ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τ/κ ίδρυμα προσέφυγε στο ΕΔΑΔ για τ/κ περιουσία στις ελεύθερες περιοχές

Σύμφωνα με την «Γενί Ντουζέν» μπορεί να υπάρξει θέμα καταβολής πολλών εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση προς τους Τ/κ που εγκατέλειψαν περιουσίες στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τέσσερα κτίρια τα οποία βρίσκονται σε γη 4,5 στρεμμάτων που ανήκει στο Ίδρυμα Μπαρουτσουζαντέ Αχμέτ Βασίφ Εφέντι στη Λευκωσία, σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν».

Δύο υποθέσεις οδηγήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και σύμφωνα με την εφημερίδα μπορεί να υπάρξει θέμα καταβολής πολλών εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση προς τους Τουρκοκύπριους που εγκατέλειψαν περιουσίες στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και προς τους κληρονόμους τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί ανέφερε ότι η περιουσία του ιδρύματος στη Λευκωσία είναι τέσσερα κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος των λεωφόρων Αιγύπτου και Ομήρου και μια μεγάλη έκταση γης που είναι κενή.

Τα τέσσερα κτίρια, σημείωσε, είναι το πρώην κτίριο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, το πρώην κτίριο της Επιτροπής Fulbright, το πρώην κτίριο της Αρχής Ηλεκτρισμού και το πρώην κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας ή το κτίριο που είναι γνωστό ως Αμερικανική Βιβλιοθήκη.

Αναφέροντας ότι καταχώρησαν δύο αγωγές στο ΕΔΑΔ σε σχέση με τις εν λόγω περιουσίες, ο Χακκί ισχυρίστηκε ότι: «Οι αγωγές μας στο ΕΔΑΔ θα δώσουν τη δυνατότητα να ελεγχθεί η ελληνοκυπριακή νομοθεσία. Μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ για τους Τουρκοκύπριους που άφησαν περιουσία στον νότο».

«Αν η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει λόγο σε ολόκληρο το νησί και ότι τα μέρη που βρίσκονται στον βορρά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρέπει να έχει σημασία το αν ένα άτομο ζει στον βορρά ή στον νότο. Το να τίθεται η προϋπόθεση να ζει κανείς στον νότο παραβιάζει το δικαίωμα τόσο της ελεύθερης διακίνησης όσο και της ιδιωτικής ζωής», ανάφερε προσθέτοντας ότι «η νίκη σε αυτή τη δίκη μπορεί να προκαλέσει τη σύσταση στον νότο ενός μηχανισμού παρόμοιου με την επιτροπή ακίνητης περιουσίας σε σχέση» στα κατεχόμενα.

«Στην υπόθεση Λοϊζίδου, που ήταν η πρώτη πιλοτική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων, είχε καταβληθεί αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ μόνο για απώλεια χρήσης 13 χρόνων για εννιά οικόπεδα και μερίδιο σε μια ημιτελή οικοδομή στην Κερύνεια. Αυτό το προηγούμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες» είπε. Καταλήγοντας ανέφερε ότι «έστω και αν επισήμως δεν έχει αλλάξει η ιδιοκτησία των περιουσιών στον νότο, γίνεται λόγος για απαλλοτρίωση στην πράξη (de facto). Οι ελληνοκυπριακές αρχές μέσα σε 41 χρόνια δήμευσαν σε διαφορετικές ημερομηνίες και περιόδους αυτά τα κτίρια. Τα κτίρια χρησιμοποιούνται χωρίς αντίτιμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X