ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκικές γεωτρήσεις: Τρία σενάρια στο μικροσκόπιο

Απόλυτα αναμενόμενες ήταν για την Αθήνα οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Αγκυρα για ενεργοποίηση του τέταρτου πλωτού «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Του Βασίλη Νέδου

Απόλυτα αναμενόμενες ήταν για την Αθήνα οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Αγκυρα για ενεργοποίηση του τέταρτου πλωτού «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» και αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ηδη από την άνοιξη, όπως επανειλημμένως είχε μεταδοθεί και από την «Κ», σε αρμόδιους κύκλους στην Αθήνα υφίστατο η εκτίμηση ότι μετά τις 15 Ιουλίου, η έξοδος του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) θεωρείτο δεδομένη, με κύριο παράγοντα προσδιορισμού της ακριβούς ημερομηνίας την επίλυση ορισμένων τεχνικών ζητημάτων.

Εν προκειμένω φαίνεται ότι οι Τούρκοι αναζητούν ένα ακόμη μικρότερο, βοηθητικό πλοίο για να συνοδεύει το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», ενώ, όπως σε κάθε τέτοια περίσταση, δυσκολεύονται στην εξεύρεση επιστημονικού προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα αυτά αναμένεται να έχουν ξεπεραστεί μέχρι το αργότερο τον Δεκαπενταύγουστο.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι η περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο. Υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο, με βάση το οποίο, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κινηθεί στη μεσογειακή νότια περιοχή της Τουρκίας, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης υφαλοκρηπίδας ή μεταξύ των Κατεχομένων και της χώρας.

Το τουρκικό γεωτρύπανο εκτιμάται ότι μπορεί να αναπτυχθεί εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ή στην περιοχή όπου είχε κινηθεί το «Ορούτς Ρέις» το 2020.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ως εξαιρετικά ισχυρό το σενάριο το γεωτρύπανο να αναπτυχθεί στο βόρειο μισό του οικοπέδου 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), το οποίο η Τουρκία παρουσιάζει ως ευρισκόμενο πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Στο νότιο τμήμα του οικοπέδου 6 πραγματοποιούνται γεωτρήσεις για λογαριασμό της κοινοπραξίας ENI/TOTAL.
Το τρίτο –και χειρότερο– σενάριο θα ήταν το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να κινηθεί στην περιοχή όπου είχε κινηθεί το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2020, προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε στόχους που η ΤΡΑΟ θα ισχυριστεί ότι υφίστανται σεισμικά δεδομένα που υποδηλώνουν την πιθανή ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Στην Κύπρο

Χθες συμπληρώθηκαν, εξάλλου, 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ για λίγες ώρες βρέθηκε στη Λευκωσία και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος επέστρεψε χθες εσπευσμένα λόγω των πυρκαγιών στο λεκανοπέδιο.

Για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής έστειλε μήνυμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία σημείωσε ότι «48 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, το τραύμα της παράνομης κατοχής παραμένει βαθύ. Θυμόμαστε πάντα όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου και διεκδικούμε την επανένωσή της, με βάση τις αποφάσεις των ΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση