ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ξέπλυμα και η οικογένεια στην κόντρα Αναστασιάδη-ΑΚΕΛ

Διαφημίζουν την χλιδή τους καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, ενώ ο Πρόεδρος μιλά για εμμονή απομάκρυνσής του από την εξουσία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δύο περίπου βδομάδες μετά το δημοσίευμα του OCCRP που συνδέει το πρώην δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη και τον ίδιο ως δικηγόρο με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος Troika Laundromat, και την καθημερινή απαίτηση του ΑΚΕΛ για εξηγήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να δώσει απαντήσεις. Παρέθεσε σημείο του δημοσιεύματος που καταγράφει πως τα έγγραφα δεν περιέχουν οποιαδήποτε απόδειξη ότι το δικηγορικό γραφείο παραβίασε οποιαδήποτε νομοθεσία ή διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα, αλλά και μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για κλείσιμο εταιρειών «κέλυφος». Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι πλέον η κόντρα Αναστασιάδη και ΑΚΕΛ βαθαίνει, με τον Πρόεδρο να καταγγέλλει το κόμμα της Αριστεράς για εμμονή απομάκρυνσής του από την εξουσία και το ΑΚΕΛ, να αφήνει αιχμές για τον τρόπο που ο οικογενειακός περίγυρος του Προέδρου «διαφημίζει τη χλιδή στην οποία ζει».

Οι διευκρινήσεις της ΜΟΚΑΣ

Μία μέρα πριν την γραπτή απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως ζητά τη διενέργεια έρευνας από την ΜΟΚΑΣ σχετικά με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της OCCRP. Αυτό ήταν αρκετό ώστε η ίδια η ΜΟΚΑΣ να προχωρήσει το πρωί της Τρίτης σε διευκρινήσεις μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και να εξηγήσει πως η ίδια είχε ζητήσει από τις 19 Αυγούστου κάποια στοιχεία από το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη και Συνέταιροι ΔΕΠΕ, σχετικά με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης OCCRP. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία της ΜΟΚΑΣ να ζητήσει διευκρινήσεις, αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή του δικηγορικού γραφείου η οποία υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Στάθη Λεμή.

Η κίνηση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από το ΑΚΕΛ σημειώνοντας μέσω ανακοίνωσης πως «η διερεύνηση από τη ΜΟΚΑΣ θα έχει νόημα εφόσον δεν περιοριστεί στα όσα ισχυριστεί το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη αλλά αν πρωτίστως απευθυνθεί στο ίδιο το Παρατηρητήριο που είναι η πηγή των καταγγελιών και ζητήσει τα σχετικά έγγραφα αλλά και σε άλλους θεσμούς, όπως η Κεντρική Τράπεζα. Προφανώς, και οι κρίνοντες θα κριθούν για την έρευνα που θα κάνουν». Το κόμμα της Αριστεράς διερωτήθηκε αν Πρόεδρος δεν νιώθει την ευθύνη να μιλήσει αυτοπροσώπως και να λογοδοτήσει στην κοινωνία. «Δεν συναισθάνεται το διασυρμό του θεσμού αλλά και της χώρας μας; Την ώρα μάλιστα που υποστηρίζει ότι με τα δημοσιεύματα στοχοποιείται η Κύπρος;» πρόσθεσε. 

Ο γαμπρός και τα επίμαχα βίντεο

Δεν άφησε βεβαίως και ασχολίαστο το ΑΚΕΛ δια της γραπτής ανακοινώσεως και το θέμα που συζητείται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αναφορικά με το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου. Υπενθυμίζεται πως έγινε viral βίντεο του γαμπρού του Νίκου Αναστασιάδη και επιχειρηματία αναπτύξεως γης στο οποίο πρωταγωνιστεί προωθώντας επενδύσεις στη Λεμεσό. Το εν λόγω βίντεο είχε ποικίλες αντιδράσεις.

Όχι μόνο για το γεγονός ότι ο γαμπρός του Προέδρου πρωταγωνιστούσε στο διαφημιστικό σποτ, αλλά και για την πολυτέλεια που εμπεριείχε το όλο βίντεο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ «αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που ο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη και το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη καταγγέλλονται για εμπλοκή σε ύποπτες συναλλαγές τεράστιων ποσών, το περιβάλλον του Νίκου Χρ. Αναστασιάδη συνεχίζει να διαφημίζει –σε διάφορες γλώσσες, ακόμα και σε …άπταιστα κινέζικα- τον πλούτο και τη χλιδή στην οποία ζει».

Χρονολογείται…

Υπενθυμίζεται πως ο οικογενειακός περίγυρος του Προέδρου και οι δραστηριότητές τους έχουν απασχολήσει πολλές φορές τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Είχε συζητηθεί για παράδειγμα ποικιλοτρόπως τον καιρό του κουρέματος η ανάρτηση φωτογραφίας του από ATM, με λεζάντα «μη βιάζεστε έχει αρκετά για όλους» οι φωτογραφίες των θυγατέρων του Προέδρου στις Σευχέλλες, όσο μαινόταν η κρίση στην Παιδεία αλλά και τα πάρτυ γενεθλίων τους από αρθρογράφους και κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως, άφησε ασχολίαστη την αναφορά του ΑΚΕΛ για τον οικογενειακό του περίγυρο, αλλά σήκωσε το γάντι. Όπως ανέφερε «το πάθος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για απομάκρυνση μου από την εξουσία, δυστυχώς, κατέστη εμμονή, και ως εκ τούτου δεν προτίθεμαι να εμπλακώ στον συκοφαντικό κατήφορο που ακολουθούν».

Πήρα ισχυρή εντολή…

Ανέφερε με νόημα πως έχει λάβει ισχυρή εντολή και η αλλαγή εντολής πενταετίας θα γίνει το 2023. «Θέλω να επαναλάβω την έκκληση όπως επικρατήσει επιτέλους η λογική. Το συμφέρον της Κύπρου πρέπει να τεθεί πάνω από κομματικές σκοπιμότητες. Την ίδια ώρα, θέλω να καταστήσω σαφές πως ανάλογες συμπεριφορές περιφρονούν τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση του λαού τον Φεβρουάριου του 2018 όταν το 57% μου ανέθεσε την ισχυρή εντολή για διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το 2023. Αυτή είναι εντολή πενταετίας και θα αλλάξει το 2023 με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι τριάμισι χρόνια πριν, με κομματικές ντιρεκτίβες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε και σε μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρος του κράτους «από το κατάντημα που το είχαν οδηγήσει το διάστημα που κυβερνούσαν».

«Η απάντηση προς το ΑΚΕΛ είναι η παραπομπή στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας όπου καταγράφεται η σωρεία μέτρων και το ογκώδες έργο Κυβέρνησης – Κεντρικής Τράπεζας – Εποπτικών Αρχών – Βουλής των Αντιπροσώπων, με τίτλο ‘Παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας’ αναφέρεται στην γραπτή δήλωση του Προέδρου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο ΔΗΣΥ μέσω ανακοίνωσης καταγγέλλοντας το ΑΚΕΛ ότι κατά τη λήψη μέτρων για τις εταιρείες «κέλυφος» το ΑΚΕΛ ασκούσε κριτική ότι ο Πρόεδρος κινείτο ενάντια στα ρωσικά συμφέροντα. «Η τακτική της επιλεκτικής μνήμης που ακολουθεί το ΑΚΕΛ, στην ισοπεδωτική κριτική του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αδιέξοδη. Γιατί ξεχνάει το ΑΚΕΛ τον αριθμό των μέτρων που αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει για τη στροφή της οικονομίας της χώρας. Ξεχνάει το ΑΚΕΛ ότι για παράδειγμα, πλέον στην Κύπρο είναι πολύ πιο αυστηρές οι διαδικασίες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ξεχνάει το ΑΚΕΛ τα μέτρα και το κλείσιμο εταιρειών-κέλυφος. Ξεχνάει την προσπάθεια εξυγίανσης στο σύνολό της αλλά και την κριτική που το κόμμα της Αριστεράς ασκούσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ουσιαστικά στρεφόταν ενάντια στα ρωσικά συμφέροντα. Όπως επίσης ξεχνάει το ΑΚΕΛ τις προτεραιότητες που έχει τώρα η χώρα και τις οποίες ως Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζουμε διαρκώς. Έτσι μερικές μέρες πριν την κάθοδο της κ. Λουτ, προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες για το 2023 και βάλλει κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Και ενώ το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δήθεν εγκατέλειψε τη γραμμή λύσης του Κυπριακού υιοθετώντας μέρος της νέας στρατηγικής του ΔΗΚΟ, η ηγεσία του συναντάται με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για τις προεδρικές του 2023» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Προτεραιότητα όλων μας αυτή την ώρα θα έπρεπε να είναι η προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου με απώτερο στόχο την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Και όχι η αναρρίχηση στην εξουσία το 2023».

Την δήλωση του Προέδρου δεν άφησε ασχολίαστη ο Άντρος Κυπριανού ο οποίος έκανε λόγο για κομματικό χουλιγκανισμό απο τον Πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X