ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τ/κ

Πώς σχολιάζει η Άγκυρα την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο εκφράζει πλήρη στήριξη στη δήλωση του ψευδοκράτους σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στη γραπτή δήλωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στηρίζει πλήρως την δήλωση του ‘υπέξ’ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσθέτοντας ότι «αντίθετα με τις εφαρμογές εγκατάστασης των ΗΕ, το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση της ‘τδβκ’ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί μια πολύ σημαντική παράλειψη».

«Η περιοριστική αναφορά στη συζήτηση για διαφορετικές επιλογές λύσης στην απόφαση αποτελεί αντίθετη με την υπογράμμιση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ τις προηγούμενες χρονιές για την ανάγκη νέων ιδεών», αναφέρεται και προστίθεται ότι «όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως με άλλες αφορμές ο πραγματικός λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού είναι η απροθυμία της Ε/κ πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τ/κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».

«Όσο δεν αλλάζει αυτή η κατάσταση και δεν βρίσκεται κοινό έδαφος και όραμα λύσης που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, ποτέ δεν θα είναι δυνατή η έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων οι οποίες θα επιφέρουν αποτέλεσμα και θα είναι πραγματικές», αναφέρεται. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “οι Τ/κ ως συνιδιοκτήτες του νησιού με πολιτική ισότητα δεν θα αποδεχτούν ποτέ το καθεστώς της μειονότητας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ενώ στην απόφαση γίνεται έκκληση για μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, είναι ατυχές και άδικο να μη γίνεται αναφορά στην πρόταση της ‘τδβκ’ της 13ης Ιουλίου”. “Οι ‘αρχές’ της ‘τδβκ’ είχαν υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις στην Ε/κ πλευρά το 2011, το 2013 και τελευταία στις 13 Ιουλίου 2019. Οι προτάσεις της Τ/κ πλευράς οι οποίες στηρίζονται πλήρως από την Τουρκία αποκαλύπτουν ότι ενώ η τουρκική πλευρά κατέβαλε προσπάθεια με αποφασιστικό τρόπο, η Ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίθηκε», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όπως δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον η άδικη απομόνωση που εφαρμόζει η Ε/κ ‘διοίκηση’ εναντίον του ‘Τ/κ λαού’, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να μην γίνεται αναφορά και σε αυτή την απόφαση. Αυτή η απομόνωση η οποία είναι ακόμη σε εφαρμογή υποδαυλίζει την βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ‘δύο λαών’ και των δύο πλευρών και επιπλέον παρεμποδίζει τη συνεργασία στο νησί όσον αφορά τα σημαντικά πεδία».

«Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα συνεχίσει να στηρίζει τον ‘Τ/κ λαό’ σε κάθε πεδίο και να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντά του στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X