακαλύψαντες` το bitcoin θα βρεθούν πίσω από ...»
ΑΚΑ  |  12:25

Πρ. Βουλής στην «Κ»: Μονόδρομος η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη

«Πρόεδρε της Βουλής, άμα το δούμε εν να τα πιστέψουμε! Το γεγονός ότι ανήκεις στο ΑΚΕΛ μας κάνει να ...»
ΑΚΑ  |  12:20

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση