ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι θα καθορίσει τις ποσότητες της Κύπρου για το Sputnik

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει για εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού εμβολίων, και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κυβέρνηση αποφάσισε μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αγοραστεί σε πρώτη φάση ποσότητα 50 χιλιάδων εμβολίων Sputnik. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο AstraZeneca και την απόφαση για αγορά, σε πρώτη φάση, 50 χιλιάδες εμβόλια του ρωσικού Sputnik.

Aυτούσια η δήλωση: 

Είναι θερμή παράκληση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα κατά της πανδημίας και να υπάρχει αυξημένη αυτοπειθαρχία και κοινωνική ευαισθησία, όπως η συντριπτική πλειοψηφία έχει συμπεριφερθεί μέχρι σήμερα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «γνωρίζετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca. Αναμένεται η απόφαση μέχρι την Πέμπτη για το αν θα συνεχίσουν οι εμβολιασμοί. Είναι σημαντικοί οι αριθμοί των εμβολίων της ΑΖ που λαμβάνουμε και επηρεάζουν σίγουρα το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα.
Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι στο τέλος θα επιτραπεί αλλά είναι κάτι που δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε προτού ληφθεί η απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ανάλογα και με την απόφαση θα προχωρήσουμε.

Έχει σημασία να σημειώσουμε ότι η Κυβέρνηση, στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει για εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού εμβολίων, και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται, αποφάσισε μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αγοραστεί σε πρώτη φάση ποσότητα 50 χιλιάδων εμβολίων Sputnik.

Αυτή είναι η πρώτη δόση και η σημασία του αριθμού είναι σχετική πάντοτε με τον χρόνο έγκρισης του εμβολίου από την ΕΕ. Δεν θα παραμείνουμε μόνο σε αυτή την ποσότητα αν η έγκριση γίνει σύντομα. Εάν η έγκριση γίνει στο τέλος του χρόνου, όταν θα έχει, ήδη, εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας, πιθανόν να μη χρειαστούμε μεγάλες ποσότητες. Ανάλογα με τις ανάγκες θα εξαρτηθούν οι ποσότητες που θα παραγγείλουμε».

Αναφερόμενος στα πρόσφατα συμβάντα στη Λεμεσό, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε από τις καλύτερες χώρες στη διαχείριση, είμαστε η δεύτερη χώρα με θετικό πρόσημο για τους θανάτους, έχουμε τον μικρότερο αριθμό θνησιμότητας. Άντεξε το σύστημα υγείας, παρόλες τις Κασσάνδρες που το ήθελαν να μην αντέχει και αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την πανδημία.

‘Όλη αυτή την περίοδο, η Κυβέρνηση στάθηκε αρωγός στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, στις ευάλωτες ομάδες. 1, 6 δις διατέθηκαν. Αν δεν προσέξουμε, αν δεν κάνουμε λίγη υπομονή σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργούνται για να εντοπίζονται έγκαιρα οι συμπολίτες μας που έχουν μολυνθεί με τον ιό, αν δεν ελαφρύνουμε την πίεση στο σύστημα υγείας, θα μπούμε σε περιπέτειες.

Είναι άδικο, διότι ο λαός μας έχει κάνει θυσίες για να είμαστε εδώ που είμαστε. Είναι άδικο τώρα που έμεινε λίγος χρόνος να έχουμε πισωγυρίσματα.

Είναι θερμή, λοιπόν, παράκληση της Κυβέρνησης, θερμή παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα, να υπάρχει αυξημένη αυτοπειθαρχία και κοινωνική ευαισθησία, όπως η συντριπτική πλειοψηφία έχει συμπεριφερθεί μέχρι σήμερα, και είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση