ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:29
 

Τορναρίτης: Λύση Κυπριακού για αποκατάσταση κυριαρχίας ΕΕ στην αν. Μεσόγειο

Η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα, ειδικότερα ενόσω δεν επιτυγχάνεται δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα σηματοδοτήσει την αποτελεσματική αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κύπρου και επομένως και της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Τορναρίτης.

Κατά τη συζήτηση των προτεραιοτήτων της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Τορναρίτης, ο οποίος εκπροσωπεί την Βουλή των Αντιπροσώπων, επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας της Ένωσης, σημειώνοντας ότι η διασφάλισή της αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι το άνοιγμα των νόμιμων οδών προς την Ένωση, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτιών της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών είναι ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εξίσου σημαντικά, είπε ο Κύπριος βουλευτής, είναι το κλείσιμο της οδού της Μεσογείου, καθώς και η ομοιόμορφη εφαρμογή από την Τουρκία έναντι όλων των κρατών μελών της Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, της Συμφωνίας με την ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές.

Σημειώνοντας την αύξηση των προσφυγικών ροών, μέσω επικίνδυνων θαλάσσιων διαδρομών, κυρίως από την Τουρκία και μέσω των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου προς τις ελεύθερες περιοχές, όπου η Κυπριακή Κυβέρνηση ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι, ως αποτέλεσμα, η Κύπρος κατέχει σήμερα την πρώτη θέση σε αριθμό αιτήσεων ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού. Η κατάσταση αυτή, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, υπονομεύει την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη Ευρωμεσογειακή περιοχή και πηγάζει από μια παράνομη συμπεριφορά λόγω του γεγονότος ότι μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, όπου δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικός έλεγχος από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Τορναρίτης, παρά τα ενισχυμένα μέτρα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, η Τουρκία υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κύπρου.

Για την Κύπρο, ανάφερε ο κ. Τορναρίτης, η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα, ειδικότερα ενόσω δεν επιτυγχάνεται δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και δη τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ζητώντας την ενεργότερη συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες για τον τερματισμό του μακρόχρονου απαράδεκτου status quo και της de facto διαίρεσης της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η επίλυσή του θα συμβάλει σε μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ευρώπη. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε, θα σηματοδοτήσει την αποτελεσματική αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κύπρου και επομένως και της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ο κ. Τορναρίτης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του εξαίροντας το σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, συμμετέχοντας επίσης σε τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ιορδανία, με σκοπό την εξυπηρέτηση ευρύτερων κοινών στόχων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.

Οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ολοκληρώνονται σήμερα στο Βουκουρέστι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X