ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ: Θα θέσουμε στην πενταμερή λύση δυο κυρίαρχων κρατών

Απαντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη

ΚΥΠΕ

Για απαράδεκτες απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που εντείνονται έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε γραπτή του δήλωση με την οποία απαντά σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως "το μοντέλο λύσης που προνοεί τη συνεργασία δυο κυρίαρχων κρατών μπαίνει στην ατζέντα από εμάς ως μια νέα ιδέα, και θα τεθεί στο τραπέζι στην άτυπη διάσκεψη και δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτό".

Σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι των ΗΕ, πως τα σχέδια της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων πρέπει να τερματιστούν όπως και οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο κ. Τατάρ, σημειώνοντας πως η στάση αυτή είναι απαράδεκτη.

Είπε πως το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης "θέτει τέτοιους όρους", κατά την έκφρασή του, σημαίνει τη συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο και στοχεύει στο να δυναμιτίσει την άτυπη διάσκεψη.

Ο Τ/κ ηγέτης επεσήμανε πως οι παράμετροι των ΗΕ, που βρίσκονται στην ατζέντα για χρόνια, δεν έχουν παράξει αποτελέσματα μέχρι σήμερα, και πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με αυτές τις παραμέτρους.

Ανέφερε πως το να επιμένει κανείς στις παραμέτρους αυτές σημαίνει αδιέξοδο. Πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς για τα Βαρώσια και η υλοποίησή της συνεχίζονται, και σημείωσε πως "δεν θα υποκύψουμε στις όρους" της ελληνοκυπριακής πλευράς για αυτό το θέμα.

Ανέφερε πως οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, και πως δεν θα αφήσουν τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα επιτρέψουν καταπάτηση των δικαιωμάτων ψευδοκράτους και Τουρκίας.

Απαντώντας σε δήλωση του ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την ομοσπονδία, ο κ. Τατάρ τάχθηκε υπέρ ενός μοντέλου λύσης που να βασίζεται στη συνεργασία δυο κυρίαρχων κρατών με ίσα δικαιώματα, τα οποία να συμβιώνουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Ανέφερε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε στη δήλωσή του μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, "λόγω της αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς" - κατά τον κ. Τατάρ - πως μπορούν να τεθούν στο τραπέζι νέες ιδέες για το Κυπριακό.

Ο κ. Τατάρ είπε πως προσδοκούν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά "θα εγκαταλείψει μια ξεπερασμένη νοοτροπία και απαράδεκτους όρους" και ότι θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τον διάλογο.

Επεσήμανε πως και η Τουρκία, που είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή, όπως ανέφερε, υποστηρίζει επίσης μοντέλο λύσης δυο ίσων κυρίαρχων κρατών και πως "αυτό είναι το πιο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης που μπορεί να είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση