ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Θεμελιώδης διαφωνία» του Υπουργείου Άμυνας για εθνικό συντονιστή

«Δεν γίνεται να μην έχει τη διαχείριση αυτός που γνωρίζει τα δάση», λέει το Τμήμα Δασών για νομική ουρά

Ραφαέλα Δημητριάδη

Σημαντικές αλλαγές, οι οποίες, όπως φαίνεται, θα πρέπει να περάσουν από πολλές συζητήσεις μέχρι να υλοποιηθούν, αλλά και για τον τρόπο, με τον οποίον θα γίνουν πράξη αναμένεται να φέρουν τα νομοσχέδια για τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, όπου κατατέθηκαν οι απόψεις από διάφορα Τμήματα. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Άριστο Δαμιανού, βουλευτής του ΑΚΕΛ, είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσουν «τρύπες» στο νομοσχέδιο που να επιτρέπουν την ένταξη του Τμήματος Δασών στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Διαφορετική προσέγγιση» - Σύσκεψη στο ΥΠΑΜ τέλος Οκτωβρίου

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Ταξίαρχος Ιάκωβος Μικελλίδης σημειώνοντας πως το ΥΠΑΜ έχει διαφορετική προσέγγιση. «Έχουμε διαφορετική προσέγγιση, η οποία είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη. Ειδικά μετά την κρίση που περάσαμε τον Μάρτιο, κάναμε επαφές οι οποίες ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα, σύστημα διαχείρισης κρίσεων, το οποίο σύστημα να διαχειρίζεται όλων των ειδών κρίσεις. Το ότι έχουμε δύο συστήματα αυτό το πράγμα είναι υβριδικό». Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως αυτό είναι θεμελιώδες ζήτημα. «Κανονικά σε άλλες περιπτώσεις θα είχα διακόψει τη συνεδρία».

Σε δευτερολογία του ο ταξίαρχος ανέφερε ότι, «δεν ανέφερα ότι διαφωνούμε με το νομοσχέδιο, ο εθνικός συντονιστής μπορεί να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση στην αντιπυρική περίοδο. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση». Ο Εθνικός Συντονιστής, συνέχισε, πρέπει να περιλάβει και άλλες κρίσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Σε μια περίπτωση πολιτικό στρατιωτικής κρίσης μπορεί ταυτόχρονα να έχουμε και άλλη κρίση και να έχουμε διαφορετικές εντολές στις υπηρεσίας».

Θέλοντας να εξηγήσει τι εννοεί με τη «διαφορετική προσέγγιση», ανέφερε πως, επιθυμούν μια ενιαία συντονισμένη εικόνα, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο να λαμβάνουν αποφάσεις. «Προτείνουμε τη δημιουργία και λειτουργία επί μόνιμης βάσης κέντρου διαχείριση κρίσεων να είναι ο επικεφαλής αυτού το Κέντρου για να υπάρχει άμεση επίγνωση της κατάστασης και να δίνεται η ευκαιρία στο Υπουργικό και τον Πρόεδρο να λαμβάνουν αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, γ αυτό το θέμα συγκάλεσαν σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Υπουργού Εσωτερικών και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας για συζήτηση αυτού του θέματος.

Από πλευράς της Εθνικής Φρουράς τονίστηκε πως δεν συζητούν κατά πόσον θα συμμετέχουν ή όχι, «θα συμμετέχουμε». Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι σε ειρηνική περίοδο να μην επηρεάζεται η ικανότητα για την ασφάλεια του στρατεύματος. «Δεν μόνο σε πολεμική περίοδο η αυξημένης ετοιμότητας. Για παράδειγμα λόγω του αφθώδους πυρετού μείναμε πίσω στην αντιπυρική προετοιμασίας μας». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησαν να ληφθεί υπόψιν και αυτή η παράμετρος.

Σε αυτό το σημείο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών επικαλέστηκε το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι, «τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 183 του Συντάγματος, των διατάξεων του Περί Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών Νόμου, επιθυμούμε να κάνουμε Πολιτική Προστασία γ’ αυτό το ζήτημα χωρίς να θέλουμε να παρέμβουμε στα θέματα Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτων Αναγκών (ΠΣΕΑ).

Σημείωσε δε πως θα το ξεκαθαρίσουν οι δύο Υπουργοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή σωστά αναφέρεται πως είναι θέματα πολιτικής και αρχής και θα επανέλθουν. «Για να έρθουμε με σύγκλιση, όταν θα ξεκινήσει η κατ' άρθρον συζήτηση».

Η εισήγηση ΥΠΕΣ για το Τμήμα Δασών

Όσον αφορά το Τμήμα Δασών, σε πρώτο στάδιο η εισήγηση από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να γίνει μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις δομές του Υπουργείου Εσωτερικών, εφόσον, όπως σημείωσε πρόκειται για την κατ’ εξοχήν υπηρεσία, που έχει στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της την πυρόσβεση.

Αναφορικά με τη συνεργασία του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής τη φετινή χρονιά, ο κ. Ηλία δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε κατά φετινή χρονιά η συνεργασία των δύο, κατέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία, ορθή και άμεση ανταπόκριση σε μεγαλύτερης κλίμακας περιστατικά μέσα από τον προτεινόμενο εθνικό μηχανισμό και κάτω από τις εντολές του εθνικού συντονιστή πυρκαγιών. «Επομένως θα προχωρήσουμε σε πρώτη φάση με το συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας». Εξήγησε πως δεν επιθυμούν να έρθει το Τμήμα Δασών κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε το ίδιο το Τμήμα ούτε μέρος του Τμήματος, γιατί «αφουγκραστήκαμε και τις αντιδράσεις που υπήρξαν». Παράλληλα, είπε πως θα αξιολογηθεί εκ νέου κατά πόσο κρίνεται σκόπιμη η μεταφορά μέρους των αρμοδιοτήτων που βρίσκονται σήμερα κάτω από το Τμήμα Δασών, μαζί με το ανάλογο προσωπικό.

Τέλος, σημείωσε ότι υπήρξαν 1500 περιστατικά, τα οποία επιτεύχθηκαν με επιτυχία.

«Δεν γίνεται να μην έχει τη διαχείριση αυτός που γνωρίζει τα δάση»

Στη δική του τοποθέτηση ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ σημείωσε ότι επί της αρχής στηρίζουν το νομοσχέδιο και τον θεσμό του Εθνικού Συντονιστή, ξεκαθαρίζοντας πως μιλά για επίπεδο συντονισμού και όχι διαχείρισης κρίσεων. «Πρέπει ο Εθνικός Συντονιστής να διαθέτει έναν ισχυρό ρόλο στρατηγικού συντονισμού χωρίς όμως να αναλαμβάνει την επιχειρησιακή διοίκηση των συμβάντων, η οποία θα ανήκει στον υπεύθυνο διαχείρισης της πυρκαγιάς».

Ξεκαθάρισε ότι η αρμόδια αρχή, που διαχειρίζεται τα δάση και γνωρίζει τα δάση καλύτερα δεν γίνεται να μην έχει τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Ραφαέλα Δημητριάδη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ