ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:23
 

Συνάντηση Συλλούρη με Υπουργό Επενδύσεων της Αιγύπτου

Η Υπουργός ανέφερε ότι «είναι γνωστό το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και η Υπουργός Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας Sahar Nasr, επαναβεβαίωσαν σήμερα την βούλησή τους για συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου σε θέματα επενδύσεων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γείτονα χώρα ο κ. Συλλούρης.

Τον κ. Συλλούρη συνοδεύει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Βουλευτές, Γιώργο Λουκαΐδη, Ανδρέα Κυπριανού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Κωστή Ευσταθίου, καθώς και τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), Μιχάλης Μιχαήλ.

Σε σύντομη δήλωσή της μετά από κατά ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Συλλούρη η Υπουργός Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι «είναι γνωστό το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας». Πρόσθεσε ότι πρόσφατα «είχαμε πολλές ανταλλαγές επισκέψεων, κάτι που αποτελεί απόδειξη των άριστων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Είπε επίσης ότι ο τομέας των επενδύσεων μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ήταν επίσης ένας τομέας ο οποίος αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων προς αξιοποίηση σε επίπεδο των τριμερών συνόδων που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν επιβεβαίωσε πόσο μεγάλη θέληση έχει η Υπουργός «να συνεργαστεί με την Κύπρο».

Πρόεδρος CIPA: Προς σύσταση ομάδων εργασίας για ανταλλαγή πληροφόρησης

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ μετά τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «έχουμε ήδη υπογράψει δύο μνημόνια συναντίληψης με την Υπουργό Επενδύσεων», προσθέτοντας ότι το ένα είναι σε διμερές και το άλλο σε τριμερές επίπεδο με την Ελλάδα.

Η φιλοσοφία των μνημονίων είναι «να εκμεταλλευθούμε την πληροφόρηση την οποία έχουμε όσον αφορά τον τομέα των επενδύσεων και να δούμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις σε θέματα τα οποία η Αίγυπτος θα μπορούσε να βοηθήσει την Κύπρο και αντίστροφα».

«Το κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να συνεννοηθούμε ότι θα δημιουργηθούν αυτές οι δύο ομάδες εργασίας, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο και θα προχωρήσουμε από εκεί με όλη την ανταλλαγή της πληροφόρησης μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του CIPA ανέφερε ότι η Αίγυπτος έχει πάρα πολλή γη και δύο τομείς που αναπτύσσουν είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες στη Διώρυγα του Σουέζ και γενικά ο τομέας της γεωργίας.

Είπε ακόμη ότι μεγάλη επένδυση στην Κύπρο από πλευράς Αιγύπτου είναι η Μαρίνα της Αγίας Νάπας η οποία κατασκευάζεται καθαρά με αιγυπτιακά κεφάλαια.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, εμείς προσφέρουμε την Κύπρο ως μια γέφυρα προς την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό χώρο.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα, η Κύπρος εξάγει χαλλούμι και φαρμακευτικά προϊόντα στην Αίγυπτο ενώ υπήρξε ενδιαφέρον από Κύπριους επιχειρηματίες να αναπτύξουν κάποιες μορφές επιχειρήσεων στην Αίγυπτο. Αναφορά έκανε ο κ. Μιχαήλ στην πρόσφατη ψήφιση επενδυτικού νόμου στην Αίγυπτο, που έχει ως στόχο την διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι αναμένεται να είναι βοηθητικός.

Ο κ. Συλλούρης και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα έχουν επίσης αργότερα σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Mostafa Madbouly, με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Sameh Shoukry, τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Αιγύπτου-Κύπρου στην Αιγυπτιακή Βουλή, Karim Darwish.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X