ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζεται η μεγάλη κόντρα των τ/κ με την Άγκυρα

Τα μηνύματα της Άγκυρας άναψαν «φωτιές» στο τ/κ πολιτικό προσκήνιο. Σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής από την Λευκωσία.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η μεγάλη αντιπαράθεση που ξέσπασε στον άξονα Τουρκίας-τ/κ κοινότητας συνεχίζεται και λαμβάνει νέες διαστάσεις με κύμα κινητοποιήσεων και ανακοινωθέντων που δρομολογούνται στα κατεχόμενα.

Ως γνωστόν, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, το «Συνταγματικό Δικαστήριο» αποφάσισε ότι ο μη έλεγχος των φροντιστηρίων Κορανίου-θρησκευτικών στα Κατεχόμενα συνιστά παραβίαση του «Συντάγματος». Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο σημείο να απειλήσει την τ/κ πλευρά με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν αρθεί άμεσα η απόσυρση της νέας απόφασης.

«Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να μάθει την αρχή του κοσμικού κράτους. Πρέπει να μάθει το πώς εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή η αρχή του κοσμικού κράτους στην Τουρκία. Η στάση για το κοσμικό κράτος άλλαξε. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει και στα Κατεχόμενα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία εμποδίων για τη θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών μας εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Ο ίδιος προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι η Βόρεια Κύπρος δεν είναι Γαλλία και ότι η τ/κ πλευρά από τώρα και στο εξής θα πρέπει να μιμηθεί όλες τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι αντιπολιτευόμενοι κύκλοι της τ/κ κοινότητας έχουν κηρύξει πόλεμο κατά του Ισλάμ.

Οι αντιδράσεις

Το μήνυμα της τουρκικής Προεδρίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της τ/κ κοινότητας. Ξεκινώντας από την Παρασκευή, η τ/κ κοινότητα, με εξαίρεση τις ηγεσίες των κομμάτων που απαρτίζουν την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, ύψωσαν την φωνή τους κατά της Άγκυρας. Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία με την δυναμική κινητοποίηση των τ/κ νομικών.

«Τις επίσημες δηλώσεις περί δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο πρέπει να τις “διαβάσουμε” και να τις ερμηνεύσουμε υπό τη σκιά των παραπάνω δηλώσεων. Ο κ. Ερντογάν μας το λέει ξεκάθαρα. Οι ελευθερίες, τα δικαιώματα και η αυτονομία των T/κ στη νέα περίοδο δεν μπορούν να παραβούν τα στενά όρια που θέτει η κυβέρνησή του», σημείωνε με πικρία το βράδυ της Παρασκευής τ/κ δημοσιογραφική πηγή. Ο δε Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία πλέον προσεγγίζει τα Κατεχόμενα ως μια από τις επαρχίες της.
Παρόμοια μηνύματα έστειλαν δεκάδες τ/κ οργανώσεις. Την ίδια ώρα τα τ/κ κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για το μέλλον της αυτονομίας της τ/κ ταυτότητας και των σχέσεων Τουρκίας-κατεχομένων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, η ε/κ πλευρά απέφυγε να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις που τρέχουν στα κατεχόμενα. Αναμένοντας την άτυπη διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας, η ε/κ ηγεσία μέχρι στιγμής επιλέγει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους στο Κυπριακό και στις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία.

Ο Ταλάτ προειδοποιεί

Ένας τ/κ πολιτικός, ο οποίος δεν κρύβει τον προβληματισμό του απέναντι στις νέες εξελίξεις είναι ο πρώην ηγέτης των τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος σήμερα έδωσε παρών στην κινητοποίηση των τ/κ νομικών, χαρακτηρίζει ως «καταστροφικό σενάριο» τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις Τουρκίας-τ/κ κοινότητας.

Επίσης, ο κ. Ταλάτ θεωρεί ότι με τις κινήσεις της, η Άγκυρα έρχεται να παρέχει βάση νομιμοποίησης στην επίσημη ρητορική της ε/κ πλευράς ότι στο βόρειο κομμάτι υφίσταται ένα «ψευδοκράτος», το οποίο ελέγχει η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι σε νεότερη τοποθέτηση του, ο κ. Ταλάτ πρόβλεψε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης δεν πρόκειται να παρέχει ένα απτό αποτέλεσμα και ότι το Κυπριακό ενδέχεται «να μπει στον πάγο» για ένα χρονικό διάστημα. Επίσης, επεσήμανε ότι ύστερα από ένα σημείο, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αποσύρει την ιδέα των δυο ξεχωριστών κρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση