ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι αφήνει πίσω της η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Ερντογάν;

Σε επιφυλακή η Λευκωσία, στην Λευκωσία οι ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ της Ελλάδας

Του Νίκου Στέλγια και του Απόστολου Τομαρά

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο της εισβολής του 1974. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εξέπληξε την τουρκική, τουρκοκυπριακή και διεθνή κοινή γνώμη με το «καλό νέο» που ανακοίνωσε από το βήμα της «βουλής». Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε την σημασία της λύσης των δυο κρατών. Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις και τα μηνύματα του Τούρκου Προέδρου με την Αθήνα να στέλνει στην Κύπρο δυο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μήνυμα και η έκπληξη του Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στα κατεχόμενα το μεσημέρι της Δευτέρας συνοδευόμενος από μια μεγάλη ομάδα Τούρκων αξιωματούχων, διπλωματών, και πολιτικών. Στην τουρκική αντιπροσωπεία ξεχωρίζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας, ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, και άλλες πολιτικές προσωπικότητες της Τουρκίας.

Μετά την άφιξή του στο «Αεροδρόμιο», ο κ. Ερντογάν έσπευσε στην «βουλή» όπου πραγματοποίησε ομιλία την οποία μποϊκόταραν τα δυο κόμματα της τ/κ Αριστεράς που εκπροσωπούνται στην «Βουλή».

Από την ομιλία του κ. Ερντογάν ξεχώρισαν δυο σημεία. Πρώτον, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στην σημασία της λύσης των δυο κρατών. Κλείνοντας την πόρτα στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην λύση των δυο κρατών ως την μοναδική βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Στα πλαίσια της περιγραφής του μοντέλου της λύσης του Κυπριακού, αξιοσημείωτη υπήρξε η αναφορά του κ. Ερντογάν σε ξένους παράγοντες, κυρίως στις ΗΠΑ που προσπαθούν όπως ειπώθηκε να επιβάλλουν την δική τους ατζέντα στην τουρκική πλευρά. Επίσης, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε κύκλους που επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγμα στο κοινό μέτωπο Τουρκίας-τ/κ.

Το δεύτερο σημείο, το οποίο ξεχώρισε στην ομιλία του κ. Ερντογάν αφορούσε το «καλό νέο» που ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει όταν βρισκόταν στην Τουρκία ότι θα ανακοίνωνε με την άφιξη του στα κατεχόμενα. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις Τούρκων και τ/κ αναλυτών, ο κ. Ερντογάν δεν ανακοίνωσε όταν ήρθε στα κατεχόμενα την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου ή την αναβάθμιση του καθεστώτος της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές σκηνικό. Αντιθέτως, το «καλό νέο» του κ. Ερντογάν αφορούσε απλά την ανέγερση ενός νέου «προεδρικού μεγάρου», ενός νέου «κοινοβουλίου» και ενός «κήπου του λαού» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο.

Ο τούρκος πρόεδρος στην ψευδοβουλή

Οι αντιδράσεις και το υπόλοιπο πρόγραμμα του Ερντογάν

Τα δυο προαναφερόμενα μηνύματα του κ. Ερντογάν όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής και τ/κ κοινής γνώμης. Στην Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να «χαιρετίσει» σε ειρωνικό ύφος την ανακοίνωση του κ. Ερντογάν. Στην δε τ/κ κοινότητα, το «καλό νέο» του κ. Ερντογάν δεν έπεισε ούτε την αντιπολίτευση αλλά ούτε και τους κύκλους της ίδιας της τ/κ ηγεσίας. Την νύχτα της Δευτέρας, κύκλοι της τ/κ Δεξιάς παρά το γεγονός ότι χαρακτήριζαν αξιοσημείωτη την επιμονή του κ. Ερντογάν στην λύση των δυο κρατών εξέφραζαν δυσαρέσκεια για το «καλό νέο».

Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν συνεχίζεται τις επόμενες ώρες με σημαντικές εκδηλώσεις. Την Τρίτη, ο κ. Ερντογάν θα λάβει μέρος σε λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στο Τέμενος Χαλά Σουλτάνου για την έναρξη του Μπαϊραμιού της Θυσίας. Στην συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει στους «εορτασμούς» της εισβολής και θα εγκαινιάσει σειρά έργων. Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να εστιάσει και στο Βαρώσι, και κυρίως σε ένα τέμενος και ένα πάρκο που εγκαινίασε η τουρκική πλευρά στην κλειστή πόλη.

Καλά ενημερωμένες πηγές από την τουρκική πλευρά, την νύχτα της Δευτέρας εξέφραζαν σιγουριά για το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν θα επωφεληθεί από τις επαφές που θα έχει και τις δραστηριότητες στις οποίες θα παρευρεθεί στη συνέχεια της επίσκεψης του στα κατεχόμενα για να στείλει νέα σημαντικά μηνύματα που αφορούν το Κυπριακό.

Σε επιφυλακή

Τα «καλά νέα» που κόμισε ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν προκαλέσει άρση συναγερμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι την ολοκλήρωση της παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα εδάφη. Ο περιορισμός των «καλών νέων» στην ανέγερση νέου λεγόμενου Προεδρικού και κτιρίου της λεγόμενης Βουλής, έχουν προκαλέσει κάποια αίσθηση ωστόσο όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές στην «Κ» δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Οι ίδιες πηγές συστήνουν υπομονή υποδεικνύοντας με νόημα το ενδεχόμενο ο τούρκος πρόεδρος να επανέλθει στα «καλά νέα» σε κάποια φάση του προγράμματος της παράνομη επίσκεψης του. «Είναι πάρα πολύ νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε προτού φύγει ο Ερντογάν από την Κύπρο», ήταν η πρώτη αντίδραση διπλωματικών πηγών στην ομιλία Ερντογάν στη λεγόμενη βουλή. Σε μια πρώτη ανάγνωση οι εξαγγελίες Ερντογάν πιστεύεται πως είχαν ως αποδέκτες την τ/κ κοινότητα η δε παρουσία αντιπροσωπείας από το Αζερμπαϊτζάν δεν αποτέλεσε έκπληξη μια και σε άλλες περιπτώσεις έδωσαν το παρόν τους στα κατεχόμενα, προκαλώντας την αντίδραση Λευκωσίας, Αθήνας και Ε.Ε.

Πρόεδρος Δημοκρατίας

Στα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα τοποθετήθηκε το βράδυ Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για αναμενόμενη επανάληψη των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων. «Θα αναμένουμε την περάτωση της επίσκεψης και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα, τα οποία θα πρέπει να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τους Αγνοούμενους στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο

Δένδιας – Παναγιωτόπουλος

Στην Κύπρο βρίσκεται με αφορμή την μαύρη επέτειο εισβολής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Α’ ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Στη Λευκωσία θα βρίσκεται στις 21 Ιουλίου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Η εδώ παρουσία δυο πρωτοκλασάτων υπουργών της Ελλάδας στην επέτειο εισβολής, έχει προκαλέσει αίσθηση μιας και τα τελευταία 20 χρόνια είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπείται σε αυτό το επίπεδο. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η πρακτική η Ελλάδα να εκπροσωπείται στην καλύτερη περίπτωση σε επίπεδο Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η παρουσία φέτος δυο Υπουργών μεταφράζεται ως έμπρακτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν. Ο ΥΠΕΘΑ συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έφθασε στην Κύπρο την Δευτέρα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παραστεί την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 στην Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του Πρόεδρου της Κυπριακής της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Στην συνεχεία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου θα τελεσθεί το Μνημόσυνο στην μνήμη των Πεσόντων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση