ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:34
 

Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα: Η Τουρκία δεν υπαγορεύει τύπο λύσης στο Κυπριακό

Ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η αιτία των προβλημάτων στο νησί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δύο είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Το πρώτο, υποστήριξε, είναι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα και το δεύτερο η παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκυπρίους.

Μιλώντας στην ελληνική εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η αιτία των προβλημάτων στο νησί. “Ζητήσαμε από τους Ελληνοκύπριους να μην παραβιάσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όσον αφορά τη λύση, οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Η Τουρκία δεν υπαγορεύσει τύπο λύσης και δεν αντιτάσσεται σε καμία άλλη φόρμουλα”, δήλωσε ο κ. Οζούγκεργκιν.

Αναφορικά με το ζήτημα της ΑΟΖ, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα υποστηρίζει ότι κάποια από τα οικόπεδα τα οποία όρισε η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. “Αν και υπήρχε σαφής διαφορά, οι Ελληνοκύπριοι την αγνόησαν και επέλεξαν τη γεώτρηση σε αμφισβητούμενη περιοχή. Με δεδομένο ότι δεν αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούμε να πάμε σε δικαστήριο. Δεν μπορούμε όμως να κατηγορηθούμε γιατί ξεκινήσαμε εργασίες εκεί που θεωρούμε ότι είναι δική μας υφαλοκρηπίδα”, σημειώνει.

Ο κ. Οζούγκεργκιν σημειώνει ότι καθήκον Ελλάδας και Τουρκίας είναι να αποτρέψουν την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και να αναζητήσουν τη λύση των διαφορών τους μέσα από τον διάλογο και το διεθνές δίκαιο. “Μπορεί να είναι μια επιτροπή σοφών, δικαστήριο, διεθνές δικαστήριο. Είμαστε υπέρ των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν θέλει να πάει στο διεθνές δικαστήριο. Θεωρεί ότι το μόνο πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα”.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προσφυγικού, ο κ. Οζούγκεργκιν τις χαρακτηρίζει άδικες. “Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη”, σημειώνει και προσθέτει ότι και η Ελλάδα έχει σοβαρά διοικητικά προβλήματα στη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία.

Τέλος, απαντώντας στην εκπρόσωπο της ΕΕ ότι η Τουρκία έχει λάβει 5,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό αρχικά είπε ότι “είναι λάθος. Λίγο παραπάνω από δύο δισ. έχουν πραγματικά εκταμιευθεί. Και για να είμαι ξεκάθαρος τα χρήματα δεν πάνε στο τουρκικό κράτος, πάνε στους πρόσφυγες. Επομένως η υπόνοια ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων για να κερδίσει χρήματα είναι μεγάλη απρέπεια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X