ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφώνησαν το κείμενο ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα μέλη του ΣΑ

Την Πέμπτη σε ανοιχτή συνεδρίαση τα μέλη αναμένεται να κληθούν να υιοθετήσουν το κείμενο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν πάνω στο κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο θα κληθούν να υιοθετήσουν την Πέμπτη σε ανοιχτή συνεδρίαση, με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Επιπλέον επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 του 1999 που προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά της ομοσπονδιακής λύσης, ενώ πέραν του επαναλαμβανόμενου καλέσματος προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε εκεί πριν από τις 30 Ιουνίου 2000, αυτή τη φορά «υπενθυμίζει το ειδικό καθεστώς για τα Βαρώσια, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα».

Το κείμενο του ψηφίσματος είναι μικρότερο σε έκταση και με αρκετά διαφορετική δομή από το προηγούμενο, ενώ η μάχη από μέρους της Λευκωσίας δόθηκε κυρίως στις παραγράφους 5 και 15 του διατακτικού, όπου υπήρχαν αναφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αμφισβήτηση των ψηφισμάτων 550 και 186. Οι τελικές διατυπώσεις, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν δημιουργούν παρερμηνείες.

Στην παράγραφο 5, που αφορά τους λεγόμενους μηχανισμούς, το Σ.Α. «καλεί τις πλευρές και τα σχετικά εμπλεκόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως παροχέα διευκολύνσεων μέσω του ρόλου της ως ενδιάμεσου, για τη δημιουργία μηχανισμού άμεσων επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο και να συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους για εγκαθίδρυση μηχανισμών και την ενίσχυση υφιστάμενων πρωτοβουλιών όπου είναι απαραίτητο, για την αποτελεσματική ελάφρυνση των εντάσεων, την αύξηση των κοινών προσπαθειών σε ποινικές υποθέσεις και για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν όλο το νησί και επηρεάζουν όλους τους Κυπρίους».

Με υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Ενώ στη 15η παράγραφο του διατακτικού, το Σ.Α. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019, έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη συναινετικού σημείου αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση, ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των σχετικών τμημάτων του παρόντος ψηφίσματος με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης. Ζητεί περαιτέρω από τον Γενικό Γραμματέα να συμπεριλάβει τα περιεχόμενα αυτών των ενημερώσεων στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών. Ζητεί επίσης από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020 έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος, καθώς και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης του ρόλου της UNFICYP στην ουδέτερη ζώνη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και να τηρεί ενήμερο το Συμβούλιο Ασφαλείας για γεγονότα ως είναι απαραίτητο».

Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο το 2017 και παροτρύνει τις πλευρές και όλους τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και δέσμευση για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργούς εμπλοκής με αίσθηση επείγοντος με την ανώτερη αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους αναφοράς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με γνώμονα τα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ενδιαφέρουσα είναι η 4η παράγραφος του προοιμίου, με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας ουσιαστικά εμπλέκεται άμεσα στις διαφωνίες γύρω από το ζήτημα της πολιτικής ισότητας. Και προτρέπει τις πλευρές «να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του ψηφίσματος 716 (1991), υπογραμμίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο».

Η συγκεκριμένη παράγραφος παραπέμπει απευθείας στην 11η παράγραφο του πρώτου παραρτήματος της έκθεσης του τότε ΓΓ Χαβιέ Περέζ Ντε Γκουεγιάρ, το Μάρτιο του 1990, με τα θέματα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση