ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαραλαμπίδου - Απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια στα δημόσια θέματα για ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης

Καθοριστικής σημασίας η καταπολέμηση της διαφθοράς

ΚΥΠΕ

Απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα δημόσια θέματα για να επιτευχθεί ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, τόνισε η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η κ. Χαραλαμπίδου προσφώνησε χθες, ως εκ των κύριων ομιλητών, διαδικτυακό σεμινάριο επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς. Το σεμινάριο, διοργάνωσε το Γραφείο του Συντονιστή των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ (OCEEA), με θέμα «Ανοιχτά δεδομένα σε δράση: Ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες για την προώθηση της ατζέντας κατά της Διαφθοράς».

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στην ομιλία της, η κ. Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικότερα σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, οι οποίες ευνοούν όπως είπε, τις περιπτώσεις διαφθορών είτε στη σύναψη συμβολαίων, είτε στην παροχή φαρμάκων και εξοπλισμού.

Αναφερόμενη στους στόχους της ως Ειδικής Αντιπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η προώθηση συνεργειών με διεθνείς φορείς στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και η πολιτική ώθηση του έργου ενάντια στη διαφθορά.

Σημείωσε ότι «απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα δημόσια θέματα για να επιτευχθεί ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες», προσθέτοντας δε ότι οι αρχές της διαφάνειας, λογοδοσίας και της ακεραιότητας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και στο πλαίσιο των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές καταγραφές συναλλαγών (blockchain).

Αναφερόμενη στις νέες τεχνολογίες, η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι διευκολύνουν την πρόσβαση σε επίσημες πληροφορίες, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών και της πολιτικής ζωής μιας χώρας διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις οικονομικές πληροφορίες.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ.ΟΑΣΕ εξέφρασε ανησυχία για το ότι, συνεπεία της πανδημίας COVID-19, εξαιρετικά υψηλά ποσά δημόσιων πόρων διοχετεύονται στην οικονομία, συχνά χωρίς επαρκείς ελέγχους, λόγω του επείγοντος της κατάστασης, τονίζοντας ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να δαπανώνται με σύνεση σε πληθυσμούς και προγράμματα που θεωρούνται άκρως αναγκαία έτσι ώστε να μη αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς. Τα ανοικτά δεδομένα είναι το ισχυρό μας όπλο ενάντια στις διεφθαρμένες συμπεριφορές και καταχρήσεις εξουσίας ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση