ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Αναγνώριση κυριαρχίας του «κράτους» θα ζητήσει στη Γενεύη

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ε. Τατάρ

ΚΥΠΕ

Για αναγνώριση της κυριαρχίας του «κράτους» του έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αυτό είπε θα ζητήσει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης.

Μιλώντας στο τουρκικό Voice of America ο κ. Τατάρ είπε: «θέλω να μου αναγνωρίσουν την κυριαρχία μου. Άλλωστε η κυριαρχία μου υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί κανείς να μου την πάρει από τα χέρια μου. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η Τουρκία με αναγνωρίζει. Γι’ αυτό το λόγο θα πω εκεί ‘να αναγνωρίσετε την κυριαρχία μου, το κράτος μου, η τ/κ δημοκρατία υπάρχει, παράγει έργο εδώ και 60 χρόνια. Μέσα από αυτή τη δομή ελάτε ορίστε, με αμοιβαίο σεβασμό, με αμοιβαία αναγνώριση, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας να φτάσουμε σε μια συμφωνία’. Όταν φτάσουμε σε μια τέτοια συμφωνία, ολόκληρη η Κύπρος θα επωφεληθεί, η σταθερότητα θα έρθει και πάλι στην περιοχή».

Η ειρήνη, η ευμάρεια και το να μην χύνεται αίμα, όπως έγινε κατορθωτό με την παρέμβαση των μεχμετζίκ στην Κύπρο (ΣΣ: εννοεί τον τουρκικό στρατό και στην εισβολή), είπε, θα συνεχιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ο κ. Τατάρ, η ένταση θα συνεχίσει. Γιατί εσείς, δήλωσε απευθυνόμενους προς τους Ε/κ προφανώς, «που μπήκατε μόνοι σας στην ΕΕ, δεν μπορεί χρησιμοποιώντας την να διώξετε εύκολα από δω την Τουρκία».

Ο κ. Τατάρ επέκρινε τους Τ/κ που δηλώνουν ότι θέλουν ομοσπονδία, φέροντας ως παράδειγμα και τον Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι αυτός είναι ένας επικίνδυνος δρόμος αφού αυτό που οι Ε/κ θέλουν ως ομοσπονδία κι αυτό που θέλουν οι Τ/κ ως ομοσπονδία «δεν είναι το ίδιο. Αυτός ο δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στις μαύρες μέρες του ’60. Μπορεί να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Ολη αυτή η αυταπάρνηση τόσων ετών θα πάει χαμένη; Οπωσδήποτε δεν θα εγκαταλείψουμε το κράτος μας».

Η απέναντι πλευρά, συνέχισε αναφερόμενος στην ε/κ, λέει ότι το δικό της κράτος θα συνεχίσει να υπάρχει και οι Τ/κ θα γίνουν μπάλωμα σε αυτό. «Εάν γίνω μπάλωμα, το μέλλον μου ποιο θα είναι;» Γι αυτό, συνέχισε, οι Ε/κ θα έχουν το δικό τους κράτος και οι Τ/κ το δικό τους. Πρέπει να τα συζητήσουν αυτά, συνέχισε, με βάση τις πραγματικότητες και παραπονέθηκε ότι «δεν βλέπω αμοιβαίο σεβασμό, δεν μπορώ να βρω την αμοιβαιότητα. Εάν υπάρχει καλή πρόθεση και γίνεται αποδεκτό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί, ίσιοι λαοί και γίνει αποδεκτό ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα κυριαρχίας αυτών των λαών που δίνουν αγώνα από το παρελθόν μέχρι σήμερα, τότε μπορεί να εξευρεθεί μια συμφωνία με βάση την κυριαρχική ισότητα, δύο κρατών που θα ζουν δίπλα δίπλα και συνεργάζονται σε κάθε θέμα»

Εμείς λέμε εν τέλει, είπε ο Ερσίν Τατάρ, ότι «δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις άνθρωπος με άνθρωπο, αλλά κράτος με κράτος». Aυτό, συνέχισε, θα είναι μια συμφωνία win win και εξήγησε πως σε περίπτωση μιας τέτοιας συμφωνίας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας θα ανοίξουν για τους Ε/κ επιχειρηματίες και τα πλοία τους, όπως ο εθνικός εναέριος χώρος της Τουρκίας.

Μπορούν να γίνουν, δήλωσε ο κ. Τατάρ, πολλών ειδών συνεργασίες με την Τουρκία, περιλαμβανομένου του θέματος των υδρογονανθράκων. Και οι Τ/κ, ανέφερε, θα γλυτώσουν από τα "εμπάργκο "και την «απομόνωση» και θα μπορέσουν να αναπτύξουν την οικονομία τους.

Υποστήριξε επίσης ότι με τις συμφωνίες εγγυήσεων στην Κύπρο, επιτεύχθηκε μια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία τώρα οι Ε/κ θέλουν να χαλάσουν διώχνοντας την Τουρκία. «Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί σε αυτόν τον ντουνιά». Ο ίδιος, είπε, ως «πρόεδρος» του ψευδοκράτους «αυτήν την δουλειά την κάνω μαζί με την Τουρκία».

Ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο, βλέπουν την ΚΔ που είναι μέλος «εδώ κι εκεί και λένε (οι Ε/κ) θέλουμε λύση με τα αδέρφια μας τους Τ/κ αρκεί να συμβεί αυτό κι εκείνο, να γίνουν δηλαδή μπάλωμα σε εμάς, κάτω από την δική μας δικαιοδοσία και διοίκηση». Υπάρχει, είπε, μια αδικία εδώ για τους Τ/κ, κάποιοι Τ/κ το βλέπουν, κάποιοι όχι ακόμα. Και ο Ραούφ Ντενκτάς, πρόσθεσε, το είχε καταλάβει αυτό αλλά οι τότε συγκυρίες δεν το ευνοούσαν και Τουρκία υποστήριξε την ομοσπονδιακή λύση, τώρα τα πράγματα άλλαξαν, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση