ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει ο Ερσίν Τατάρ

Όσα δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στον τουρκοκυπριακό Τύπο

ΚΥΠΕ

«Ως είθισται, αναμένεται να έχω συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε «ότι εξακολουθούν να υφίστανται εμπάργκο και περιορισμοί στον τουρκοκυπριακό λαό λόγω των πιέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν αυτό το παιχνίδι που παίζεται για να κάνουν τον τουρκοκυπριακό λαό να παραιτηθεί (από τις θέσεις του) και να μπαλώσει τον εαυτό του (στην Κυπριακή Δημοκρατία)».

Στη συνέχεια, ο κ. Τατάρ ανάφερε ότι «εφαρμόζουμε αποφασιστικά τη νέα μας πολιτική. Από τώρα και στο εξής, ο αγώνας μας είναι να ενισχύσουμε το κράτος".

Συνεχίζοντας επανέλαβε τη θέση του ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. "Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να υιοθετηθεί ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που να αναφέρει ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχα ισότιμα μέρη στην Κύπρο», υποστήριξε. Ο κ. Τατάρ επέστησε την προσοχή στη σημασία των πρεσβευτών και των υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Τουρκικής Δημοκρατίας για την προβολή αυτής της νέας πολιτικής στον κόσμο.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «είναι πλέον πολύ δύσκολο να ενωθούν οι δύο δομές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διεξάγονται δραστηριότητες προς όφελος των δύο λαών με τη συνεργασία των κρατών. Οι τεχνικές επιτροπές σε διάφορους τομείς διεξάγουν τακτικά μελέτες και έχουν ως στόχο να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες σε κάθε τομέα κάνοντας θετικές αλλαγές».

Ο κ. Τατάρ ανάφερε ακόμη ότι τα κατεχόμενα καταβάλλουν προσπάθειες για «την επίλυση της κυκλοφοριακής συμφόρησης» στα οδοφράγματα και είπε ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κύριος σκοπός των οποίων είναι το όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αναφέροντας ότι η πρώτη πρόταση αφορά «το διαμοιρασμό του πλούτου των υδρογονανθράκων», ο κ. Τατάρ είπε ότι «ζήτησαν τη σύσταση μιας επιτροπής και ότι θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή και να είναι σε θέση να την επιβλέπουν».

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να είναι κανείς κράτος, είναι απαραίτητο να έχει ξεχωριστό λαό, δημοκρατία, έδαφος, σύνορα και σχέση με μια άλλη χώρα και ότι η τδβκ, η οποία αναγνωρίζεται από την Τουρκική Δημοκρατία και έχει ξεχωριστό λαό, δημοκρατία, έδαφος και σύνορα, έχει όλα τα δικαιώματα στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και στην υφαλοκρηπίδα ως κράτος και μπορεί να μεταφέρει τις εξουσίες της εδώ στα αρμόδια όργανα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, δηλώνοντας ότι «εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι (η τ/κ πλευρά) δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στους Ισλαμικούς Αγώνες ως χώρα και ότι συζήτησαν πώς θα μπορούσε να παρασχεθεί υποστήριξη για να συμμετάσχει στο μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση