ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τετραμερής: Μήνυμα για σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας

Kathimerini.gr

Σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας, στη σύγκληση απόψεων σε όλα τα ζητήματα, καθώς και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, γίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς που αποτελείται από τέσσερα άρθρα, ξεκινάει με την αναφορά στην προηγούμενη συνάντηση στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020, στην οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και προτάσσεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

  1. Σε συνέχεια της πρώτης μας συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Κάιρο, και των αποτελεσμάτων και του τελικού ανακοινωθέντος, εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας συναντηθήκαμε στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου 2021, για να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, υπό το φως των πολύπλευρων προκλήσεων που επηρεάζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
  2. Αναφερθήκαμε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των αντίστοιχων κρατών μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και τονίσαμε τη στρατηγική φύση της σχέσης μας, η οποία θέτει τα γερά θεμέλια για ενισχυμένη συνεργασία σε πολλούς τομείς.
  3. Οι απόψεις μας συνέκλιναν σε σχέση με την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και συζητήσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων στους διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της πανδημίας της πανδημίας του Covid-19 και η μετανάστευση.
  4. Συμπερασματικά, επιβεβαιώσαμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη που όλοι φιλοδοξούμε, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

Ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις ο Χριστοδουλίδης

Τον στρατηγικό προσανατολισμό της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, ανέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τους ομολόγους του, μετά το πέρας της τετραμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι τέσσερις χώρες αντιμετωπίζουν «κοινές προκλήσεις, αλλά και ένα κοινό όραμα», που αφορά τη «δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των τεσσάρων χωρών στους υπό διαμόρφωση ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη βούλησή τους να μετάσχουν στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός «εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου για την Ευρώπη».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στις εργασίες της τετραμερούς ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες, όπως είπε, εντάσσονται στο πλαίσιο της «αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας στην περιοχή».

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «η διεθνής κοινότητα να αποστείλει τα ορθά μηνύματα όσον αφορά την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η τετραμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας δεν «έχει χαρακτήρα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος ούτε στοχεύει στον αποκλεισμό καμίας χώρας».

Ακόμα, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τετραμερούς, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί για μια ακόμη χρονιά το κράτος μέλος της ΕΕ με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατά αναλογία πληθυσμού, με τον αριθμό των αιτητών ασύλου να αγγίζει το 4% του πληθυσμού.

Ως προς το ζήτημα αυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχάρη την Αίγυπτο για «τον πολύ υπεύθυνο τρόπο», όπως είπε, που διαχειρίζεται τη μεγάλη πίεση που δέχεται στα σύνορά της, «σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιλέγουν να εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο».

Τέλος ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Λίβανο και το Σαχέλ, καθώς και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Παρισίων για τη Λιβύη για τη διοργάνωση της οποίας συνεχάρη τη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση