ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα εξαγγείλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Το Τίμιο Κράτος είναι η αφετηρία για να αναστρέψουμε τη σημερινή παρακμή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Οι πολίτες στην Κύπρο ζουν μέσα στην αβεβαιότητα. Είναι μάρτυρες μιας αποτυχημένης διακυβέρνησης, η οποία διαπρέπει στην προχειρότητα, τα σκάνδαλα και την ασυνεννοησία» δήλωσε σε άρθρο του στην «Κ», ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, για να συμπληρώσει πως «κατάσταση έχει φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα». 

Ο κ. Δημητριάδης, στο άρθρο του εστίασε στο κράτος δικαίου το οποίο όπως υποστηρίζει «υποχωρεί συστηματικά», στους τραγικούς διορισμούς των κρατικών αξιωματούχων και των «αρίστων» όπως τους χαρακτηρίζει, στο «μη βιώσιμο» μοντέλο ανάπτυξης και στην αργοπορία της μετάβασης στην πράσινη και την ψηφιακή εποχή. Υποστηρίζει επίσης, ότι η παιδεία στην Κύπρο «δεν έχει πυξίδα» και ότι η διχοτόμηση της πατρίδας μας, βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

«Οι πολίτες βαρέθηκαν τις δεσμεύσεις που δεν τηρούνται. Κουράστηκαν από τις συνεχείς διαψεύσεις των ελπίδων τους. Θέλουν απαντήσεις και επιθυμούν σταθερά βήματα προόδου. Αναζητούν μια διαφορετική προσέγγιση που πρώτα θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας μας» συμπήρωσε ο κ. Δημητριάδης. Προϋπόθεση, είπε, είναι «η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου ως σοβαρού επενδυτικού προορισμού και η σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου».

Το τί σημαίνει τίμιο κράτος ανέλυσε στη συνέχεια, ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος και νομικός. «Να θέσουμε τέρμα στην απουσία διαφάνειας και στην έλλειψη λογοδοσίας. Η σημερινή εικόνα κακοδιοίκησης και διαφθοράς να δώσει τη θέση της στην πρόοδο και στην ανάπτυξη για όλους».

Να θωρακίσουμε τη δημόσια ζωή με κανόνες που θα τηρούνται επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης. «Οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται με το παράδειγμά τους και να υπηρετούν τον λαό. Με διαφάνεια που θα βασίζεται στη διεθνή βέλτιστη πρακτική όπως η GRECO, με κανονισμούς που θα αποτρέπουν τη σύγκρουση συμφέροντος στην άσκηση εξουσίας, με χρηστή διοίκηση και εκλεξιμότητα» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι σαν Κύπρος πρέπει να «εφαρμόσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση από το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για να μειωθεί η γραφειοκρατία και να κτυπηθεί η αδιαφάνεια».

Υποστηρίζει επίσης ότι στο Κυπριακό «συνηθίσαμε τη στασιμότητα». Συχνά, είπε, πιστεύουμε στις εύκολες λύσεις όπως είναι η οργή και η καταγγελία. «Η σωστή απάντηση όμως είναι να εργαστούμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα για να λύσουμε το πρόβλημα». Μαγκιά, πρόσθεσε, «δεν είναι οι καταγγελίες, αλλά η καλή προετοιμασία για να επιτύχουμε».

Όσον αφορά για την πολιτική, υποστήριξε ότι αυτή έχει πραγματική σημασία, όταν επιλύει προβλήματα και καλυτερεύει τη ζωή των ανθρώπων. «Όλοι έχουμε μια επιπρόσθετη ευθύνη ώστε με τις επιλογές μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο ελεύθερη, ακέραιη, χωρίς στρατεύματα κατοχής και προπαντός ευρωπαϊκή. Η Κύπρος να γίνει φυσιολογικό κράτος, χωρίς βαρίδια από το παρελθόν».

Επίλυση του Κυπριακού, για τον κ. Δημητριάδη σημαίνει να ανακτήσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο «που με κόπους διαμορφώσαμε και να εφαρμόσουμε τα Ευρωπαϊκά Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως τα ερμηνεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο. Η ευρωτουρκική σχέση διασυνδέεται πολλαπλώς με την Κύπρο. Η αναζωογόνησή της και η πρόοδος στο Κυπριακό πάνε μαζί. Για να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση πρέπει να συμπλέουμε με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Τόνισε ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα «πλήρως και δημιουργικά, παρά καταγγελτικά και συγκρουσιακά». Μόνο έτσι, υποστηρίζει ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα αποκτήσουμε μοχλούς προς αξιοποίηση στην προσπάθεια για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. «Οφείλουμε να προωθήσουμε πολιτικές όπως τη συμμετοχή της Ε.Ε. στις συνομιλίες και τον μηχανισμό ασφαλείας που θα αντικαταστήσει το σύστημα του 1960 και τα επεμβατικά δικαιώματα».

Όσον αφορά το μοντέλο οικονομικής πολιτικής, ο κ. Δημητριάδης εξήγαγε το συμπέρασμα ότι το κόστος αυτής της πολιτικής το επωμίζονται «πολλοί συμπολίτες μας, πρόσφυγες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, νέοι, συνταξιούχοι» ενώ παράλληλα αναφέρει ότι «η διαμόρφωση ενός καλύτερου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης είναι εφικτή».

Σχετικά με το επενδυτικό κλίμα και την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι αυτά «συνδέονται με τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Το κράτος να έχει επιτελικό ρόλο, να εποπτεύει τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου και να ακολουθεί πολιτικές που να μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες».

«Εκτιμώ ότι ένα πολύ σημαντικό ρεύμα πολιτών αναζητεί σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα. Παρακολουθεί τις προκλήσεις που αναδεικνύει ο 21ος αιώνας και ψάχνει μια διαφορετική πορεία. Με πλοηγό ένα τίμιο κράτος. Με ανάπτυξη και κοινωνικά δικαιώματα. Με πράσινη ενέργεια και πράσινες πολιτικές. Με εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Με επίλυση του Κυπριακού για να έχουμε μια, ενωμένη, πράσινη Κύπρο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αχιλλέας Δημητριάδης.

«Όλα τα πιο πάνω πιστεύω συνιστούν τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την κοινωνία μας». Πάνω σε αυτό ο κ. Δημητριάδης παρουσιάστηκε έτοιμος να καταθέσει τον προγραμματικό του λόγο που θα μπορέσει να οδηγήσει στην προοδευτική αλλαγή. Εξήγγειλε επίσης ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και θα ανακοινώσει την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους πολίτες, τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, τους κοινωνικούς εταίρους και τις διάφορες επαγγελματικές ενώσεις, τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις τοπικές διοικήσεις και όποιον άλλο επιθυμεί να μοιραστεί τις απόψεις του. Τέλος, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αφού ακούσει όσους προανέφερε θα προχωρήσει με εξαγγελία για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση