ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα κύρια σημεία της επιστολής Αναστασιάδη σε Γκουτέρες για τα Βαρώσια

Επαναφορά της πρότασης για τεχνική επιτροπή με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος έκρινε αναγκαίο, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με τις σοβαρές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ αλλά και με τις προκλητικές εξαγγελίες στα κατεχόμενα σχετικά με την Αμμόχωστο να απευθυνθεί ξανά στον κ. Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος στην επιστολή του, όπως σημειώνει ο κ. Προδρόμου, υπενθυμίζει στον κ. Γκουτέρες, όλες τις εκκλήσεις της κυπριακής κυβέρνησης για επιστροφή και επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας τις οποίες αγνοεί η Τουρκία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην επιστολή ο Πρόεδρος «εκθέτει τις εξαγγελίες που γίνονται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα σχετικά με την Αμμόχωστο. Παράλληλα υποδεικνύει ότι αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως αντίθετες και παραβιάζουν τόσο αρχικά τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου από το 1977-1979 όσο και όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχαμε από το 1977-1992». Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι τέσσερις και βρίσκονται στην επιστολή του Προέδρου.
«Όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπουν ότι στην περιφραγμένη πόλη υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, να επαναγκατασταθούν οι νόμιμοι κάτοικοι της πόλης», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλες τις εκθέσεις του ΓΓ -σχετικά με τη δράση των Ηνωμένων Εθνών-, στις οποίες υπογραμμίζεται το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων αλλά και η ευθύνη της Τουρκίας μέσω της στρατιωτικής κατοχής για την κατάσταση στο Βαρώσι.

Επεξηγώντας ο Πρόεδρος αναφέρει ότι ο σχεδιασμός που εξαγγέλλεται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα, εντάσσεται σε ένα «σχέδιο Β» της Τουρκίας μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα. Για το εν λόγω σχέδιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη μιλήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνοντάς του επιστολές.

Ο κ. Προδρόμου συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 4/8/2017 έστειλε επιστολή στον κ. Γκουτέρες, με τον ΓΓ να του απαντά 14 ημέρες μετά επαναβεβαιώνοντας τη θέση των Ηνωμένων Εθνών και είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο Πρόεδρος επαναφέρει την πρόταση την οποία υπέβαλε πρόσφατα στον Τ/κ ηγέτη, ούτως ώστε να συσταθεί μια τεχνική επιτροπή για την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της περιφραγμένης πόλης. Η πρόταση προνοεί χρηματοδότηση της λειτουργίας της επιτροπής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τεχνικές διευκολύνσεις από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να εξασφαλιστεί και η αποστρατικοποίηση της Αμμοχώστου», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση