ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τοποθετήσεις ουσίας και υπεραξίας από τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Σήκωσε το γάντι η Αμερική για τα όσα υποστήριξαν Ρώσοι αξιωματούχοι, τι σημαίνουν για τη χώρα σε γεωστρατηγικό επίπεδο όσα είπε ο Γουες Μίτσελ

Όσα ανέφερε ο Γουες Μίτσελ στη συνέντευξή του στην «Κ» και στο συνάδελφο Βασίλη Νέδο, επιφέρουν αναγνώσεις σε πολλά και διαφορετικά αλλά την ίδια ώρα συνδεόμενα επίπεδα. Πέρα από την αμεσότητά τους με αποδέχτη την Τουρκία -που σχολιάστηκε εντόνως στη Λευκωσία- φέρουν και απαντήσεις και προς τη Ρωσία βάσει των όσων ειπώθηκαν εσχάτως δια των δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα η οποία είπε ότι η περαιτέρω στρατικοποίηση της Κύπρου θα έχει επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για τη χώρα.

Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε δώσει αντί-ρωσικές διαστάσεις στη συζήτηση  

Σε αυτό και στη συζήτηση που ακολούθησε εντός Κύπρου απάντησε στην «Κ» και ο Αβέρωφ Νοεφύτου, παρακάτω στο κείμενο, ότι η αξιοπιστία κτίζεται με ανοιχτές γέφυρες προς όλες. Ωστόσο και οι δηλώσεις Μίτσελ και πιο πριν εκείνες του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προσδίδουν κι ένα αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή αλλά και εμπίπτουν στην απαγκίστρωση της Κύπρου από τις εξελίξεις στο κυπριακό. Κάτι που δε σημαίνει όμως πως οι δυναμικές που αναπτύσσονται πλέον, δεν θα έχουν και αντίκτυπο, θετικό και πάλι προς την Τουρκία εκτιμάνε πηγές, και στο εθνικό θέμα.

Προπομπός των δηλώσεων Μίτσελ για την Κύπρο, υπήρξαν εκείνες του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο

Η ουσία των όσων είπε ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ άπτεται στο ότι η Αμερική είναι εδώ, για τα καλά στην περιοχή και υπολογίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως σταθερή Δημοκρατία και σύμμαχό της, μέσα από συνέργιες που εξωτερικεύονται στα πεδία της ενέργειας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Η επίσημη είσοδος της χώρας στα ενεργειακά μέσω των τριμερών συνεργασιών, που αναμένεται να γίνει στο Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα που μπαίνει, διογκώνει ακόμη περισσότερο το εύρος των συμμαχιών στον τομέα. Η πολιτική εκτίμηση επαφίεται στο ότι μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η Κυπριακή Δημοκρατία από τις εξελίξεις, εφόσον προτάσσει τη γεωγραφική της θέση και τον ενεργειακό προγραμματισμό, με την πολιτική σταθερότητα και την ιδιότητα ως χώρα μέλος της ΕΕ για να ολοκληρώσει στρατηγικές συμμαχίες όπως με τις ΗΠΑ αλλά και με το Ισραήλ, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Χωρίς μάλιστα οι εν λόγω συνεργασίες να αποκλείουν κάποιους.

Ο ίδιος ο κ. Μίτσελ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μέσω της συνέντευξής του την είσοδο στην τριμερή με Ελλάδα και Ισραήλ τόνισε πως είναι τρεις πολύ ιδιαίτερες χώρες για τις ΗΠΑ, διότι είναι σταθεροί, δημοκρατικοί, δυτικοί σύμμαχοι «σε μια περιοχή που δεν βρίσκεις μεγάλο αριθμό σταθερών, δημοκρατικών εταίρων. Είναι φυσικό βήμα για τις ΗΠΑ να εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με αυτές τις τρεις χώρες, καθώς υπάρχει ήδη ένα σχήμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Είναι μέρος της στρατηγικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο να ενισχύσουμε το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και ο πιο φυσικός τρόπος είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας σε αυτό το σχήμα».

Εμβάθυνση σχέσεων και κενά

Από πολιτικής απόψεως επίσης, οι εκτιμήσεις καταλαμβάνουν ένα ευρύ πεδίο ανάγνωσης. Το ότι η γεώτρηση της Exxonmobil στην κυπριακή ΑΟΖ αν και λαμβάνει χώρα δίχως παρατράγουδα από την Τουρκία, μπορεί να ήταν ως και δεδομένο ωστόσο το ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα και δεν υπήρχαν επαναλήψεις των όσων έγιναν στο τεμάχιο 3, πρέπει να καταγραφεί. Κυρίως από το γεγονός ότι η Τουρκία επιδίωξε σε επικοινωνιακό επίπεδο και μόνο να ανεβάσει τους τόνους για τη γεώτρηση στο 10, αλλά στην πράξη η ηρεμία επικράτησε, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο και στην κυπριακή κοινωνία.

Σημαντική από γεωστρατηγικής και όχι μόνο άποψης η συνέντευξη Μίτσελ λένε πολιτικές πηγές 

Ωστόσο εφόσον η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή διαρκών γεωστρατηγικών αλλαγών σε ένα ευμετάβλητο γεωγραφικά χώρο, θεωρείται ως και δεδομένη πλέον η συνέχιση της πορείας σε πολιτικό-διπλωματικό πεδίο που τώρα ακολουθεί, ειδικά εφόσον χώρες όπως οι ΗΠΑ επικροτούν αυτή την πορεία, συμβολικά και ουσιαστικά, θέλοντας να διευρύνουν τον ορίζοντα των συνεργασιών. Η δήλωση προθέσεων που υπέγραψαν πρόσφατα οι Χριστοδουλίδης-Μίτσελ, όπως και ο τελευταίος ανέφερε στην «Κ» έχει το πρόταγμα της αφετηρίας δομικών σχέσεων και σε άλλα διμερή επίπεδα: τρομοκρατία, ασφάλεια κτλ.

Διαφαίνεται να είναι μάλιστα σε τέτοιο βαθμό επικεντρωμένη η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ελέω και Συρίας μαζί με τις ρωσικές κινήσεις στην περιοχή, που οδήγησαν τον κ. Μίτσελ στην παραδοχή του στρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της δέσμευσης που η Κύπρος απαιτεί, στα πλαίσια ρεαλιστικών πολιτικών, διπλωματικά, οικονομικά κτλ. «Διότι αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι. Και αυτά τα κενά συμπληρώνονται» δήλωσε δίνοντας αφενός το στίγμα της υπεραξίας που έχει πλέον η Κύπρος αλλά και το περίγραμμα της «κούρσας» που έχει αναπτυχθεί σε πολιτικό-γεωστρατηγικό επίπεδο στην περιοχή με πρωταγωνιστές παγκόσμιες δυνάμεις. Δίδεται δε και μια απάντηση στο αν τελικά υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει συζήτηση ή όχι στην Κύπρο αναφορικά με τον προσανατολισμό της εφόσον ανήκει στην ΕΕ.

Ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας, δεν σημαίνει πως κλείνουμε τις πόρτες στη Ρωσία τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Που όμως, όπως δήλωσε σχετικά και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ναι μεν είναι δυτικόστροφη η πορεία της χώρας, αλλά παράλληλα αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία και με άλλες χώρες όπως η Ρωσία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δηλώσεις στην «Κ» αναφορικά με τη συνέντευξη Μίτσελ, τόνισε πως το Ισραήλ είναι εταίρος της Κύπρου, που έχει καλές σχέσεις όμως και με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Ρωσία. Μάλιστα το έθεσε στον άξονα της αξιοπιστίας που πρέπει να έχει η χώρα διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας με όλους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ρωσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση