ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το 2023 δημοψηφίσματα για συνένωση Δήμων

Προωθούνται στην Ολομέλεια Βουλής τα Ν/σ για Τοπική Αυτοδιοίκηση, υιοθετήθηκε πρόταση ΑΚΕΛ για δημοψηφίσματα το 2023

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ολοκλήρωσε τη συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία παίρνουν πλέον τον δρόμο προς ψήφιση από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023 για τα σενάρια συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων.

Σε δηλώσεις της μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρός της, Ελένη Μαύρου είπε πως πρόκειται για τρία πολυσέλιδα Νομοσχέδια, με πολλές και ουσιαστικές πρόνοιες, που άπτονται ενός πολύ βασικού πυλώνα του κράτους, αυτού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Πρόσθεσε πως τα Νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, για να επισημάνει πως "είναι μακρύς όμως ο δρόμος μέχρι την πλήρη εφαρμογή τους το Μάιο του 2024".

Η κ. Μαύρου είπε ακόμη πως σήμερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να δώσει τον λόγο στους ίδιους τους πολίτες. Όπως είπε, έχει υιοθετηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023 για τα σενάρια συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. "Αντιλαμβάνεστε ότι για μας το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι θέμα φιλοσοφίας. Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με διατάγματα, αλλά μέσα από διάλογο με την κοινωνία", είπε η κ. Μαύρου.

Σημείωσε πως "για πρέπει να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες, γιατί χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων και πώς μέσα από αυτή θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των πολιτών και οι αναπτυξιακές προοπτικές των πόλεων μας. Γι’ αυτό δίνεται επαρκής χρόνος πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, τον Δεκέμβριο 2023, ώστε να λειτουργήσουν τα Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων και να υπάρξουν οι απαραίτητες συνέργειες.

"Οι τοπικές αρχές - δήμαρχοι, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια- αλλά και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αρχίσουν ένα διάλογο με τους πολίτες ενημερώνοντάς τους για τη μεταρρύθμιση και το όφελος από αυτήν", επεσήμανε.

Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν τα δημοψηφίσματα και στον αριθμό των νέων δήμων, η κ. Μαύρου είπε πως η Επιτροπή έχει διαμορφώσει πρόταση για 20 δήμους.

Επεσήμανε πως στο παρελθόν, το Υπουργείο Εσωτερικών κατάθεσε πολύ διαφορετικά σενάρια -από 5 Δήμους παγκύπρια μέχρι και 22 Δήμους. "Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητήσαμε αναφέρεται σε 17 έως και 18 δήμους, ενώ ο μελετητής, ο οποίος ήταν μαζί μας την προηγούμενη βδομάδα, αποδέχθηκε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα ένας Δήμος, αναφερόμενος στον Στρόβολο. Θεωρούμε λοιπόν ότι ένας ή δυο Δήμοι περισσότεροι δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα της Μεταρρύθμισης", ανέφερε η κ. Μαύρου.

"Μπροστά μας έχουμε πλέον συγκεκριμένες προτάσεις. Ο λόγος τώρα είναι στην Ολομέλεια", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση