ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύστημα αντι-Drone και κατευθυνόμενα αντιαρματικά αγοράζει η ΕΦ

Προσαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων με οπλικά συστήματα ακρίβειας και μεγάλων αποστάσεων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Προς δυο κατευθύνσεις κινούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι κατοχικές δυνάμεις. Η μεταφορά στα κατεχόμενα εδάφη γερμανικών αρμάτων Leopard καθώς και η μετατροπή του αεροδρομίου στον κατεχόμενο Λευκόνοικο σε βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκαλεί αναπροσαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Όπως είχε γράψει «Κ», από τον περασμένο Ιούλιο, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε τροχιά αγοράς οπλικών συστημάτων τα οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την προσπάθεια αναβάθμισης των κατοχικών δυνάμεων. Εξέλιξη που επιβεβαίωσε στην «Κ» ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης. Αναφερόμενος στην αύξηση των πιστώσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η ολοκλήρωση των σχεδιασμών θα προσδώσουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στην Εθνική Φρουρά. «Σε γενικές γραμμές τα μέσα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης, συλλογής πληροφοριών και επίγνωσης της κατάστασης, καθώς επίσης και προσβολής στόχων με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις. Ένας άλλος τομέας στον οποίο εργαζόμαστε είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον αέρα, τη θάλασσα και τον χερσαίο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των UAVs και του αρματικού δυναμικού των κατοχικών δυνάμεων».

Τηλεκατευθυνόμενα βλήματα

Απέναντι στη συνεχιζόμενη ποιοτική αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων με τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard από την Τουρκία, η Εθνική Φρουρά έχει επικεντρωθεί στον εντοπισμό και αγορά οπλικού συστήματος μεγάλων αποστάσεων και ακρίβειας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» την προσοχή των επιτελών του ΓΕΕΦ έχει τραβήξει συγκεκριμένο οπλικό σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων. Όπως περιγράφεται από στρατιωτικής πλευράς το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικού εγκλωβισμού του στόχου, από μακρινές αποστάσεις και ενεργοποίησης της βολής από το κέντρο ελέγχουν του συστήματος. Σε στρατιωτικό επίπεδο το συγκεκριμένο όπλο καλύπτει τις ανάγκες της Ε.Φ., μιας και ο εγκλωβισμός του στόχου δεν είναι περιστασιακός. Στη λογική αυτή κινείται η απόκτηση του αυτοκινούμενου πυροβόλου Nora Alexander TGS. Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρμάτων μάχης του κατοχικού στρατού το ΓΕΕΦ εξετάζει τις επιλογές που έχει με τις πληροφορίες που υπάρχουν να υποστηρίζουν πως η προσοχή έχει στραφεί προς το γειτονικό Ισραήλ. Για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί και από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Φονέας» Drone

Μετά την αγορά των τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και την αναβάθμιση της αεράμυνας με σύγχρονα συστήματα επιτήρησης και ενοποίησης των αντιαεροπορικών συστημάτων, το ΥΠΑΜ και οι επιτελείς του ΓΕΕΦ βρίσκονται στην διαδικασία αγοράς οπλικού συστήματος το οποίο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα τουρκικά Drones. Ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες για μετατροπή του αεροδρομίου στον κατεχόμενο Λευκόνοικο σε βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι σχετικές διαδικασίες έχουν εντατικοποιηθεί. Εδώ την προσοχή των επιτελών να έχουν τραβήξει δύο οπλικά συστήματα. Το πρώτο είναι γαλλικής προέλευσης και το δεύτερο ισραηλινής. Και τα δύο θεωρούνται αξιόπιστα και μπορούν να ενισχύσουν την υφιστάμενη αντιαεροπορική ομπρέλα, η οποία έχει ενισχυθεί με άλλα μέσα. Ειδικά για το ισραηλινό αντι-Drones σύστημα, οι επιτελείς της Ε.Φ. παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόσφατη επιτυχημένη δοκιμή του. Σε ό,τι αφορά το ισραηλινό οπλικό σύστημα στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν πως οι σχετικές διαβουλεύσεις είναι σε αρχικά στάδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Άμυνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση