ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λ. Χριστοφόρου: Ζήτησε την εγκατάσταση Ευρωπαϊκού οργανισμού στην Κύπρο

Η παρουσία ευρωπαϊκού οργανισμού θα έστελνε και ένα ισχυρό μήνυμα για την Ε.Ε.

ΚΥΠΕ

Ήρθε η ώρα να εγκατασταθεί σε όλα τα κράτη μέλη ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός, είπε την Τετάρτη ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει και η Κύπρος να φιλοξενήσει έναν τέτοιο οργανισμό.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κατά τις ψηφοφορίες για την διαδικασία απαλλαγής, στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι υπάρχουν 3-4 χώρες που δεν έχουν εγκατεστημένο οργανισμό της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα – για να δώσουμε και το σωστό μήνυμα – οποιοσδήποτε νέος οργανισμός να δοθεί σε αυτές τις χώρες που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευχέρεια να έχουν αντίστοιχο οργανισμό, είπε.

Μέσα σε αυτές τις χώρες, συνέχισε, είναι και η Κύπρος «που βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σημείο, που η παρουσία ευρωπαϊκού οργανισμού θα έστελνε και ένα ισχυρό μήνυμα για την ΕΕ».

Ο κ. Χριστοφόρου, ο οποίος μαζί με τον Ευρωβουλευτή Tomáš Zdechovský είναι οι εισηγητές για την απαλλαγή των οργανισμών της ΕΕ, ανέφερε εξάλλου ότι η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού αγωνίζεται για να προστατεύσει και να διαφυλάξει το κύρος, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια της ΕΕ μέσα από τη διαφύλαξη των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, για την «προστασία του κάθε ευρώ του Ευρωπαίου φορολογούμενου».

«Τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων, αλλά και το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΕ σε καιρούς δύσκολους οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε έναντι οποιουδήποτε τιμήματος», είπε.

Σημείωσε ότι οι οργανισμοί της ΕΕ είναι ουσιαστικά ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, καθώς «υλοποιούν το έργο, τις προσδοκίες και τα οράματα των Ευρωπαίων πολιτών».

Οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και να δείχνουν το κάλο παράδειγμα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί με τη λειτουργία αυτών των οργανισμών.

Για αυτό ως Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού και ως Εισηγητές θέτουμε πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά την εφαρμογή των αρχών που διέπουν τις συνθήκες της ΕΕ αλλά και των αρχών ελέγχου αυτών των οργανισμών, στέλνοντας το μήνυμα ότι επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε όσους επιβουλεύονται το δημόσιο χρήμα, είπε.

Ζήτησε παράλληλα να αυξηθεί η αποδοτικότητα και να καταργηθεί η γραφειοκρατία στους οργανισμούς αυτούς, ενώ εισηγήθηκε όπως «επιβληθεί η ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα αυτών των οργανισμών της ΕΕ».

Αυτοί οι οργανισμοί ουσιαστικά εκπροσωπούν και εκφράζουν τους Ευρωπαίους πολίτες και θα θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε σημείο και σε κάθε χώρα της ΕΕ, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση