ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα κόμματα για την επανέναρξη των συνομιλιών

Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ, για μυστική διπλωματία κατηγορεί τον ΠτΔ το ΔΗΚΟ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπό τη σκιά της επεισοδιακής διακοπής των συνομιλιών και των εκτρόπων στη βουλή την περασμένη Παρασκευή, επαναρχίζουν την Τρίτη οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών σημειώνοντας πως αυτό επεδίωκε η δική μας πλευρά ενώ το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει την επανέναρξη θετική εξέλιξη εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του καταγγέλλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μυστική διπλωματία, καθώς μέχρι τώρα δεν ενημέρωσε το εθνικό συμβούλιο για το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε μέχρι και τη δημοσιοποίηση της ημερομηνίας.

ΔΗΣΥ: Ώρα της αλήθειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι εκείνο που επιδιώκαμε. Διότι μόνο με διαπραγμάτευση μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.
Μετά την τεχνητή κρίση που προκάλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, τώρα είναι η ώρα της αλήθειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με προτάσεις που είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, αλλά και προωθώντας τις θέσεις αρχών της ελληνικής πλευράς, είναι έτοιμος να συζητήσει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και τους λειτουργικούς κανόνες της Ε.Ε.

Ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά θα εγκαταλείψει ανεδαφικές επιδιώξεις ή και παράλογες απαιτήσεις. Αλλά κυρίως ότι θα είναι έτοιμη και πρόθυμη να απαντήσει στα ανοιχτά μεγαλα ερωτήματα του τερματισμού της κατοχής, της αποχώρησης των στρατευμάτων και της ασφάλειας. Ότι θα είναι έτοιμη να συζητήσει εποικοδομητικά τα ερωτήματα που εκκρεμούν από τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Στόχος παραμένει ένα δημοκρατικό και λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος για όλους τους Κυπρίους, χωρίς περιθώριο παρεμβάσεων της Τουρκίας

ΑΚΕΛ: Να συζητηθούν τα σημαντικά πολιτικά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι θετική εξέλιξη. Ελπίζουμε η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών να οδηγήσει σε μια συμφωνία επί της διαδικασίας η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Για να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση πρέπει να συζητηθούν τα σημαντικά πολιτικά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μέσα από τη συζήτηση αυτών των θεμάτων και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων θα διαφανεί αν οι δύο πλευρές μπορούν να πετύχουν νέες συγκλίσεις και να βρεθούν πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνημένης λύσης.

Ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζουμε την ανάγκη όπως επικρατήσει ένα πολιτικό κλίμα που να χαρακτηρίζεται από ορθολογισμό και πολιτική επιχειρηματολογία κι όχι από υβριστικά επίθετα που υποθάλπουν το φανατισμό και χωρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις σε προδοτικές και πατριωτικές.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με ορθολογισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα μακριά από ακρότητες και φανατισμό. Αυτό επιβάλλει το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου. Αυτό επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών.

ΔΗΚΟ: Καμία ενημέρωση για τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων

Αυτή τη φορά ο κ. Αναστασιάδης κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Μία ημέρα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά την αποδοχή του εκβιασμού του κ. Ακκιντζί, πολίτες και κόμματα δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για τη διαδικασία και το περιεχόμενο τους. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιλέξει τη μυστική διπλωματία. Είναι γνωστό ότι συνειδητά ακυρώνει το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι όμως ακραία και επικίνδυνη υπερβολή να προχωρά σε νέο κύκλο συνομιλιών, αφού η στρατηγική του έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες περί δήθεν γεφυρωτικού ρόλου του κ. Αιντα, χωρίς να συγκαλέσει πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο. Πολύ περισσότερο, όταν έχουν παρέλθει δύο μήνες από την ημέρα, που ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να από τα κόμματα να του στείλουν προτάσεις για τη χάραξη νέας στρατηγικής στο κυπριακό, οι οποίες δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ανταποκρινόμενο στην επιστολή του κ. Αναστασιάδη, κατέθεσε τότε ολοκληρωμένη πρόταση νέας στρατηγικής και διαπιστώνει με λύπη ότι και αυτή η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ακολούθησε την τύχη άλλων δεσμεύσεων του: Δεν τηρήθηκε ποτέ.  Διερωτόμαστε πραγματικά:
- Έχει διδαχτεί ο κ. Αναστασιάδης από τα λάθη που έκανε μέχρι σήμερα;
- Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας;
- Έχει προσδιοριστεί διαφορετική τακτική σε σχέση με τα θέματα που θα συζητηθούν, ώστε να μην επαναληφθεί το αδιέξοδο της προηγούμενης φάσης;

Ελπίζουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να αντιληφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ακολουθώντας την ίδια τακτική και στρατηγική, δεν μπορεί να αναμένει διαφορετικά αποτελέσματα.

ΕΔΕΚ: Παρελκυστική πολιτική Ακιντζί

Οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί στην ουσία επιβεβαιώνουν την παρελκυστική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η Τουρκοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες με προφανείς στόχους να αποφύγει την κατάθεση οποιωνδήποτε προτάσεων επί των ουσιωδών πτυχών του κυπριακού:
• αποχώρηση στρατευμάτων
• εποίκων
• κατάργηση εγγυήσεων
• σύστημα ασφάλειας
• εδαφικό

Όλο αυτό αποσκοπεί στο να μεταφέρει τη συζήτηση σε μια διαδικασία με στόχο την αποκόμιση πρόσθετων ωφελημάτων στα θέματα διακυβέρνησης και του περιουσιακού.

Δεύτερος στόχος η παγίωση της πενταμερούς διάσκεψης η οποία ουσιαστικά αποτελεί τον προθάλαμο είτε για την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο κοινότητας είτε την αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε επίπεδο κρατικής οντότητας.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφύγει τον εγκλωβισμό του σε μια τέτοια διαδικασία και να επιμείνει η συνέχιση των συνομιλιών να εστιαστεί στα ουσιώδη θέματα που αφορούν τη διεθνή πτυχή του προβλήματος ώστε να διαφανεί κατά πόσο η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφύγει την παρείσφρηση με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο επιδιαιτησίας.

Η ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι η γεφύρωση των θέσεων αλλά η προώθηση των αρχών λειτουργίας του Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων τους για την Κύπρο.

Συμμαχία Πολιτών: Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου

Παραμονές της επανέναρξης συνομιλιών ο κ. Ακιντζί θέτει επιπλέον κόκκινες γραμμές που είναι η συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση. Ταυτόχρονα ο κ. Ακιντζί εισηγείται όπως αλλάξει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τα Ηνωμένα Έθνη καταθέσουν γεφυρωτικές προτάσεις. Ακόμη και αν δεν πρόκειται για συγκεκαλυμένη επιδιαιτησία, η διαδικασία αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Με δεδομένη τη στάση του κ. Άιντα ο οποίος τόσο στην Ε.Ε όσο και στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα, αναζητεί τρόπους για να ικανοποιηθούν οι ακραίες τουρκικές απαιτήσεις, η κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα βάλει την ελληνοκυπριακή πλευρά στη γωνία.

Ακόμα και στην περίπτωση που o κ. Άιντα θα κινηθεί στη λογική της μέσης γραμμής, μεταξύ των υποχωρητικών θέσεων του κ. Αναστασιάδη και των ακραίων απαιτήσεων του κ. Ακιντζί η μέση γραμμή θα είναι στο απαράδεκτο.
Με βάση αυτές τις πραγματικότητές ο κ. Αναστασιάδης αντί να απορρίπτει τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς, θα αναγκαστεί ενδεχόμενα να απορρίπτει τις προτάσεις του εκπροσώπου των Η.Ε.

Αντί να βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τις ακραίες θέσεις της τουρκικής πλευράς θα βρεθούμε σε αντιπαράθεση με τις «γεφυρωτικές προτάσεις των Η.Ε». Στην περίπτωση νέου αδιεξόδου η επίρριψη ευθυνών αναπόφευκτά θα βαραίνει την ελληνική πλευρά με πιστοποιητικό του εκπροσώπου του Γ.Γ του ΟΗΕ.

Τέλος, για άλλη μια φορά, ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης είναι ο πρώτος που ευθύνεται για την έλλειψη ενότητάς. Μετά τα όσα ακολούθησαν τη Γενεύη αλλά και τη διάσταση που λαμβάνει στο εσωτερικό το θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, είναι τουλάχιστον επιβεβλημένο να συγκληθεί Εθνικό για πραγματική συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών αλλά και την επίτευξη έστω και τώρα της ενότητας. Ταυτόχρονα, όλα τα κόμματα οφείλουν να σταματήσουν πάραυτα τις εμπρηστικές και διχαστικές δηλώσεις. Το οφείλουμε στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα. Το οφείλουμε στο λαό μας που αγωνιά για το μέλλον του και ζητά από τους πολιτικούς ενότητα και υπευθυνότητα.

 Αλληλεγγύη: Ο ΠτΔ 'έχει ανάψει το πράσινο φως στα ΗΕ για έμμεση επιδιαιτησία'

Είναι ξεκάθαρο ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει ανάψει το πράσινο φως στα Ηνωμένα `Εθνη για έμμεση επιδιαιτησία, την οποία έχουν βαφτίσει ως προφορική κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων και ως διαμεσολάβηση», δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντησή της με τις ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ, η κ. Θεοχάρους είπε ακόμη πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «έχει βγάλει πλέον κάθε περιορισμό στη συμπεριφορά του, στα κυπριακά θα λέγαμε ‘έχει βγάλει και τα παλλούκια’, και δηλώνει ότι η τ/κ πλευρά θέλει αυτή την επιδιαιτησία, την οποία χαρακτηρίζει ως γεφυρωτικές προτάσεις, αλλά παράλληλα μας απειλεί ότι, εάν επιχειρήσουμε την οποιαδήποτε ενέργεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία θα αντιδράσει με τον τρόπο που αυτή ξέρει και θα υπάρξουν εντάσεις».

Η Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη ανέφερε πως «μετά το γεγονός ότι ενέδωσε η κυπριακή βουλή την περασμένη Παρασκευή σε αυτό το ιταμό, σε αυτό το άθλιο αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί, είναι πάρα πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες ενδοτικές συμπεριφορές, γιατί πραγματικά ήταν μια ημέρα ντροπής για την κυπριακή βουλή και για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή».

Πρόσθεσε πως «η διαμορφωθείσα πλειοψηφία μέσα στη βουλή, όπως φάνηκε την περασμένη Παρασκευή, είναι σε θέση να περάσει και κομμάτια της οποιασδήποτε λύσης, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να δούμε ότι η μισή λύση έχει συμφωνηθεί από μέρους της κυπριακής βουλής, και εκείνο στο οποίο θα συμφωνήσουν οι πολίτες, αν κληθούν στο τέλος να δώσουν την άποψή τους, θα αφορά κάποια περιουσιακά ζητήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα έχουν ήδη επιλυθεί».

Η κ. Θεοχάρους παρατήρησε πως «η Τουρκία επιμένει στην εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και δυστυχώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να είναι σύμμαχος της Τουρκίας» και έκανε αναφορά σε σενάριο για πανευρωπαϊκή διευθέτηση «τόσο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, στη Συρία και στη Βόρειο Αφρική, δηλαδή της σύγκρουσης του Ισλαμικού με το Χριστιανικό κόσμο», που «θα γίνει αναλώμασι της Κύπρου».

«Κι εμείς θα πληρώσουμε το βαρύ τίμημα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία κάποια στιγμή να φθάσει στην κρίσιμη μάζα των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν και να προχωρήσει στην προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία», ανέφερε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Αναζητεί ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό η Λευκωσία με πλήρη δράση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ