ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνοδος Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας: Καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα στα Βαρώσια

Στη Σύνοδο συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης

ΚΥΠΕ

Την τουρκική προκλητικότητα στα Βαρώσια καταδίκασε η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντα. Στη Σύνοδο συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επιμέρους θεματικές ενότητες που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο ρόλος των νέων, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου και το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη Διακήρυξη της Συνόδου, οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία επανέναρξης συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Επισημαίνεται ότι οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας ανέδειξαν τη σημασία εφαρμογής των Ψηφισμάτων και Προεδρικών Δηλώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ που καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, καλώντας για ανατροπή των τετελεσμένων και την αποφυγή ενεργειών που υποσκάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Στη Διακήρυξη της Συνόδου τονίζεται, μεταξύ άλλων, και η σημασία υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ προτρέπονται οι πλευρές να εργαστούν για την υλοποίησή τους.

Η Διακήρυξη της Συνόδου καλωσορίζει επίσης τη δημιουργία στην Κύπρο Κέντρου Αριστείας της Κοινοπολιτείας για τη γαλάζια οικονομία, τη βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια, την ενάλια έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, προσθέτει το δελτίο Τύπου.

Στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς επαφές με ομολόγους του της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, της Ντομινίκα και των Μπαχάμας. Κατά τις συναντήσεις του ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε την πρωτοβουλία της Κύπρου για την ίδρυση κέντρου αριστείας για τη γαλάζια ανάπτυξη και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιωτικά κράτη από την κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κυπριακό ενώ συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και άλλα τρέχοντα διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση