ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ: Μη ρεαλιστικό έργο ο Eastmed

Ο αγωγός EastMed είναι ένα έργο που δεν σχεδιάστηκε σωστά από οικονομικής άποψης από την αρχή, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Ο αγωγός EastMed είναι ένα έργο που δεν σχεδιάστηκε σωστά από οικονομικής άποψης από την αρχή, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι ήταν μια πολιτική κίνηση.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σχολιάζοντας την απόσυρση, όπως αναφέρεται, της στήριξης των ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν το αέριο, το πετρέλαιο, αυτό τον πλούτο στην Ευρώπη».

Αυτό που είναι σημαντικό, συνέχισε, εάν αυτός ο πλούτος μια ημέρα προωθηθεί στην αγορά, «είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση. Έτσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί».

Εξάλλου, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TVNET, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν αποφεύγει το διάλογο με την ε/κ, είναι πάντοτε έτοιμη να προσέλθει σε άτυπες συνομιλίες για να συζητήσουν τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους, αλλά και θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την Ενέργεια. «Δεν μπορούμε να επαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας», ανέφερε.

Υποστήριξε και πάλι ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί μια συμφωνία στη βάση της ισότητας, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος του «ελληνικού-ελληνοκυπριακού διδύμου είναι η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και η αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί. Εμείς αντιστεκόμαστε σε αυτά και ένας μέρος της πολιτικής που ακολουθούμε μέχρι σήμερα είναι να εκπληρώσουμε αυτά που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο Ραούφ Ντενκτάς», είπε.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι είναι μεγάλη ευτυχία για αυτούς το γεγονός ότι έχουν πίσω τους την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, η οποία συνεχίζει να τους στηρίζει όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην πολιτική τους για «δύο κράτη». Τα κυριαρχικά δικαιώματα του τ/κ «λαού», πρόσθεσε, προέρχονται από το παρελθόν και είναι δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960.

Μίλησε για συνεχείς προσπάθειες της ε/κ πλευράς για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και της Ελλάδας για στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι είναι χαμένοι από έναν πόλεμο. Στην Κύπρο βιώσαμε πολλούς πολέμους και πόνο. Πριν το 1974 οι Τουρκοκύπριοι καταπιέζονταν συνεχώς. Βιώσαμε κάθε είδους βάσανα και αδικίες. Και οι Ελληνοκύπριοι βίωσαν αρκετό πόνο το 1974. Είχαν οικονομικές ζημιές. Και αυτοί προσφυγοποιήθηκαν. Συνεπώς, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία που έχει να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνεται παραπλάνηση από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», είπε.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, το 99% του τ/κ «λαού» στηρίζει τη συνέχιση των "ντε φάκτο και αποτελεσματικών εγγυήσεων" της Τουρκίας, επειδή ο τουρκικός στρατός "αποτελεί την εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία στο νησί". Μια δυνατή και αποδεκτή «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είναι πολύ σημαντική τόσο για την ειρήνη και την ευημερία των Τ/κ όσο και για την ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας που έχει σήμερα 85 εκατομμύρια πληθυσμό, είπε.

Στο μεταξύ σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ χαιρέτισε τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό στο γεύμα με τους Πρεσβευτές της ΕΕ στην Άγκυρα και κατηγόρησε εκ νέου την ελληνοκυπριακή πλευρά ως υπαίτιο της αποτυχίας των συνομιλιών, επειδή, όπως είπε, δεν έχει απαλλαχθεί από την νοοτροπία, που θεωρεί τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση