ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:50
 

Τα κόμματα για το πόρισμα της επ. Διοικήσεως για τον θάνατο του 14χρονου

Τι λένε για τα αποτελέσματα του πορίσματος για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού

Newsroom K

Στον απόηχο του πορίσματος της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, τα κόμματα τοποθετήθηκαν για το θέμα.

ΑΚΕΛ

Αναφορικά με το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επιδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του 14χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου θα περιμένουμε να δούμε αυτούσιο το πόρισμα έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε πιο ολοκληρωμένη άποψη επί του ζητήματος.

Βάσει του δελτίου τύπου της Επιτρόπου που έχει δημοσιευθεί ως πρώτη τοποθέτηση αναφέρουμε πως θα περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για απόδοση ευθυνών για τυχόν παραλείψεις, ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα.

Επιπλέον, από τα όσα αναφέρονται από το δελτίο τύπου προκύπτει το εξής ερώτημα: Πως γίνεται από τη μία να εντοπίζονται τόσο συστημικές αδυναμίες, όσο και προσωπικές ευθύνες για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και από την άλλη να μην υπάρχει ούτε μία αναφορά για τυχόν ευθύνες του πολιτικού προϊστάμενου; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών των συστημικών αδυναμιών των ΥΚΕ, έχοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στον έβδομο χρόνο της διακυβέρνησής της; Προφανώς με την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από την κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού οι πολιτικές ευθύνες είχαν ημερομηνία λήξης.

Τέλος, αναφέρουμε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ πρότεινε όπως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών συνεδριάσει εκτάκτως για να ενημερωθεί και να εξετάσει το πόρισμα της έρευνας.

ΔΗΚΟ

Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, για το τραγικό θάνατο του 15χρονου ο οποίος ήταν θύμα σχολικού και κοινωνικού εκφοβισμού, διαπιστώνει εγκληματική αμέλεια και παραλείψεις από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την Αστυνομία.

Ως κοινωνία και πολιτεία δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε τέτοια περιστατικά και θεωρούμε αναγκαία την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής διαχείρισης τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης.  Είναι γι αυτό το λόγο που θεωρούμε ότι πέραν των πειθαρχικών και πιθανόν ποινικών ευθυνών που διαπιστώνει η Επίτροπος, προκύπτει ζήτημα και πολιτικού προϊσταμένου.

Η πολιτική ευθύνη έχει έννοια και σημασία, αναλόγως της συνείδησης όσων μετέχουν στο δημόσιο βίο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άσκηση προληπτικής πολιτικής, πριν να θρηνούμε θύματα.

Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων

Η Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το θάνατο του 14χρονου που συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για αναλγησία από πλευράς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας. Διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ τα δικαιώματα του Παιδιού δεν αποτελούν προτεραιότητα για το κράτος.

Από την άλλη, στην έκθεση της η Επίτροπος αναφέρεται στην στήριξη που βρήκε ο Στυλιανός από το Υπουργείο Παιδείας, τους δασκάλους, εκπαιδευτικούς συμβούλους και ψυχολόγους, που στάθηκαν δίπλα στο αγόρι σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν το κενό που άφηναν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Αυτό αναδεικνύει ότι υπάρχουν δάσκαλοι/καθηγητές που επιτελούν ένα αξιοσέβαστο λειτούργημα και αναλαμβάνουν ένα βαρυσήμαντο ρόλο στη ζωή των μαθητών και μαθητριών μας.

Η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥ.Κ.Ο.) αναμένει ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης της Επιτρόπου θα αξιοποιηθούν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι καιρός να αποδοθούν ευθύνες. Αναμένουμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει δράση για την βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών και την στελέχωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι ακόμα μια έκθεση που θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Συμμαχία Πολιτών

Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον τραγικό θάνατο του 14χρονου επιβεβαιώνει την ανικανότητα αλλά και την αναλγησία των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους να προστατεύσουν και να φροντίσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η έκθεση φαίνεται να επιρρίπτει μεταξύ άλλων ευθύνες σε λειτουργούς της Αστυνομίας καθώς και του Γραφείου Ευημερίας και ενδεχομένως εκτός από πειθαρχικά να προκύπτουν και ποινικά αδικήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση εντοπίζει ενδεχόμενη ευθύνη και σε τρίτο άτομο το οποίο δεν είναι δημόσιος υπάλληλος.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας. Δεν υπάρχει συντονισμός, μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Αυτή τη φορά όμως, οι υπαίτιοι του εγκλήματος απαιτούμε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Πέραν τούτου, ως Συμμαχία Γυναικών ζητούμε άμεσα στελέχωση του Γραφείου των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με μεγαλύτερο αριθμό, καταρτισμένων επαγγελματιών, ώστε ποτέ ξανά να μην γίνουμε κοινωνοί τέτοιων περιστατικών. Ζητούμε σχολεία και αστυνομία με εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανότητες και αντανακλαστικά για να δρουν αποτελεσματικά.  Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα παιδιά. Μόνο τότε, θα υπάρχει ελπίδα.

ΔΗΠΑ

Ακούοντας, σήμερα τις δηλώσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως κας. Μαρίας Λοττίδου, σε σχέση με την υπόθεση θανάτουτου 14χρονου Στυλιανού, στις 5 Σεπτεμβρίου, δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τη θλίψη αλλά και την απογοήτευση μας για το γεγονός πως ακόμα μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε λόγω αμέλειας ή έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών και τμημάτων.
Είναι, πραγματικά τραγικό πως ένα 14χρονο παιδί αφέθηκε μόνο και αβοήθητο, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στη ζωή του.

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά παρουσιαζόμαστε όλοι ως Επιμηθείς και όχι Προμηθείς. Όταν ανήκουστα συμβάντα λαμβάνουν χώρα είτε λόγω προχειρότητας είτε λόγω άγνοιας ή ολιγωρίας, αίφνης συνειδητοποιούμε την κατάντια μας και εκ των υστέρων σκίζουμε τα ιμάτια μας. Αίφνης αντιλαμβανόμαστε τα ασυγχώρητα λάθη των αρμοδίων και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου είτε υποσχόμενοι την άμεση λήψη ρηξικέλευθων μέτρων είτε καταλογίζοντας ευθύνες στους διάφορους αρμοδίους και συναρμόδιους.

Ελπίζουμε πως ο άδικος θάνατος του Στυλιανού θα αφυπνίσει όλους ώστε να προωθηθούν τα αναγκαία μεταρρυθμιστικά μέτρα ριζικής αναδιάρθρωσης της των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και για τη δημιουργία των αναγκαίων μηχανισμών πρόληψης, στήριξης και προστασίας και τέτοιων περιστατικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X