ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στους δρόμους οι Τουρκοκύπριοι για δικαιοσύνη και ομοσπονδία

Έρχεται μεγάλη πορεία για την ομοσπονδιακή λύση.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι Τουρκοκύπριοι ξεκίνησαν την εβδομάδα με δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο επίκεντρο των νέων κινητοποιήσεων βρίσκονται το μέλλον της αρχής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και η ομοσπονδιακή λύση.

Σήμερα το πρωί, με κάλεσμα της τ/κ Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων, οι τ/κ νομικοί κατέβηκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας για να υψώσουν την φωνή τους κατά της Άγκυρας. Η κινητοποίηση κορυφώθηκε έξω από το κτίριο που στεγάζει τα «δικαστήρια» και το «Ανώτατο Δικαστήριο».

Οι τ/κ νομικοί διαδήλωσαν κρατώντας στα χέρια τους ένα πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην κινητοποίηση δήλωσαν παρών τ/κ πολιτικοί και πολίτες.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, οι τ/κ νομικοί έστειλαν στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η τ/κ δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

Η αντιπαράθεση με την Άγκυρα

Η κινητοποίηση των τ/κ νομικών ήρθε μετά την επίθεση της Άγκυρας στο «Συνταγματικό Δικαστήριο» με αφορμή μια απόφαση του «δικαστηρίου» που αφορά τον έλεγχο των φροντιστηρίων Κορανίου που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Το τουρκικό Προεδρικό έσπευσε να ερμηνεύσει το όλο ζήτημα ως «απαγόρευση λειτουργίας» των συγκεκριμένων φροντιστηρίων, γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή πλευρά, οι κινητοποιήσεις των τ/κ θα έχουν συνέχεια κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας.

Καταιγίδα ανακοινώσεων

Τις τελευταίες ώρες, η μια τ/κ οργάνωση μετά την άλλη εκδίδει ανακοινωθέντα, με τα οποία στρέφεται κατά των παρεμβάσεων της Άγκυρας στα εσωτερικά δρώμενα της τ/κ κοινότητας.

Σχετικά ανακοινωθέντα έρχονται από οργανώσεις όπως η τ/κ Ένωση Δασκάλων, η τ/κ Ένωση Ιατρών και την Ένωση των τ/κ Δημοσιογράφων.

Στο σύνολο τους, οι τ/κ οργανώσεις υπογραμμίζουν την σημασία της ανεξαρτησίας της τ/κ δικαιοσύνης.

Πορεία για την ομοσπονδία

Εν τω μεταξύ, τ/κ οργανώσεις και κόμματα ξεκινούν τις προετοιμασίες τους για μια μεγάλη κινητοποίηση και πορεία για την υπεράσπιση της ιδέας της επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος με βάση το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο.
Η μεγάλη πορεία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου με την συμμετοχή πολλών τ/κ οργανώσεων και κομμάτων.
Μέχρι την πορεία του Σαββάτου, οι τ/κ υποστηρικτές της λύσης σχεδιάζουν κινητοποιήσεις σε διάφορα κεντρικά σημεία των κατεχόμενων πόλεων της Κύπρου με κεντρικό σύνθημα την ομοσπονδιακή λύση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση