ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το χρονικό της αναδίπλωσης στον ΔΗΣΥ

Ενώ το εκτελεστικό γραφείο αποφάσισε να ενημερώσει πως ο Χριστοδουλίδης είναι ξένο σώμα, το πήραν πίσω την υστάτη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την απόφαση να μην προχωρήσει στη διαγραφή του Νίκου Χριστοδουλίδη ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ δεν είναι το κόμμα των διαγραφών, όμως ο καθένας κάνει τις επιλογές του και επιλέγει μόνος του την πορεία του. Κάλεσε μάλιστα τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εξηγήσει γιατί βρίσκεται απέναντι από τον ΔΗΣΥ.

Από το πρωί της Τρίτης, όταν λήφθηκε η απόφαση στο εκτελεστικό γραφείο, να ενημερωθεί το Πολιτικό Γραφείο πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ξένο σώμα στον ΔΗΣΥ και πως μόνος του έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος, μέχρι και τη μεγαλοθυμία Αβέρωφ να μην τον διαγράφει, μεσολάβησαν πολλά.

Η συζήτηση περί διαγραφής του Νίκου Χριστοδουλίδη από μέλος του ΔΗΣΥ δεν προήλθε από την φαντασία των ΜΜΕ προφανώς, αλλά συζητείτο εδώ και καιρό στο εσωτερικό του κόμματος. Μία συζήτηση που η Πινδάρου ήθελε να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους για να μην προκαλέσει περαιτέρω συζητήσεις και αντιδράσεις. Τέθηκε πρώτα μετά την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη, με στελέχη να σημειώνουν πως θα πρέπει να διαγραφεί από τη στιγμή που εξαγγέλλει απέναντι από την παράταξή του. Η κύρια σκέψη που επικράτησε ήταν πως η διαγραφή του θα οδηγούσε στην ηρωοποίησή του και στην ένταση της εσωστρέφειας.

Η επαναφορά της συζήτησης για το κατά πόσο πρέπει να διαγραφεί, επανήλθε μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ να στηρίξει επίσημα τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο εκτελεστικό γραφείο του κόμματος, τέθηκαν τρεις απόψεις. Η μία ήθελε να ανακοινώνεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι εκτός κόμματος με τις κινήσεις του. Θέση που στήριζε η συντριπτική πλειοψηφία και σίγουρα δεν έβρισκε αντίθετο τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Η δεύτερη θέση που κατατέθηκε στο τραπέζι ήταν να προχωρεί σε διαγραφή και κομματικών αξιωματούχων (κυρίως δημοτικών συμβούλων) που βρίσκονται στο πλευρό του. Υπήρξε και η μειοψηφούσα θέση, ότι η χρονική συγκυρία για κάτι τέτοιο δεν ήταν η καλύτερη. Την θέση αυτή εξέφρασε στο εκτελεστικό γραφείο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.

Κατά τη συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου το πρωί της Τρίτης αποφασίστηκε πως στο Πολιτικό Γραφείο θα ενημερώνονταν τα μέλη του σώματος πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ξένο σώμα στον ΔΗΣΥ και πως ο ίδιος με τις κινήσεις του έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος. Αυτό αποκάλυψε η «Κ» και στη συνέχεια αυτό δήλωσε και στον «ΠΟΛΙΤΗ» ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Δεν θα γινόταν επίσημα διαγραφή του, καθώς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Πολιτικού Γραφείου που θα προκαλούσε άλλωστε περαιτέρω συζητήσεις και αντιδράσεις. Την θέση αυτή στήριξαν όλα τα μέλη του εκτελεστικού πλην της διαφωνίας που έθεσε για την χρονική συγκυρία ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ.

Στην Πινδάρου επεδίωκαν το όλο ζήτημα να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους, ωστόσο η αποκάλυψη της «Κ» σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του Δημήτρη Δημητρίου ότι διαφωνεί με κάτι τέτοιο, οδήγησαν σε διάφορες αντιδράσεις στελεχών για τις προεκτάσεις που θα λάβει το όλο ζήτημα. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, να το πάρει πάνω του όπως είπε και να ξεκαθαρίσει πως ο ΔΗΣΥ δεν διαγράφει μέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση