
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέν Μπερσέ, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, καλωσορίζοντας τον κ. Μπερσέ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει τεράστια σημασία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα είναι αυτό των πέντε Ελληνοκυπρίων που κρατούνται «όμηροι», όπως είπε, στα κατεχόμενα, ζητήματα που άπτονται πτυχών του Κυπριακού, όπως οι αγνοούμενοι, το περιουσιακό, αλλά και ζητήματα που άπτονται της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, θέματα που αφορούν την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, καθώς, επίσης, και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Συμπληρώνεται ότι από την πλευρά του ο ΓΓ του ΣτΕ είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφωνούν απολύτως, σημειώνοντας ότι το κράτος δικαίου και η δημοκρατία πρέπει να επικρατήσουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα να προστατευτούν.
Πρόσθεσε ότι αυτά αποτελούν συλλογική δέσμευση του ΣτΕ, ενώ επεσήμανε τον πολύ ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στο ΣτΕ, σημειώνοντας ότι η στήριξη από πλευράς Κύπρου εκτιμάται τα μέγιστα.
Σημειώνεται ότι ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΓΓ του ΣτΕ μετέβησαν στο Δημαρχείο Λευκωσίας από όπου περιηγήθηκαν κατά μήκος της πράσινης γραμμής, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή του ΓΓ του ΣτΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.